: BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

İngilizce İşletme Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans

DR.ÖĞR.ÜYESİ AYSUN KAPUÇUGİL İKİZ

İngilizce İşletme Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans

Bu ders, öğrencilere Bilişim Teknolojisi (BT) projelerinin yapısı ve bunların ekonomik ve diğer finansal olmayan yönlerden analizinde kullanılan modelleri ve ölçütleri sunmayı amaçlamaktadır.

1   Bilişim Teknolojisi (BT) projelerinin yapısını ve yatırım, finansman ve operasyon kararları yoluyla ekonomik değerin nerede yaratıldığını ve nerede yaratılmadığını anlayabilmek.
2   Ekonomik analizlerde kullanılan modelleri ve ölçütleri anlayabilmek.
3   Nakit akışı yaklaşımı, paranın zaman değeri, ürün/proje maliyetleme ve getir oranı kavramlarını akıllıca kullanabilmek.
4   Uygun alternatif projeler arasından seçim yapabilmek için BT yatırım tekliflerini ekonomik analiz ve diğer finansal olmayan konularla nasıl entegre edeceğini bilmek.

1 Bilişim teknolojisi (BT) Projeleri ve BT projesi yönetimine giriş
2 BT yatırım projeleri evreleri ve BT projelerinin değerlendirilmesinin stratejik önemi. Vaka analizi konularının ekiplere dağıtılması
3 Değerlendirme için sayısal yaklaşımlar: net bugünkü değer, yatırım getirisi, başabaş çözümleme. Elektronik tablolama yöntemi ile modelleme Bilgisayar Uygulamaları
4 Değerlendirme için sayısal yaklaşımlar: Reel Opsiyonlar Yaklaşımı.
5 BT yatırımlarının farklı düzeylerdeki kullanıcılar üzerindeki etkileri: bireyler, gruplar, örgütler ve iş sektörü.
6 BT yatırımlarında kalite ve güvenirlik; yasal, etik, sosyal ve politik unsurlar.
7 BT projelerinin başarı ve başarısızlığı.
8 Vize Sınavı
9 BT projelerini Değerlendirme Süreci: Projenin Belirlenmesi.
10 BT projelerini Değerlendirme Süreci: Fizibilite Analizi
11 BT projelerini Değerlendirme Süreci: Detay Analizi
12 Vaka Analizi Sunumları Vaka Analizi raporlarının teslimi Akran Değerlendirmeleri
13 Vaka Analizi Sunumları
14 Vaka Analizi Sunumları

Ders kaynakları farklı kitaplar ve bilimsel makalelerden oluşacaktır. Dönem boyunca ek notlar ve makaleler dağıtılacaktır.

1. Dersler
2. Sınıf içi tartışmalar
3. Bilgisayar uygulamaları
4. Ödevler
5. Vaka Analizi

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + YYC * 0.40 + YYS* 0.30
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + YYC * 0.40 + BUT* 0.30

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. Dersler, kavramanın ek açıklamalar ve örneklerle önemli ölçüde pekiştirildiği bir ortamda BT yatırım projelerine ilişkin temel kavramların ve bu projelerin ekonomik ve diğer finansal olmayan yönlerden analizinde kullanılan modeller ve ölçütlerin aktarımına yöneliktir.
2. Sınavlar, BT yatırım projelerini değerlendirmek için uygun modellerin belirlenmesi ve uygulanması becerisini ölçecektir. Her sınav sınıf materyallerini kapsayacak ve ödev olarak verilen sorular, sınıf materyallerindeki sorular ve sınıfta işlenen ek öğelere benzer problemleri içerecektir.
3. Sık sık ev ödevleri verilecektir. Öğrencinin bu problemler üzerinde çalışması ve bunları anlaması, dersi başarıyla tamamlayabilmesi için şarttır. Öğrencilerin tüm ev ödevi problemlerine sınavlar için bir hazırlık aracı olarak çalışmaları ileri derecede önerilmektedir.
4. Vaka Analizi, öğrencilerin gerçek BT yatırım projelerine yönelik ekonomik ve finansal olmayan diğer analizleri gerçekleştirmesi ve çözüm geliştirmesi için çok iyi bir fırsat sunacaktır. Vakalar, öğretim üyesi ve grup üyeleri tarafından notlandırılacaktır. Vaka analizi raporları, konunun açık şekilde anlaşılmış olması, ele alış ve tartışmanın özgünlüğü, sonuçların doğruluğu, rapor içeriğinin kapsamlılığı ve analizin derinliği, netlik ve organizasyon, format, noktalama, gramer gibi sunum mekanikleri ve görsellerin kaliteleri üzerinden değerlendirilecektir
5. Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (i) derslere katılım durumuna, (ii) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (iii) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.
6. İki not arasındaki sınırda olan notlar için iyi bir katılım, notunuzu bir üst düzeye taşıyabilir.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.
3. Derse katılmamış olmak ev ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Geciken vaka raporlarında gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

aysun.kapucugil@deu.edu.tr

İlk ders sırasında ilan edilecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7