DERS ADI

: EKMEK YAPIMI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 3047 EKMEK YAPIMI SEÇMELİ 2 1 0 4

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Ekmek ürünlerine ait hazırlama tekniklerinin öğrenilmesi

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Ekmek ve unlu mamullere ilişkin hamur özellikleri, yoğurma teknikleri, ekmek ve unlu mamullerin uygulamalı olarak üretimi hakkında bilgi sahibi olma
2   Temel hamur hazırlama tekniklerini öğrenme
3   Temel pastane ürünlerinin hazırlanışı hakkında bilgi sahibi olma
4   Çeşitli ekmeklerin hazırlanışı hakkında bilgi sahibi olma
5   Pişirilerek ve çırpılarak hazırlanan hamur işlerinin üretimi hakkında bilgi sahibi olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Buğday ve diğer tahıl unları
2 Ekmek ve unlu mamullerde kullanılan temel ve yardımcı bileşenler
3 Ekmek üretim teknolojisi
4 Mayalı hamur ve çırpılarak hazırlanan hamurlar, üretim teknikleri.
5 Kıyılarak hazırlanan hamurları, hamurun özellikleri, üretim teknikleri, özellikleri
6 Yaprak hamuru ve pişirilerek hazırlanan hamurlar, hamurların özellikleri, üretiminde dikkat edilecek noktalar
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Uygulama; Buğday unu ve farklı çeşni maddeleri kullanılarak ekmek üretimi
10 Uygulama; Farklı tahıl unları kullanılarak ekmek çeşitleri üretimi
11 Uygulama; Mayalı ve özleştirilerek hazırlanan hamurla çeşitli unlu mamullerin üretimi
12 Uygulama; Yaprak hamuru hazırlığı ve çeşitli ürünlere işlenmesi
13 Uygulama; Pişirilerek hazırlanan hamur işleri üretimi
14 Uygulama; Çırpılarak hazırlanan hamur işleri üretimi
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Fügen Durlu-Özkaya, Serap Coşansu ve Kamuran Ayhan 2013. Her Yönüyle Gıda. SİDAS Medya Ltd.Şti.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Uygulama 12 1 12
Ders Anlatımı 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 96

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.2555
ÖK.3555
ÖK.455
ÖK.55