: FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR

İngilizce Muhasebe ve Finansman Yüksek Lisans

PROFESÖR PINAR EVRİM MANDACI

İngilizce Muhasebe ve Finansman Yüksek Lisans

Bu dersin amacı öğrencilere para ve sermaye piyasalarının özellikleri, bu piyasalardaki finansal kurumlar ve finansal araçlarile ilgili detaylı bilgi sunmaktır. Buna ek olarak bu piyasalar arasındaki farklılıklar ve etk,ileşimlerin verilmesi amaçlanmıştır.

1   Para ve sermaye piyaslarının temel fonksiyonları ve bunların arasındaki ilişkileri işaret ederekten finansal piyasa türlerini açıklayabilmesi
2   Finansal sistem içerisindeki faaliyetlerini ve rollerini tanımlayabilmesi amacıyla merkez bankası ve ticasi bankaların işleyişini açıklayabilmesi
3   Finansal piyasalardaki faaliyetlerini açıklayabilmeleri amacıyla merkez bankası ve ticari bankaları içeren para piyasası kurumlarının ve aracı kurumlar. yatırım fonları, ve yatırım ortaklıklarını içeren sermaye piyasası kuruluşlarının özelliklerini açıklayabilmesi
4   İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının (İMKB) faaliyetlerinin, İMKB de bulunan piyasaları, İMKB endekslerini, borsa emirlerini ve İMKB nin Dünya piyasaları içindeki rolünü tanımlamada İMKB nin işleyişinin açıklanabilmesi
5   Hazine bonosu ve finansman bonoları gibi para piyasası araçları ile özkaynak ve borç (sabit getirili) menkul kıymetler gibi sermaye piyasası araçlarını farklılaştırabilmesi
6   İlgili konuları anladığını gösterebilmede piyasa etkinliği, gelişmekte olan piyasalar, global çeşitlendirme, piyasaların entegrasyonu, maniplasyon ve içeriden öğrenenlerin ticareti ve sigorta şirerleri, emeklilik fonları ve hedge fonlar gibi diğer finansal kuruluşları açıklayabilmesi

1 Finansal Piyasalara Bakış
2 Para Piyasaları ve Merkez Bankaları
3 Ticari Bankalar
4 Aracı Kurumlar ve YatırımBankaları
5 Yatırım Fonları ve Yatırım Ortaklıkları
6 Vize
7 Sigorta Şirketleri ve Emeklilik Fonları
8 Hisse Senedi Piyasaları
9 Borsa İstanbul (BIST)
10 Tahvil Piyasaları
11 Türev Piyasalar
12 Türev Piyasalar
13 Sunumlar
14 Sunumlar

1. Saunders and Cornett, Financial markets and Institutions, Fourth edition, McGraw-Hill, 2009.
2. Rose and Marquis, Money and Capital Markets, Tenth edition, McGraw-Hill, 2009.

Anlatım, tartışma, sunumlar

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYC* 0.20 + YYS * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYC * 0.20 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. Öğrenciler finansal piyasaları, kuruluşları ve araçları tanımlayabilecek.
2. Öğrenciler para piyasaları, tahvil piyasası, mortgage piyasalar, hisse senedi piyasaları, yabancı döviz piyasaları ve türev piyasalarını ayırt edebilecek.
3. Öğrenciler merkez bankaları, ticari bankalar, ve İMKB` yi (piyasalar, araçlar, emirler, endeksler vb.) açıkça tanımlayabilecek.
4. Öğrenciler Merkez Bankası, ticari bankalar, sigorta şirketleri, yatırım bankaları, aracı kurumlar, yatuırım fonları, yatırm ortaklaıkları, hedge fonlar ve emeklilik fonlarını özelliklerini ve faaliyetlerini tanımlayabilecek.
5. Öğrenciler hazine bonosu ve finansman bonoları gibi para piyasaı araçları ile hizze senedi ve tahvil gibi sermaye piyasası araçlarını ayırt edebilecek.
6. Öğrenciler piyasa etkinliği, gelişmekte olan piyasalar, global çeştlendirme, piyasaların entegrasyonu, maniplasyon ve içeriden öğrenenler gibi kavramları açıklıkla tanımlayabilecek.

1. İntihal disiplin işlemi ile sonuçlanacaktır.
2. Derslerin en az yüzde 70 ine devam etmek zorunludur.
3. Tüm ödevler zamanında teslim edilmedikleri takdirde kabul edilmeyecektir.

pinar.evrim@deu.edu.tr, habil.gokmen@deu.edu.tr

Daha sonra ilan edilecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7