DERS ADI

: TİCARETTE BİLGİ SİSTEMLERİ YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
DİŞ 5038 TİCARETTE BİLGİ SİSTEMLERİ YÖNETİMİ SEÇMELİ 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

İngilizce Dış Ticaret Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

PROFESÖR CANAN MADRAN

Dersi Alan Birimler

İngilizce Dış Ticaret Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Bu ders, dış ticarette kurumsal iş zekasına yönelik teorik kavramlar ve pratik uygulamalar konusunda öğrencilere bir altyapı sunmayı amaçlamaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Bilgi sistemleri ve teknolojilerinin koşulları, eğilimleri ve uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmak
2   Dış ticarete yönelik yeni web teknolojileri ve çeşitli zeki ajan uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmak.
3   Veri ambarlarını (data warehouses) ve veri marketlerini (datamarts) geliştirmede ve yönetmede kullanılan temel tanımları, kavramları ve süreçleri anlayabilmek.
4   Yapay zeka, OLAP küpleri ve veri madenciliği gibi başlıca iş çözümleme yöntemlerini ve araçlarını tanımlayabilmek
5   Bilgisayar sistemlerinin kurum içi ve kurumlar arasında grup çalışmasını, iletişimi ve işbirliğini ne şekilde kolaylaştırdığını tanımlayabilmek
6   Rekabetçi uluslararası ticaret ortamında, özellikle denizaşırı operasyonlarda, ticaret zekâsı ile karar vermek için bilgisayar uygulamalarını kullanabilmek.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yeni gelişen Akıllı Bilgi Sistemleri Yönetimi alanına giriş Yönetsel karar verme sürecinde bilgisayar desteğine olan ihtiyacı anlamak, ticarette bilgi sistemleri metodolojisini ve kavramlarını tanımlamak, bunlar ile Karar Destek Sistemleri arasında ilişki kurmak, ticarette akıllı bilgi sistemlerine yönelik başlıca konuları anlamak.
2 Kurumsal Bilgi sistemleri ve Ticaret Zekası Hareket İşleme Sistemi, Yönetim Bilişim Sistemi, Karar Destek Sistemi, Grup Karar Destek Sistemi, Yönetici Destek Sistemi, Kurumsal Sistemler, Bilgi Yönetimi Sistemi, Uzman Sistemler, Müşteri İlişkileri Yönetimi Sistemleri, Tedarik zinciri yönetimi sistemleri, Bilişim sistemleri ile ticaret zekası entegrasyonu.
3 İş analitiğini, işletmeler açısından önemini ve başlıca iş analitiği yöntemlerini ve araçlarını tanımlamak, veri ambarları ve veri marketlerine yönelik temel tanımları ve kavramları anlamak, veri ambarlarını ve veri marketlerini geliştirmede ve yönetmede kullanılan süreçleri tanımlamak, Veri ambarı işlemlerini açıklamak, karar destek sürecinde veri ambarlarının rolün açıklamak
4 OLAP çözümleme aracı, veri görselleştirme ve çok boyutluluğun karar vermeyi ne şekilde iyileştirebileceğini tanımlamak.
5 Veri madenciliğini tanımlamak ve amaçlarını ve faydalarını listelemek, veri madenciliğinin amaçları ve uygulamalarını anlamak, Veri madenciliği kavramları ve uygulamaları (veri, metin, web), veri madenciliği teknikleri ve araçları, yöneylem araştırması ve optimizasyon. Kullanıcı arayüzü olarak gösterge panelleri.
6 Yarıyıliçi Sınavı
7 Akıllı sistemlerin tasarımında: Yapay zeka kavramını ve gelişimini anlamak. Karar destek sürecinde bilginin önemini anlamak, kural-tabanlı uzman sistemler kavramını ve gelişimini anlamak, makine-öğrenmesi kavramlarını anlamak, sinir ağı-tabanlı sistemler geliştirmek.
8 Ticarette Zeki Ajanlar Zeki ajanlar ve web zekası kavramını ve gücünü anlamak. İnternette anlamsal bilgiyi temsil etme kavramı. Ticarette çeşitli zeki ajan uygulamaları (bilgi ajanları, alıcı ajanlar, satıcı ajanlar, aracı ajanlar, vb.). İnternetteki öneri sistemleri kavramını öğrenmek.
9 Ticari ortaklar ve e-uzlaşma Grup çalışması, iletişim ve işbirliği temel kavramlarını ve süreçlerini anlamak. Bilgisayar sistemlerinin kurum içi ve kurumlar arasında grup çalışmasını, iletişimi ve işbirliğini ne şekilde kolaylaştırdığını (SOAP, SaaS, UDDI, WSML) tanımlayabilmek. E-uzlaşma sistemleri, Uzlaşma Destek sistemleri, Uzlaşma Karar Destek Sistemleri.
10 Kişiselleştirilme ve Özelleştirilmeyi tanımlamak/birbirinden ayırmak. B2B işleminde kişiselleştirme ve özelleştirmeyi bilgi ile güçlendirme. Kişiselleştirme ve özelleştirmeye yönelik modelleme
11 Web sayfası tasarımına yönelik durumlar, Tracking Cookies ve tıklama takip davranışı, Adware, Spyware and gizlilik meseleleri, müşteri davranışlarını izlemede kullanılan mobil hizmetler, coğrafik bilgi sistemleri, diğer iş ortakları, kurumlar, bankalar, kredi kartı kuruluşları vb. ile işbirlikleri.
12 Uygulama Projesi sunumları
13 Uygulama Projesi sunumları
14 Genel Değerlendirme

