DERS ADI

: MENÜ PLANLAMA

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 2008 MENÜ PLANLAMA ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ ASLI EMİNE ÖZEN DE HAAS

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Dersin amacı öğrencilerin, menü planlama ve ziyafet düzenleme süreçlerine ait temel kavramsal ve kuramsal bilgileri sentezleyerek özgün menü ve ziyafet planı hazırlayabilmelerini sağlamaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yiyecek içecek sektörüne psikolojik ve sosyolojik açıdan bakabilme
2   Menü planlamasına etki eden içsel ve dışsal faktörleri ve gelecekteki trendleri açıklayabilme
3   Menü planlamasının aşamalarını sayabilme
4   İçecek menüsü, paket servis menüsü, ve ziyafet menüsünün (kahvaltı, öğlen yemeği, akşam yemeği, gala yemeği) özelliklerini açıklayabilme
5   Toplantı, sergi, fuar gibi etkinliklerin planlanması, yürütülmesi ve pazarlaması hakkında yorum yapabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gastronominin tanımı, önemi ve amacı tarihçesi
2 Menünün tanımı, yapısı, içeriği
3 Menüde süreç, malzeme, sınıflama
4 Menüde gıda güvenliği
5 Menüde güncelleme
6 Menüde uyum ve sofra
7 Yarıyıl içi sınavı
8 Yarıyıl içi sınavı
9 Menüde fiyat, maliyet kontrolü, tasarım
10 Ziyafet Kuruluşlarının tanımı ve önemi
11 Otel ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Ziyafet Birimi
12 Büfe Organizasyonu ve Kokteyl Organizasyonu
13 Toplantı Organizasyonu
14 Otel ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonlarının Pazarlanması, Ziyafet Bütçesi
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Paul J. Mcvety, Bradley j. Ware, Claudette Lévesque Ware, Fundamentals of Menu Planning, Wiley, 2008.
Hüseyin Altınel, Menü Yönetimi ve Menü Planlama, Detay Yayıncılık, 2011

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

İlan edilecektir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 76

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15555
ÖK.255
ÖK.355
ÖK.455
ÖK.5555