DERS ADI

: MUTFAK VE SERVİS MALZEME BİLGİSİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 1005 MUTFAK VE SERVİS MALZEME BİLGİSİ ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ ÖZAY EMRE YILDIZ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Mutfakta kullanılan yiyecekler, içecekler ile yiyecek dışı materyallerin tanıtılması ve satın alma, dağıtım, depolama ile ilgili kavramların anlatılması amaçlanmıştır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Satın Alma, Dağıtım ve Depolama ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme
2   Ekmek malzemeleri hakkında bilgi sahibi olma
3   Et ve Sakatat, Kümes ve Av Hayvanları, Deniz Ürünleri hakkında bilgi sahibi olma
4   Meyveler, Sebzeler ve İçecekler hakkında bilgi sahibi olma
5   Yumurta ve Süt Ürünleri hakkında bilgi sahibi olma
6   Mutfakta kullanılan yiyecek dışı materyaller ve teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Satın Alma Fonksiyonuna Genel Bakış
2 Gıda hukuku, Pazar ve dağıtım sistemleri
3 Satın Alma Kararı için Pratik Değerlendirmeler
4 Ölçme, Paketleme, Koruma, Satış ve Dağıtım
5 Depo, Teslim alma, Depolama ve Depodan Mal Çıkarma
6 Maliyet Kontrolü
7 Yarıyıl içi Sınavı
8 Yarıyıl içi Sınavı
9 Ürün Bilgisi; Ekmek malzemeleri
10 Ürün Bilgisi; Et ve Sakatat
11 Ürün Bilgisi; Kümes ve Av Hayvanları, Deniz Ürünleri
12 Ürün Bilgisi; Meyveler, Sebzeler ve İçecekler
13 Ürün Bilgisi; Yumurta ve Süt Ürünleri
14 Ürün Bilgisi; Mutfakta kullanılan yiyecek dışı materyaller ve teknolojiler
15 Yarıyıl sonu sınav
16 Yarıyıl sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Yrd.Doç.Dr.Yaşar YILMAZ, Servis Teknikleri, Detay Yayıncılık
Purchasing A Guide for Hospitality Professionals, David K. Hayes, Jack D. Ninemeier, Prentice Hall, USA, 2010 Modern Food Service Purchasing
Business Essentials to Procurement, Robert B. Garlough, Michel Suas, Delmar Publishing, USA, 2011

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım, Uygulama

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Sınıf içi uygulamalar 12 2 24
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 114

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.15
ÖK.255
ÖK.355
ÖK.455
ÖK.555
ÖK.655