: VERİ TABANI YÖNETİMİ

Yüksek Lisans

PROFESÖR SABRİ ERDEM

İngilizce İşletme Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans

Bu ders, verinin, dosya yönetiminin ve veritabanlarının bilgi sistemlerindeki rolünü açıklamayı amaçlamaktadır.

1   Bilgi sistemlerinde veri, tablolar ve veritabanı kavramlarını tanımlamak,
2   Sistem yaşam döngüsündeki veritabanı ilişkili aktiviteleri anlamak,
3   Veritabanı tasarımında kullanılan veri modelleme kavramlarını (E-R ve sınıf diyagramları) bilmek,
4   Veritabanları yaratmak ve kompleks SQL sorguları geliştirebilmek,
5   Birkaç VTYS ile uygulamalar geliştirmek,
6   Veri bütünlüğü ve güvenlik gibi veri yönetimi konularını içeren konuları bilmek.

1 Giriş, Veritabanı Ortamı
2 Dosya işleme geliştirme süresi
3 E-R Modelleme
4 lişkisel Veritabanı Modeli
5 Normalizasyon
6 Fiziksel Veritabanı Tasarımı ve SQL'e Giriş
7 SQL
8 Vize Sınavı
9 Veri ve Veritabanı Yönetimi
10 Nesne Yönelimli Modelleme
11 İstemci/Sunucu Mimarisi ve Veritabanları
12 Dağıtık Veritabanları ve Veri Ambaları
13 Uygulama Projesi Sunumları
14 Uygulama Projesi Sunumları

Ana kaynaklar:
Dersin ilk gününde ilan edilecektir.

1. Dersler
2. Sınıf içi tartışmalar
3. Bilgisayar uygulamaları
4. Ödevler
5. Vaka Analizi
6. Uygulama Projesi

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC* 0.20 + YYS* 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC* 0.20 + BUT* 0.50

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. Dersler, kavramanın ek açıklamalar ve örneklerle önemli ölçüde pekiştirildiği bir ortamda temel ve ileri düzey veritabanı tekniklerinin aktarımına yöneliktir.

2. Sınavlar, gerçek iş ortamına yönelik öngörümleme problemlerine uygun veritabanı modeli uygulanması becerisini ölçecektir. Her sınav sınıf materyallerini kapsayacak ve ödev olarak verilen sorular, sınıf materyallerindeki sorular ve sınıfta işlenen ek öğelere benzer problemleri içerecektir.

3. Sık sık ev ödevleri verilecektir. Öğrencinin bu problemler üzerinde çalışması ve bunları anlaması, dersi başarıyla tamamlayabilmesi için şarttır. Öğrencilerin tüm ev ödevi problemlerine sınavlar için bir hazırlık aracı olarak çalışmaları ileri derecede önerilmektedir. Ev ödevlerini tamamlayarak, her öğrenci analitik becerilerini geliştirecek ve VTYS üzerinde yetkinliğini artıracaktır. Her öğrenci, sınıf tartışmalarına ve sınıf içi ödevlere aktif şekilde katılarak iletişim ve analitik becerilerini VT'ye ilişkin kavramlar ve işletme uygulamaları üzerinden geliştirecektir.

4. Vaka Analizi öğrencilerin gerçek iş veritabanı problemlerine yönelik veritabanı analizi gerçekleştirmesi ve çözüm geliştirmesi için çok iyi bir fırsat sunacaktır.

5. Her öğrencinin, geliştirdiği kavram ve örnekleme becerilerini, gerçek işletme ortamından elde edilen veri tabanı analizi gibi kişisel ya da profesyonel ilgi alanına giren bir konuya uygulamasına imkân veren bir Veritabanı Geliştirme Projesini tamamlaması gerekmektedir.

6. Vaka analizleri ve proje çalışmaları için iki kişilik ekipler oluşturulmalıdır. Bu hedef sayıdan her türlü sapma öğretim üyesinin onayını gerektirir. Vakalar, öğretim üyesi tarafından her ekibe atanacaktır. Proje konuları ise, öğrenciler tarafından belirlenecek olup, yine öğretim üyesinin onayına tabidir.

7. Öğrenciler bir grupla çalışarak, gerçek işletme problemlerine uygun modellerin belirlenmesi ve uygulanması üzerinden takım çalışması, analitik ve iletişim becerilerini geliştirecektir. Vaka ve proje raporları ise, öğrencilerin sonuçları aktarırken veri dilini kullanma yetkinliklerini geliştirecektir.

8. Vaka analizleri ve proje çalışmaları bir işbirliği çabası gerektirir. Her grup üyesinin grup çalışmasına yaklaşık olarak eşit katkı sağlamasını garantilemek ekibin sorumluluğundadır. Vakalar, öğretim üyesi ve grup üyeleri tarafından notlandırılacaktır. Ekibin her üyesinin dönem sonunda kendisinin ve diğer ekip üyelerinin katkısını değerlendirmesi istenecektir. Dersin son haftasında bir akran değerlendirme formunun doldurulması istenecektir.

9. Raporlar, konunun açık şekilde anlaşılmış olması, ele alış ve tartışmanın özgünlüğü, sonuçların doğruluğu, rapor içeriğinin kapsamlılığı ve analizin derinliği, netlik ve organizasyon, format, noktalama, gramer gibi sunum mekanikleri ve görsellerin kaliteleri üzerinden değerlendirilecektir

10. Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (i) derslere katılım durumuna, (ii) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (iii) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

11. İki not arasındaki sınırda olan notlar için iyi bir katılım, notunuzu bir üst düzeye taşıyabilir.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.
3. Derse katılmamış olmak ev ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Geciken vaka raporlarında gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

sabri.erdem@deu.edu.tr

İlk ders sırasında ilan edilecektir.

Sunum Hazırlama 1 5 5

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7