DERS ADI

: ŞARAP KÜLTÜRÜ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 4043 ŞARAP KÜLTÜRÜ SEÇMELİ 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

ARAŞ.GÖR. PINAR IŞILDAR

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Şarap tarihi, üzüm, bağcılık, şarap üretimi, şarap tadımı ve teknolojileri hakkında temel bilgileri vermek

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Şarap ve şarap üretimi konusunda genel bilgi sahibi olma
2   Şarap tadımı ve değerlendirmesinde genel bilgi sahibi olma
3   Şarap yapılan temel üzüm çeşitleri hakkında bilgi sahibi olma, yemek eşleştirmeleri yapabilme
4   Dünyadaki önemli şarap bölgeleri ve şarap çeşitleri hakkında bilgiye sahibi olma
5   Şarabın servisi yapabilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Şarap tarihçesi
2 Bağcılık ve şarap üretiminde kullanılan üzümler
3 Bağcılık ve şarap üretiminde kullanılan üzümler
4 Dünyadaki önemli şarap üretim merkezleri
5 Dünyadaki önemli şarap üretim merkezleri
6 Şarap üretimindeki aşamalar ve üretim süreçleri
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Şarap Satın Alma ve Etiket Okuma
10 Şarap servisi
11 Şarap servisi
12 Yemek ve menüye göre şarap seçimi
13 Yemek ve menüye göre şarap seçimi
14 Şarap tadımı
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Her Yönüyle Şarap. Barbara Nowak, Beverly Wichman. Arkadaş Yayıncılık
Bağ ve Şarap. Ersin Doğer. İletişim Yayıncılık

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 111

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.11
ÖK.21
ÖK.31
ÖK.4111
ÖK.51111