: SOSYAL VE KÜLTÜREL YAPININ KORUNMASI, MUHAFAZA EDİLMESİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ

TİN 5057 SOSYAL VE KÜLTÜREL YAPININ KORUNMASI, MUHAFAZA EDİLMESİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SEÇMELİ 3 0 0 5

İnanç Turizmi Yüksek Lisans

Yüksek Lisans

DOÇENT GÜRHAN AKTAŞ

İnanç Turizmi Yüksek Lisans

Bu dersin amacı öğrencilere inanç turizmi kapsamında sosyal ve kültürel sürdürülebilirlik, koruma planlama ve sürdürülebilir yönetim kavramlarıyla ilgili perspektif kazandırmaktır.

1   Turizm ile koruma ve sürdürülebilirlik arasındaki ilişkinin anlaşılması
2   Sosyal ve kültürel sürdürülebilirlik, koruma, muhafaza etme ve sürdürülebilir yönetim gibi kavramların özümsenmesi
3   Kültürel ve Sosyal değerleri korumak için sivil toplum kuruluşları ve diğer örgütler tarafından dünyada yapılan projelerin değerlendirilmesi ve inanç turizmi alanında uygulanabilirliğinin tartışılması.

1 Koruma, Muhafaza Etme ve Sürdürülebilirlik Kavramları
2 Sosyal ve Kültürel Yapı, Kültürel Miras ve Korunması (Paydaşlar ve Politika)
3 Kültürel Kimlik, Etnik Yapılar, Otantiklik, Kültürel Yozlaşma, Ticarileşme ve Koruma
4 Turizmin Sosyal ve Kültürel Etkileri
5 Sürdürülebilir Turizm ve Boyutları (Sosyal, Kültürel, Ekonomik ve Çevresel Sürdürülebilirlik)
6 Sosyal Yapının ve Kültürel Değerlerin Turizm Açısından Önemi ve Sürdürülebilirlik
7 Koruma ve Planlama Stratejileri
8 Kültürel Miras Yönetimi
9 Sürdürülebilir Yönetim
10 Yerel, Ulusal ve Küresel Boyutta Koruma ve Sürdürülebilirlik
11 Sivil Toplum Örgütleri ve Diğer Kuruluşlar Tarafından Uygulanan Koruma Projeleri
12 Yerel ve Bölgesel Kaynakların Korunması, Yerel Halkın Bilinçlendirilmesi ve Koruma Kuruluşları
13 İnanç Turizminde Sosyal Etkileşimler, Kültürel Yapının Önemi, Koruma ve Sürdürülebilirlik
14 Dönem Ödevi Sunumları, Tartışmalar

Ana kaynak:
Dallen J. Timothy & Gyan P. Nyaupane (2009). Cultural Heritage and Tourism in the Developing World: A Regional Perspective (Contemporary Geographies of Leisure, Tourism and Mobility). Routledge

Yardımcı kaynaklar:
David Harrison & Michael Hitchcock (2005). The Politics of World Heritage: Negotiating Tourism and Conservation (Current Themes in Tourism. Library of Congress Cataloging in Publication Data.

Referanslar:
Diğer ders materyalleri: Derse ilişkin makaleler ve diğer dokümanlar dönem başında verilecektir.

Ders anlatımı, konulara bağlı sınıf içi tartışmalar, makale incelemeleri, örnek olay çalışmaları ve ödevler

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Ödevlerin ve sunumların hazırlanışına ilişkin bilgi öğrenci sayısı da dikkate alınarak dönem başında ayrıntılı olarak verilecektir.

Ara sınav: Öğrencilerini edindikleri bilgiyi kullanarak çıkarımda bulunma düzeyleri ölçülecektir.
Ödev ve Sunum: Öğrencilerin edindikleri bilgileri ne düzeyde analiz ederek bütüncül bir yaklaşımla yorum yapabilme, tartışabilme ve çözüm üretebilme düzeyleri ile bilgilerini aktarabilme yetenekleri değerlendirilecektir.
Final Sınavı: Öğrencilerin ders süresince tartışılan kavramları bir araya getirebilme, nedensellikleri ve ilişkileri değerlendirebilme, tartışabilme ve çözüm önerebilme düzeyi ölçülecektir.

- Ders sırasında her türlü elektronik cihaz kapalı tutulmalıdır.
- Derse devam önemlidir.
- Öğrenci dersle ilgili faaliyetlerinde akademik etik ilkelerine uymakla yükümlüdür.
- Dönem ödevleri ve sunumlar dönemin başında öğretim üyesi tarafından verilecek formata uygun şekilde hazırlanmalıdır.

selin.yilmaz@deu.edu.tr

Sunum Hazırlama 1 6 6