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Business Intelligence: A Managerial Approach. Efraim Turban, Ramesh Sharda, Jay E. Aronson, and David King. 2007, Prentice Hall.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Dersler
2. Sınıf içi tartışmalar
3. Bilgisayar uygulamaları
4. Uygulama projeleri

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

1. Sınavlar, ticaret operasyonları ve problemleri bağlamında kurumsal iş zekasını tanımlama ve uygulama becerisini ölçecektir. Her sınav, sınıf materyallerini kapsayacak ve sınıf materyallerindeki sorular ve sınıfta işlenen ek öğelere benzer problemleri içerecektir.
2. Öğrenciler, rekabetçi uluslar arası ticaret ortamında kişisel ya da profesyonel ilgi alanına giren bir konu üzerinde bilgi sistemleri ve kurumsal iş zekasını uygulamalarını gerçekleştirebilecekleri bir Uygulama Projesi tamamlayacaklardır.
3. Uygulama Projesi, öğretim üyesi tarafından notlandırılacaktır. Proje, konunun açık şekilde anlaşılmış olması, ele alış ve tartışmanın özgünlüğü, sonuçların doğruluğu, rapor içeriğinin kapsamlılığı ve analizin derinliği, netlik ve organizasyon, format, noktalama, dilbilgisi gibi sunum mekanikleri ve görsellerin kalitesi üzerinden değerlendirilecektir
4. Projeyi tamamlayarak, öğrenciler, gerçek ticaret operasyonları ve problemlerine uygun bilgi sistemlerinin ve kurumsal iş zekasının belirlenmesi ve uygulanması üzerinden analitik ve iletişim becerilerini geliştirecektir. Proje raporları ve sunumlar ise, öğrencilerin sonuçları aktarırken bilgi teknolojileri dilini kullanma yetkinliklerini geliştirecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.
3. Derse katılmamış olmak ev ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Geciken proje raporlarında gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ferkan.kaplanseren@deu.edu.tr, aysun.kapucugil@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 2 26
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Ödev Hazırlama 1 10 10
Final Sınavı 1 1,5 2
Vize Sınavı 1 1,5 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 104

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10
ÖK.1555
ÖK.25555
ÖK.3555
ÖK.4555
ÖK.5555
ÖK.6555