: YAZILIMDA KALİTE YÖNETİMİ

İngilizce İşletme Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans

DR.ÖĞR.ÜYESİ AYSUN KAPUÇUGİL İKİZ

İngilizce İşletme Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans

Bu ders, kalite yönetim metodolojilerini dikkate alan yazılım geliştirme süreçlerine ilişkin bütünleşik bir yaklaşım sunmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda bu ders yazılım kalite ölçütlerini yerleştirmeye yönelik pratik uygulamalara imkan sağlamaktadır.

1   Yazılım kalite yönetimine ilişkin problemleri, genel çözüm yöntemleri, teknolojileri ve standartları hakkında bilgi sahibi olmak.
2   Yazılım sürecinin ölçütlerini tanımlayabilmek, yerleştirebilmek ve uygulayabilmek.
3   Yazılım kalite yönetimini yazılıma ve yazılım geliştirme süreçlerine uygulayabilmek.

1 Yazılım kalitesine giriş
2 Kalite kavramları ve süreç iyileştirme yaklaşımları Vaka analizi konularının ekiplere dağıtılması
3 Yazılım kalite yönetimi
4 Kalite güvence modelleri (ISO9000, CMM, SPICE, Malcolm Baldrige Ödülü)
5 Yazılım kalitesinin özelikleri
6 Yazılım süreci, projesi ve ürün ölçütleri
7 Yazılımı test etme yöntemleri ve stratejileri
8 Vize Sınavı
9 Yazılım sürecine ilişkin iyileştirme ve problem çözme stratejileri.
10 Yazılım için Kalite Fonksiyon Göçerimi
11 Yazılımda kalite yönetiminde yeni gelişmeler ve gelecekteki eğilimler.
12 Vaka Analizi Sunumları Vaka Analizi raporlarının teslimi Akran Değerlendirmeleri
13 Vaka Analizi Sunumları
14 Vaka Analizi Sunumları

Software Quality Assurance: Best Practices, Tools and Techniques for Software Developers; Chemuturi, Murali J.Ross Publishing, 2010.
Metrics and Models in Software Quality Engineering; Stephen H.Kan, Addison Wesley, 1955.
Certified Quality Manager Handbook; Okes, Duke and Westcott, Russell T.; ASQ Quality Pres; 2000.

1. Dersler
2. Sınıf içi tartışmalar
3. Ödevler
4. Vaka Analizi

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + YYC * 0.40 + YYS* 0.30
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + YYC * 0.40 + BUT* 0.30

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. Dersler, yazılım kalite yönetimi ilkelerininin ve yazılım süreç ölçütlerinin uygulama düzeyinde aktarımına yöneliktir.
2. Vaka Analizi, öğrencilerin yazılım ve yazılım geliştirme süreçlerine yönelik uygun kalite güvence standartlarının ve kalite yönetimi yaklaşımlarının farkına varması ve kullanması için çok iyi bir fırsat sunacaktır. Vaka analizi için iki kişilik ekipler oluşturulmalıdır. Bu hedef sayıdan her türlü sapma öğretim üyesinin onayını gerektirir.
3. Vaka analizi bir işbirliği çabası gerektirir. Her grup üyesinin grup çalışmasına yaklaşık olarak eşit katkı sağlamasını garantilemek ekibin sorumluluğundadır. Vakalar, öğretim üyesi ve grup üyeleri tarafından notlandırılacaktır. Ekibin her üyesinin dönem sonunda kendisinin ve diğer ekip üyelerinin katkısını değerlendirmesi istenecektir. Dersin son haftasında bir akran değerlendirme formunun doldurulması istenecektir.
4. Vaka analizi raporları, konunun açık şekilde anlaşılmış olması, ele alış ve tartışmanın özgünlüğü, sonuçların doğruluğu, rapor içeriğinin kapsamlılığı ve analizin derinliği, netlik ve organizasyon, format, noktalama, gramer gibi sunum mekanikleri ve görsellerin kaliteleri üzerinden değerlendirilecektir.
5. Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (i) derslere katılım durumuna, (ii) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (iii) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.
6. İki not arasındaki sınırda olan notlar için iyi bir katılım, notunuzu bir üst düzeye taşıyabilir.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.
3. Derse katılmamış olmak ev ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Geciken vaka raporlarında gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

aysun.kapucugil@deu.edu.tr

İlk ders sırasında ilan edilecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7