: YEREL HALK VE ZİYARETÇİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ

İnanç Turizmi Yüksek Lisans

DOÇENT GÜRHAN AKTAŞ

İnanç Turizmi Yüksek Lisans

Bu dersin amacı öğrencilerin turizmin yerel halk üzerindeki ekonomik, fiziksel ve sosyo-kültürel etkileri ile turist ve yerel halk ilişkileri, kültürlerarası iletişim ve ziyaretçilerle iletişimde etik kurallar hakkında bilgi edinmesini sağlamak.

1   Turizmin bir destinasyondaki toplumsal etkilerini tüm yönleri ile anlayabilmek
2   Yerel halk ziyaretçi ilişkileri ve etkileşiminde doğabilecek sorunları kavrayabilmek, bu sorunlara çözüm önerileri getirebilmek
3   Kültürlerarası iletişim, etkileşim ve çatışma kavramlarını anlamak, inanç turizmine katılan turistlerle iletişimde etik kuralları ve anlayışı pratiğe dökebilmek
4   Turist ve yerel halk ilişkilerinin sosyolojik, psikolojik boyutlarını kavrayabilmek, bu etkileşimin sonuçlarını değerlendirebilmek, çatışma durumunda çözüm önerileri getirebilmek

1 Yerel Halk Ziyaretçi İlişkilerine Genel Bakış
2 Kültürlerarası İletişim
3 Turizmin Toplumsal Etkileri
4 Turizm ve Kültür
5 Turist- Yerel Halk İlişkileri ve Etkileşimi (Çatışmalar, Sorunlar)
6 Yerel Halk Ziyaretçi Etkileşiminin Sonucu Olarak Kültürel Değişim, Toplumsal Sorunlar, Kültürel Yozlaşma
7 Destinasyonlarda Ortaya Çıkabilecek Sorunlar (Kalabalık, Otantikliğin Yok Oluşu, Kültürün Ticarileşmesi, Toplumsal ve Kültürel Kaynakların Tehdidi)
8 Ziyaretçi Yerel Halk Karşılaşmasının Psikolojik, Sosyolojik ve Antropolojik Açıdan İncelenmesi
9 İnanç Turizminde Ziyaretçi Yerel Halk İletişim ve Etkileşimi
10 Karşılıklı Saygı, Kültürel ve Toplumsal Etkiler, Sorumlu Turizm
11 Toplumsal ve Kültürel Değişimin Etkileri (Önyargı, Düşmanlık, Çatışma, Yabancılaşma Kavramları, Suç)
12 Çatışmaların Çözümü (Sürdürülebilirlik, Anlayış, Etik Yaklaşım)
13 Ziyaretçi İlişkileri Yönetimi
14 Öğrenci Sunumları ve Tartışmalar

Ana kaynak:
Yiorgos Apostolopoulos, Stella Leivadi & Andrew Yiannakis (1996). The Sociology of Tourism: Theoretical and Empirical Investigations. Routledge

Yardımcı kaynaklar:
James W. Neuliep (2011). Intercultural Communication: A Contextual Approach. Sage Publications

Referanslar:
Diğer ders materyalleri: Derse ilişkin makaleler ve diğer dokümanlar dönem başında verilecektir.

Ders anlatımı, konulara bağlı sınıf içi tartışmalar, makale incelemeleri, örnek olay çalışmaları ve ödevler

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Ödevlerin ve sunumların hazırlanışına ilişkin bilgi öğrenci sayısı da dikkate alınarak dönem başında ayrıntılı olarak verilecektir.

Ara sınav: Öğrencilerini edindikleri bilgiyi kullanarak çıkarımda bulunma düzeyleri ölçülecektir.
Ödev ve Sunum: Öğrencilerin edindikleri bilgileri ne düzeyde analiz ederek bütüncül bir yaklaşımla yorum yapabilme, tartışabilme ve çözüm üretebilme düzeyleri ile bilgilerini aktarabilme yetenekleri değerlendirilecektir.
Final Sınavı: Öğrencilerin ders süresince tartışılan kavramları bir araya getirebilme, nedensellikleri ve ilişkileri değerlendirebilme, tartışabilme ve çözüm önerebilme düzeyi ölçülecektir.

Ders sırasında her türlü elektronik cihaz kapalı tutulmalıdır.
- Derse devam önemlidir.
- Öğrenci dersle ilgili faaliyetlerinde akademik etik ilkelerine uymakla yükümlüdür.
- Dönem ödevleri ve sunumlar dönemin başında öğretim üyesi tarafından verilecek formata uygun şekilde hazırlanmalıdır.

Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2,5 35

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10