: BİLGİ SİSTEMLERİNDE KALİTE GÜVENCE

İngilizce İşletme Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans

DOÇENT GÜZİN ÖZDAĞOĞLU

İngilizce İşletme Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans

Bu ders, öğrencilerin kalite güvence yaklaşımları konusunda farkındalıklarını artırmak ve öğrencilere Bilişim Sistemlerine yönelik bir kalite güvence sisteminin faaliyetlerini derinlemesine sunmak üzere tasarlanmıştır.

1   Çeşitli kalite güvence yaklaşımlarının ve standartlarının temel özellikleri konusunda bilgi sahibi olmak.
2   Elektronik veri işlemeye yönelik kalite güvence gereksinimleri hakkında bilgi sahibi olmak.
3   Bilişim Sistemleri için gözden geçirmeler, kontroller ve bakım gibi kalite güvence fonksiyonunun faaliyetlerini planlayabilmek.
4   Bilişim Sistemleri için kalite güvence yaklaşımlarının başarılı bir şekilde uygulanmasına ilişkin temel konuların farkına varmak ve başarılı olma olasılığını artıran kanıtlanmış yöntemleri kullanabilmek (örneğin, ISO 9000 belgesini elde etmek için gereken aşamalar).

1 Kalite, kalite güvencesi, kalite güvence ile kalite kontrol arasındaki farklılıklar.
2 Toplam kalite yönetimi ve altı sigma yaklaşımı.
3 Elektronik veri işleme için kalite güvence biriminin oluşturulması.
4 Bilgisayar uygulamalı sistemlerde kalite güvence gözden geçirme noktaları ve gözden geçirme teknikleri.
5 Kalite güvence gözden geçirmesi için takım oluşturma ve planlama.
6 Uygulama kontrollerinin uygunluğunu gözden geçirme.
7 Doğrulama, geçerli kılma ve test etme.
8 Vize Sınavı
9 Yazılım bakım sürecini yönetme ve iyileştirme.
10 Sistem gözden geçirmelerinin sayısal analizi, kalite gereksinimlerinin tanımlanması, bilgisayar sistem güvenilirliğinin ölçümü.
11 Bir bilişim sistemi ortamında iç denetim ve kontrol
12 Vaka Analizi Sunumları Vaka Analizi raporlarının teslimi Akran Değerlendirmeleri
13 Vaka Analizi Sunumları
14 Vaka Analizi Sunumları

Quality Assurance for Information Systems: Methods, Tools, and Techniques; William E. Perry, John Wiley and Sons, 1991.

1. Dersler
2. Sınıf içi tartışmalar
3. Ödevler
4. Vaka Analizi

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + YYC * 0.40 + YYS* 0.30
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + YYC * 0.40 + BUT* 0.30

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. Dersler, Bilişim Sistemlerine yönelik kalite güvence yaklaşımlarının, standartların ve faaliyetlerin aktarımına yöneliktir.
2. Vaka Analizi, öğrencilerin Bilişim Sistemlerine yönelik uygun kalite güvence modellerini değerlendirmesi ve başarılı olduğu kanıtlanmış yöntemleri kullanması için çok iyi bir fırsat sunacaktır. Vaka analizi için iki kişilik ekipler oluşturulmalıdır. Bu hedef sayıdan her türlü sapma öğretim üyesinin onayını gerektirir.
3. Vaka analizi bir işbirliği çabası gerektirir. Her grup üyesinin grup çalışmasına yaklaşık olarak eşit katkı sağlamasını garantilemek ekibin sorumluluğundadır. Vakalar, öğretim üyesi ve grup üyeleri tarafından notlandırılacaktır. Ekibin her üyesinin dönem sonunda kendisinin ve diğer ekip üyelerinin katkısını değerlendirmesi istenecektir. Dersin son haftasında bir akran değerlendirme formunun doldurulması istenecektir.
4. Vaka analizi raporları, konunun açık şekilde anlaşılmış olması, ele alış ve tartışmanın özgünlüğü, sonuçların doğruluğu, rapor içeriğinin kapsamlılığı ve analizin derinliği, netlik ve organizasyon, format, noktalama, gramer gibi sunum mekanikleri ve görsellerin kaliteleri üzerinden değerlendirilecektir.
5. Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (i) derslere katılım durumuna, (ii) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (iii) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.
6. İki not arasındaki sınırda olan notlar için iyi bir katılım, notunuzu bir üst düzeye taşıyabilir.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.
3. Derse katılmamış olmak ev ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Geciken vaka raporlarında gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

aysun.kapucugil@deu.edu.tr

İlk ders sırasında ilan edilecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7