: QUEER TEORİ

Felsefe Doktora

DOÇENT ÖZLEM DUVA KAYA

Felsefe Doktora

Bu ders, öğrencileri queer teori etrafında şekillenen temel metinler ve önemli tartışmalarla tanıştırmayı amaçlamaktadır. Queer teriminin, LGBT kimlikleri ve siyaseti ile olan erken döneminden günümüze yayılmasının, normatif olmayan bilgiyi, kültürel pratikleri ve politik aktivizm biçimlerini belirleyen geniş bir çerçeve olarak kullanması yoluyla dersin hedefi, öğrencilere mevcut cinsiyetçi kategorilerle ilgili bazı temel soruları kazandırmaktır. Soruşturmanın merkezi ise, queer teori ile feminizm ve eleştirel açıdan ırk teorisi arasındaki kesişimlerdir. Nihai olarak bu ders, Queer Teoriyi queer'ın anlam ve içeriğinin zengin bir felsefi ve politik sorgulamasıyla sonuçlandıracaktır.

1   Öğrencilere alanın gelişimini biçimlendiren temel metinleri ve tartışmaları tanıtmak
2   Kimlik konusuna dair eleştirel bir kavrayış geliştirmek ve kimliklerin farklı zamanlar ve farklı bağlamlada bireyler ve gruplar tarafından nasıl inşa edildiğini (ve yeniden inşa edildiğini) anlamalarını sağlamak.
3   Öğrencilerin queer, feminist ve eleştirel ırk teorisi konularında söz söylemlerini sağlamak, böylece gelişmiş bir analitik ve eleştirel düşünme becerisi (yazılı ve sözlü) geliştirmek.
4   Öğrencilere, onları kimlik politikaları, ayrımcılık karşıtı politikalar ve hak temelli reformların dar sınırlarının ötesine taşıyan çağdaş radikal queer politikasının geniş gündemini tanıtmak.
5   Özellikle siyaset ve siyasal aktivizm ile ilgili olarak queer'in anlam ve içeriğinin derin felsefi ve politik sorgulamasını yapmak.

1 Anlatılmamış tarih ve Queer'in Anlamı
2 Anlatılmamış tarih ve Queer'in Anlamı
3 Feminist Kuram ile Queer Kuram arasındaki ilişki
4 Feminist Kuram ile Queer Kuram arasındaki ilişki
5 Feminist İhtilaflar: Siyahi Kadın feministler
6 Feminist İhtilaflar: Radikal feministler
7 Vize Sınavı
8 Vize Sınavı
9 Queer Kanonu: Foucault
10 Queer Kanonu: Foucault
11 Queer Kanonu: Butler
12 Queer Kanonu: Butler
13 Feminist Kuram ve Queer Kuram Arasındaki Bazı Temel Tartışmalar
14 Devlet ve Cinsel Gözetim(ler)

1-History of Sexuality Vol. I, Michel Foucault, trans. Robert Hurley, Vintage, 1990,
2-Black Queer Studies, eds. E. Patrick Johnson and Mae G. Henderson, Duke University Press, 2005
3-Queer Injustice: The Criminalization of LGBT People in the United States, eds. Joey Mogul, Andrea Ritchie, and Kay Whitlock Beacon Press, 2012
4- Imagining Transgender: An Ethnography of a Category, David Valentine, Duke University Press, 2007
5- Undoing Gender, Judith Butler, Routledge, 2004
6-Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity, Judith Butler, Routledge, 1990
7-Queer Phenomenology: Orientations, Objects, Others, Sara Ahmed, Duke University Press, 2006

Etkinlikler ayrıntılı olarak değerlendirme yöntemleri ve iş yükü hesaplaması bölümünde verilmiştir.

1 ARS ARASINAV
2 PRJ PROJE
3 SUN SUNUM
4 YYS YARIYIL SONU SINAVI
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + PRJ * 0.20 + SUN * 0.20 + YYS* 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + PRJ* 0.20 + SUN * 0.20 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Öğrencinin yaptığı sunumda ve ara sınavında ÖÇ 1-3 değerlendirilecektir.
Öğrencinin hazırladığı ödevde ve final sınavında ÖÇ 4-5 değerlendirilecektir.

1. Sunumların önceden belirlenen tarihte yapılması, ödevlerin önceden belirlenen tarihlerde teslim edilmesi zorunludur.
2. Derslere %70 katılım gerekmektedir.

ozlem.duva@deu.edu.tr

Her dönem başında ilan edilecektir.

Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 1 10 10

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15