: SEKÜLERLEŞME: TARİH VE TEORİ

İngilizce Uluslararası İlişkiler Doktora

DOÇENT ALİ ŞEVKET OVALI

İngilizce Uluslararası İlişkiler Doktora

Dinin ve köktendinci akımların ulusal ve uluslararası siyasetteki rolü yaygın olarak çalışılmaktayken, bir süreç ve ideal olarak sekülerleşme siyaset biliminde oldukça ihmal edilmektedir. Dersin amacı, seküler, sekülerleşme, sekülarizm vb. kavramları tartışmak; farklı sekülarizmler hakkında bilgi sağlamak; sekülerleşmeye yeni teorik yaklaşımları eleştirel bakış açısıyla incelemektir. Bu amaçlar doğrultusunda, konuya ilişkin gerek teorik yaklaşımlar gerekse dünyanın çeşitli bölgelerinden ampirik bulgular ele alınacaktır.

1   Bir siyasi ve felsefi ideal olarak sekülarizmin Aydınlanma Çağı ndan beri gelişimi üzerine ileri derecede bilgi sahibi olmak
2   Sekülerleşme sürecinin ardında yatan ortak dünya-tarihsel nedenleri ortaya koyarken, aynı zamanda farklı sekülerleşme yollarını karşılaştırabilmek
3   Dinin kamusal alandaki yeri üzerine Türkiye de ve dünyanın diğer yerlerinde yürütülen güncel tartışmalara ilişkin tarihsel, eleştirel ve karşılaştırmalı bir yaklaşıma sahip olmak
4   Sunum becerilerinde yetkinlik göstermek üzere akademik materyallerden ayrıntılı ve iyi ifade edilmiş sunumlar yapmak
5   Akademik yazma becerilerini geliştirmek üzere, iyi tasarlanmış bir akademik çalışma hazırlamak

1 Sekülerleşmenin tarih-öncesi Temel kavramlar
2 Aydınlanma düşüncesi ve sekülarizm
3 Uzun 19. yüzyılda sekülerleşme
4 Sekülerleşme paradigması ve yöneltilen eleştiriler-I
5 Sekülerleşme paradigması ve yöneltilen eleştiriler-II
6 Hıristiyan dünyasında sekülerleşmeye karşı İslam dünyasında sekülerleşme
7 Fransız modeline karşı ABD modeli
8 Türkiye-I
9 Türkiye-II
10 Ortadoğu
11 Öğrenci sunumları
12 Öğrenci sunumları
13 Öğrenci sunumları
14 Genel Değerlendirme

Tam liste daha sonra duyurulacaktır.
Talal Asad.Formations of the Secular: Christianity, Islam, Modernity. Stanford: Stanford University Press, 2003.
Berger, P. (1967). The Sacred Canopy. New York: Doubleday.
Berger, P. ve Luckmann, T. (1963). Sociology of Religion and Sociology of Knowledge. Sociology and Social Research. 47(4).
Berkes, Niyazi (1964).The Development of Secularism in Turkey. Montreal: McGill University Press.
Chadwick, Owen (1993). The Secularization of the European Mind in the Nineteenth Century. Cambridge: Cambridge University Press.
Chaves, Mark (1994). Secularization as Declining Religious Authority. Social Forces. 72(3): 749-774.
Davison, Andrew (1998). Secularism and Revivalism in Turkey: A Hermeneutic Reconsideration. Yale University Press.
Dobbelaere, Karel (1987). Some Trends in European Sociology of Religion: The Secularization Debate. Sociological Analysis. 48(2): 107-137.

Ders anlatımı, sınıf içi tartışma, öğrenci sunumları, ödevler

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1) Derste ele alınan düşünür ve akademisyenlerin temel kavram, varsayım ve fikirlerini açık ve tutarlı biçimde açıklayacaklardır.
2) Sekülerliğe giden farklı tarihsel yolları karşılaştırmalı analiz edebileceklerdir.
3) Öğrenme materyalini ayrıntılı ve iyi düzenlenmiş şekilde sunacak ve tartışacaklardır.
4) İyi tasarlanmış bir araştırma ödevi teslim edeceklerdir.

1. Dersin %70 ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Öğrenciler öğrenme materyalini okumak ve sınıf içi tartışmalara katılmakla yükümlüdür.
4. Tüm ödevler zamanında teslim edilmelidir, aksi takdirde kabul edilmeyecektir.

Daha sonra duyurulacaktır

Daha sonra duyurulacaktır