: ULAŞTIRMA, LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

Yüksek Lisans

DR.ÖĞR.ÜYESİ CANSU YILDIRIM

İngilizce Dış Ticaret Yüksek Lisans

Dersin amacı uluslararası lojistikte ve tedarik zincirinde kullanılan temel kavramların anlaşılmasını sağlamaktır. Dersi alan öğrenciler lojistik faaliyetler, tedarik zincirinin gelişimi, tedarik zinciri üyeleri arasında güç ve çatışma dengeleri, ve tedarikçi seçimi gibi konular hakkında bilgi sahibi olacaktır.

1   Özellikle ticaret işlemleri sisteminin tasarımı ve yönetimine odaklanarak işlemler yönetimi prensipleri ve tedarik zinciri konusunda bilgi sahibi olmak.
2   Tedarik zincirleri üzerinde değer yaratarak rekabet avantajı elde etmek açısından küresel lojistik ve ağ oluşturmada ulaştırmanın stratejik önemini tanımlamak için lojistik yönetimi rolünün farkına varmak.
3   Lojistikte ve tedarik zinciri yönetiminde bilişim sistemleri ve teknolojinin rolünü anlayabilmek
4   Gerçek ulaştırma, lojistik ve tedarik zinciri problemlerine yönelik bilgili kararlar vermek için uygun yazılımı kullanarak ulaştırma, ağ tasarımı ve diğer karar destek modellerini uygulayabilmek.
5   Sınıf içi tartışmaları ve sunumlar yoluyla sözlü ve yazılı iletişim becerilerini geliştirebilmek.

1 Ders Tanıtımı .
2 Lojistiğe Giriş
3 Tedarik Zincirine Giriş:Tedarik Zincirinin Stratejik Gelişimi
4 Dış Kaynak Kullanımı
5 Müşteri Hizmetleri, Hizmet Hatası ve Hizmet Hatası Telafisi
6 Envanter Yönetimi ve Lojistik Bilgi Sistemleri
7 Ara Sınav Haftası
8 Ara Sınav Haftası
9 Ulaşım ve Lojistik Hizmet Sağlayıcılar
10 Tedarik Zincirinde Satın Alma
11 Uluslararası Lojistik ve Tedarik Zincirinde Risk Yönetimi
12 Yeşil ve İnsani Tedarik Zinciri
13 Hizmet Tedarik Zinciri
14 Öğrenci Sunumları

Lambert, D.M.; Stock, J.R.; Ellram, L.M. (1998). Fundamentals of Logistics Management. McGraw-Hill.
Cousins, P., Lamming, R., Lawson,B.,Squire,B. (2008).Strategic Supply Management: Principles, Theories and Practice.Prentice Hall.

1. Dersler
2. Sınıf içi tartışmalar
3. Ödevler
4. Dönem Projesi

1 ARS ARASINAV
2 PRJ PROJE
3 SUN SUNUM
4 YYS YARIYIL SONU SINAVI
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + PRJ * 0.20 + SUN * 0.20 + YYS* 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + PRJ* 0.20 + SUN * 0.20 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Yarıyı içi çalışmalar, Ödevler ve Dönem Projesi çalışmaları üzerinden notlandırılacaktır.

Dersler, kavramanın ek açıklamalar ve örneklerle önemli ölçüde pekiştirildiği bir ortamda işlemler yönetimi, lojistik, tedarik zinciri yönetimi, ulaştırma, ağ tasarımı ve diğer karar-destek modellerinin prensiplerini tanımaları ve kullanmaları için gereken bilginin aktarımına yöneliktir.
Sınavlar, gerçek durumlara uygun kavram/yöntemin belirlenmesi ve uygulanması becerisini ölçecektir. Her sınav ders materyallerini kapsayacak ve ödev olarak verilen alıştırmalar, sınıf materyallerindeki sorular ve sınıfta işlenen ek öğelere benzer problemleri içerecektir.
Bu derste, yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavlarına ek olarak, öğrencilerin dönem boyunca çeşitli ödevler ve dönem projesi yapmaları beklenmektedir. Ödevler mini vaka analizleri (1 -4 sayfa), lojistik, ulaştırma ve TZY ile ilgili problemler için matematiksel bir modeli oluşturma ve çözmeye yönelik alıştırmalar (2- 4 soru), sınıf içi tartışmalar yapmak üzere okuma ödevlerinden (5 -10 sayfalık makaleler) oluşmaktadır.
Her öğrencinin, bir Dönem Projesi hazırlaması gerekmektedir. Dönem Projesi (10, maks 20 sayfalık) için, öğrenciler işlemler yönetimi, lojistik, tedarik zinciri yönetimi, ulaştırma, ağ tasarımı ve ticari işlemleri kolaylaştıran diğer karar-destek modelleri kapsamında bir konu seçer, ve bu konu tüm önemli yönleri ile oldukça kapsamlı bir şekilde araştırır. Araştırmayı ana kavramlar, özellikler, avantaj-dezavantajlar, kullanım alanları, ve gelecek potansiyelleri ve benzeri boyutlarda yapar. Dönem sonunda, konularının sunumunu gerçekleştirirler.
Öğrenciler dönem projesini tamamlayarak gerçek problemlere yönelik uygun bir araştırmayı sunarak iletişim becerilerini geliştirecektir. Proje raporları, öğrencilerin araştırma sonuçlarını aktarırken bilimsel bir dili kullanma yetkinliklerini geliştirecektir.
Proje Raporları, dersin öğretim üyesi tarafından notlandırılacak ve raporlar, konunun açık şekilde anlaşılmış olması, ele alış ve tartışmanın özgünlüğü, sonuçların doğruluğu, rapor içeriğinin kapsamlılığı ve analizin derinliği, netlik ve organizasyon, format, noktalama, gramer gibi sunum mekanikleri ve görsellerin kaliteleri üzerinden değerlendirilecektir.
Öğrenci katılımından elde edilecek iyi bir puan, iki not arasındaki sınırda olan öğrencilerin notunu bir üst düzeye taşıyabilir. Öğrenci katılımı, (i) derslere katılım durumuna, (ii) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (iii) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.
3. Derse katılmamış olmak ev ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Geciken proje raporlarında gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

Yrd.Doç.Dr. Cansu YILDIRIM
cansu.yildirim@deu.edu.tr