: GİYSİ TASARIMI ATÖLYE ÇALIŞMALARI I

Tekstil ve Moda Tasarımı Yüksek Lisans

DR.ÖĞR.ÜYESİ SELDA KOZBEKÇİ AYRANPINAR

Tekstil ve Moda Tasarımı Yüksek Lisans

Bu ders; belirlenen eğilim ve hedef kitle çerçevesinde; stil, renk, desen, materyal/ elyaf ve doku gibi tasarım değişkenleri temel alınarak, koleksiyon yaratım aşamalarını öğretmeyi amaçlamaktadır.

1   Sezon eğilim analizleri ve pazar verileri incelenerek bir konsept belirleyebilmesi,
2   Tasarımlarında yaratıcı, yenilikçi ve estetik boyutta, seçtiği konu bütünlüğünde renk, biçim ilişkisi kurabilmesi,
3   Giyim tasarımının temel öğeleri olan renk, doku, kumaş yapısı, kalıp ve üretim yöntemlerini tasarımdan üretime geçiş sürecinde uygulayabilmesi,
4   Uygulanan teknik ve kullanılan malzemeleri doğru şekilde ilişkilendirilerek ve sunumunu yapabilmesi,
5   Hazırladığı tasarımı ürün haline getirebilmesi

1 Sezon trendi göz önünde bulundurularak, form, kesim, renk, doku, desen, malzeme araştırılması ve rapor şeklinde sunumu.
2 Proje Konusu; etkilenme noktaları ve malzeme özellikleri üzerine tartışma
3 Belirlenen hedef kitleye yönelik form, malzeme ve teknik özellikler çerçevesinde koleksiyon planlaması
4 Çalışılacak çeşitli teknikler ve araştırmalar dahilinde malzeme ve kullanılacak tekniklerin incelenmesi ve eskiz tasarım çalışmaları
5 Koleksiyonu oluşturan modellerin incelenmesi ve bütün olarak ele alınması ve eskiz çalışması.
6 Eskiz Tasarım Çalışmaları
7 Eskiz dosya teslimi ve değerlendirilmesi. Öğrencilerle birlikte eskiz dosyası üzerinde inceleme ve tasarımların seçimi
8 Tasarımların teknik açılımlarının çizimi ve detaylandırılması.
9 Tasarımların teknik açılımlarının çizimi ve detaylandırılması.
10 Tanıtım ve Tasarım paftası hazırlığı
11 Tanıtım ve Tasarım paftası hazırlığı
12 Öğrenci sunumları
13 Öğrenci sunumları
14 Değerlendirme-tartışma

*20,000 Years Of Fashion, François Boucher, Harry N. Abrams; Inc, Publısher, Newyork, 1987
*Fashion, Christopher Breaward, Oxford University Pres: 1, Ingiltere, 2003
*Icons of Fashion The 20th Century, Gerda Buxbaum, New York, 1999
*The Thames & Hudson Dictionary of Fashion and Fashion Designer, Georgina O Hara CALLAN,Thames & Hudson, Italy, 2002
*History of 20th Century Fashion, Elizabeth Ewing, Alice Mackrell, BT Bastsford, London, 2005
*Fashion From Consept to Consumer FRINGS, Gini Stephens, Prentice-Hall, London, 2002
*Fashion, Akiko FUKAİ, Taschen, Italy, 2002
*Extreme Beauty: the Body Transformed, Harold Kota, The Metropolitan Museum of Art, New York, 2002
*A History of Fashion, Gertrud Lehnert, Könemann, Germany, 2000
*Fashion Design, Sue Jenky Jones, Laurence King Publishing, 2002
*Fashion Now, Terry Jones - Avri Maır, Taschen, Paris, 2002
*Fashion Today, Colin Mc Dowell, Pfaidon Press Lmt., Hong Kong, 2000

Güncel moda eğilimleri doğrultusunda seçtikleri çıkış noktalarına, hedef kitleye ve uygulama alanlarına yönelik ortaya çıkacak konularda çözüm üretmeye yönlendirir ve konuları ile ilgili görüşlerini yazılı ve görsel olarak sunmalarını ( rapor, tasarlama sürecini anlatan hikaye defteri sunum paftası v.b.) hazırlamalarını ister.
Tasarlama aşamasında eskiz oluşturma, uygulaması yapılacak tasarımların seçimi ile ilgili verilen süreler bazında, gözden geçirme oturumları öğretim elemanı tarafından her hafta dersin ilk ve son saatinde gerçekleştirilecektir. Eskiz ve sunum dosyaları bu oturumlarda çözülecek problemlerin temelini oluşturacaktır. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına katılımı, tasarımları ile ilgili görüşlerini sunmaları önemli ölçüde teşvik edilecektir.

1 ODV Ödev/Sunum
2 PRJ Proje
3 BNS Başarı Notu ODV * 0.40 +PRJ * 0.60

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Ders değerlendirme aşamasında öncelikle, tasarımlarda yaratıcılık, yenilikçi yaklaşım, seçilen çıkış noktası ile paralellik, tasarımların seçilen ürün grubuna uygunluğu, tasarımdan üretime geçişte seçilen malzemelerin ve uygulama tekniğinin doğru ilişkilendirilmesi, ortaya çıkan ürünün tasarımla uyumu ve sunumu üzerinden puanlama yapılacaktır.

1.Dersin % 80 nine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

s.kozbekci@deu.edu.tr

Perşembe 12:00-13:00