: HİZMET İŞLEMLERİ VE MİMARİSİ

İngilizce İşletme Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans

DOÇENT GÜZİN ÖZDAĞOĞLU

İngilizce İşletme Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans

Bu dersin amacı, hizmet sistemlerinin tasarımı, kurumun maliyetlerini düşürmek, maliyet etkinkliği sağlamak, şirketin imajına olumlu etkide bulunmak, ve önemli rekabet avantajı sunmak amacıyla gerekli temel teknik ve yöntemleri öğretmektir.

1   Hizmet işlemlerini ve ilişkili iş modellerini tanıyabilmek.
2   Hizmet yönetiminde süreç entegrasyonunun gerekliliğini kavrayabilmek.
3   Veri akışını görebilmek için hizmet süreçlerini analiz edeibilmek.
4   Hizmet organizasyonu bünyesindeki bilgi sistemini analiz edebilmek.
5   Hizmeti alan müşterilerden ve ilgili süreçlerden gelen geribildirimleri süreç iyileştirme amacıyla ve akıllı sistemlerin yardımıyla MIY bünyesinde bir veri tabanında entegre edebilmek.

1 Hizmet işlemleri yönetimine giriş
2 Yeni hizmet tasarımının stratejik ve operasyonel yönleri Hizmet organizasyonunun yapısı
3 Hizmet kalitesinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi Hizmet süreçlerinin etkinliğinin ve etkililiğinin arttırılması
4 Hizmet dağıtımı Hizmetin yeniden kullanılabilirliği Hizmet özerkliği Hizmet sözleşmesi
5 Hizmet organizasyonunda müşteri ilişkileri yönetimi ve karar destek sistemleri
6 Hizmet işlemlerinin optimizasyonunda karar modelleri
7 İş modelleri ve kurum mimari modellerinin temelleri
8 Vize Sınavı
9 Hizmet süreçlerinin modellenmesi ve modern hizmet modelleri İş modeli tasarımında servis yönelimli mimarinin kullanımı
10 Hizmet süreçlerinin modellenmesi ve modern hizmet modelleri İş modeli tasarımında servis yönelimli mimarinin kullanımı
11 Hizmet tanımlama mimarisi temelleri Hizmet uygulama mimarisi temelleri Hizmet göçerimi mimarisi temelleri
12 Hizmet yönelimli mimari uyarlama temelleri Hizmet yönelimli mimarinin yarattığı iş değeri Hizmet yönelimli mimari uygulamaları ve örnek olaylar
13 Proje sunumları
14 Proje sunumları

1. Service Operations Management: Improving Service Delivery, Prof Robert Johnston, Graham Clark, Prentice Hall. ISBN 978-0273683674.
2. Managing Service Operations: Design and Implementation, Bill Hollins, Sadie Shinkins, SAGE.
3. Understanding SOA with Web Services, Eric Newcomer, Greg Lomow, Addison-Wesley Professional. ISBN 978-0321180865.
4. Service-Oriented Architecture: A Field Guide to Integrating XML and Web Services, Thomas Erl, Prentice Hall. ISBN 978-0131428980.
5. Konuyla ilgili ek kitaplar, kitap bölümleri ve makaleler de kullanılacaktır.

Ders anlatma, grup çalışması, sunumlar, sınıf içi tartışma.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + YYC* 0.40 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.20 + YYC * 0.40 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. Sınavlar kurum içindeki bilgi sistemi bünyesinde, hizmet işlemleri yönetimi konusunda temel bilgi düzeyini ölçmek amacıyla uygulanmaktadır.
2. Sınıf içi tartışmalar, örnek olaylar üzerinde yapılacaktır. Katılım düzeyi bu tartışmalar sırasında değerlendirilecektir.
3. Proje hizmet modelleri kapsamında kullanılan karar analiz methodlarının gerçek hayat uygulamaları konusundaki performansı ölçecektir.

1. Vize ve Final Sınavı: Öğrencilerin dönem boyunca edindikleri kavram ve kurumlara ilişkin bilgileri kompozisyon tipi ve uygulamalı soruların oldugu yazılı bir sınav ile değerlendirilecektir.
2. Dönem Projesi: Gruplar, hizmet modelleri ve işlemleri hakkında iş ortamında gözlem yapacaklar ve öğretim üyesi tarafından verilen formata bağlı kalarak yazılı bir rapor hazırlayacaklardır. Öğrencilerin, gözlemlerini sınıf arkadaşlarıyla sözlü sunum yaparak paylaşmaları beklenmektedir.
3. Sınıf içi Tartışma ve Sunum: Öğrencilere sınıfta işlenen kavramlarla ilgili belli örnek olaylar veya sorular verilecektir. Gruplar konular hakkında tartışacak ve görüşlerini sunacaklardır. Öğrencilerin sınıf içi tartışmalara katkıda bulunmaları beklenmektedir.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin sınıf içi tartışmalara aktif olarak katılmaları beklenmektedir.
4. Öğrencilerin derse zamanında gelmeleri beklenmektedir.
5. Tüm öğrencilerin dersten önce hazırlık yapmaları beklenmektedir.

guzin.kavrukkoca@deu.edu.tr

İlk ders sırasında ilan edilecektir.

Örnek olay çalışması 13 1 13
Alan/saha çalışması 1 20 20