DERS ADI

: YEMEK HAZIRLAMA VE PİŞİRME II

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 2004 YEMEK HAZIRLAMA VE PİŞİRME II ZORUNLU 2 2 0 4

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ ASLI EMİNE ÖZEN DE HAAS

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Öğrencilerin temel mutfak teknikleri hakkında beceri ve bilgileri uygulamalı olarak geliştirilir. Konaklama tesislerinin ve restoranların endüstriyel mutfaklarında gereken tüm bilgiler, tamamlayıcı mutfak uygulamaları ile desteklenir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yumurta, Pirinç, Bakliyat ve sebzelerin özelliklerini kavrayabilme.
2   Çorba, yemek, Salata, sandivich, krep hazırlayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Çorbalar ve çorbaların sınıflandırılması
2 Çorba hazırlama yöntemleri
3 Kahvaltı, kanepe, sandiviçh, ordövr , peynir tabağı hazırlama
4 Yumurta pişirme teknikleri (poşe, yağda, krep, pan kek vb.)
5 Yumurtalı yemekler ve krep hazırlama
6 Pirinç pişirme teknikleri, Pilavlar, dolma ve sarmalar
7 Yarıyıl içi sınavı
8 Yarıyıl içi sınavı
9 Pilav pişirme yöntemleri
10 Bakliyatlar ve diğer nişastalı yiyecekler ile pişirme teknikleri
11 Bakliyatlar ve diğer nişastalı yiyecekler ile pişirme teknikleri
12 Sebze yemekleri hazırlama
13 Sebze yemekleri hazırlama
14 Salataların sınıflandırılması ve salata sosları hazırlama
15 Yarıyıl sonu sınavı
16 Yarıyıl sonu sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Morgan J.L. (2006). Culinary Creation: An Introduction to Foodservice and World
Cuisine, Elsevier Inc.
Vega C., Ubbink J, van der Linden E., 2012. The Kitchen as Laboratory: Reflections on
the Science of Food and Cooking. Columbia University Press
McGee H., 2004. On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen. SCRIBNER

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatmı ve uygulama.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Uygulama 12 2 24
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 106

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.155
ÖK.255