: HEMŞİRELİKTE BAKIM DAVRANIŞLARINI DEĞİŞTİRME

DOÇ.DR. GÜLŞAH GÜROL ARSLAN

Hemşirelik

Bu derste öğrenci;
Hemşirenin profesyonel rol ve sorumlulukları bağlamında kuramsal bilgilerini bakım uygulamalarına yansıtarak ve hasta gereksinimlerinin karşılanmasında karar vericilik rolünü kavrar.

1   Hemşirelik bakım organizasyonunu açıklar
2   Hastanın hemşirelik bakım gereksinimlerini bilir
3   Hasta bakımında ekip yaklaşımının önemini bilir
4   Hasta bakımına yönelik liderlik becerilerini kullanabileceği planlamaları yapar

1 Hemşirelik Bakım Davranışlarını Geliştirme dersine giriş Doç. Dr. Gülşah Gürol Arslan
2 Hemşirelik Bakım Kavramı Doç. Dr. Gülşah Gürol Arslan
3 Hemşirelik Bakım Davranışları Doç. Dr. Gülşah Gürol Arslan
4 Hastanın bakım gereksinimlerinin belirlenmesinde klinik karar verme Doç. Dr. Gülşah Gürol Arslan
5 Hastanın Tedavi sürecinin planlanması ve yürütülmesi Doç. Dr. Gülşah Gürol Arslan
6 Hastanın Bakımında Kültürel Değerlerinin Farkına Varılarak Karar Verebilme Doç. Dr. Gülşah Gürol Arslan
7 Intravenöz Kateteri Olan Hastanın bakımına karar verebilme Doç. Dr. Gülşah Gürol Arslan
8 ara sınav Doç. Dr. Gülşah Gürol Arslan
9 Üriner Sistem Boşaltımına Yönelik Hastanın bakımına Karar Verebilme Doç. Dr. Gülşah Gürol Arslan
10 Oral Alımı Olmayan Hastanın bakımına Karar Verebilme Doç. Dr. Gülşah Gürol Arslan
11 Deri Bütünlüğünü Sürdürülmesinde Hastanın bakımına Karar Verebilme Doç. Dr. Gülşah Gürol Arslan
12 Barsak Boşaltım Alışkanlığını Sürdürülmesinde Hastanın bakımına Karar Verebilme Doç. Dr. Gülşah Gürol Arslan
13 Solunum Desteğinin Sürüdürlmesine Yönelik Hasta bakımına Karar Verebilme Doç. Dr. Gülşah Gürol Arslan
14 Değerlendirme Doç. Dr. Gülşah Gürol Arslan

1. Alpar Ş.E., Bahçecik N., Karabacak Ü. Çağdaş Hemşirelikte Etik. İstanbul Tıp
Kitabevi. 3. Baskı, İstanbul, 2013.
2. Deliveli Ö. (Danışman: Aktel M.) Yönetimde Yeni Yönelimler Bağlamında Lider Yöneticilik. S.D.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi AD Yüksek Lisans Tezi. Isparta, 2010.
3. Aştı T.A., Karadağ A. Hemşirelik Esasları: Hemşirelik Bilimi ve Sanatı. Akademi Basın ve Yayıncılık. İstanbul, 2012.
4. Ay F.A. Sağlık Uygulamalarında Temel Kavramlar ve Beceriler. Nobel Tıp Kitabevleri. 3. Baskı, İstanbul, 2011.
5. Bakan İ., Büyükbeşe T. (2010) Liderlik Türleri Ve Güç Kaynakları na İlişkin Mevcut-Gelecek Durum Karşılaştırması: Eğitim Kurumu Yöneticilerinin Algılarına Dayalı Bir Alan Araştırması. KMÜ Sosyal ve Ekonomi k Araştırmalar Dergi si, 12(19): 73-84.
6. Birol L. Hemşirelik Süreci. Etki Matbaacılık Yayıncılık Ltd.Şti., 10. Baskı, İzmir, 2011.

Düz anlatım, soru-cevap, tartışma, beyin fırtınası

Başarılı / Başarısız

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İlişkin Açıklamalar:
Dersin değerlendirilmesinde yarıyıl içi hesaplamaların belirlenmesinde vize notunun %50 si ve final notunun % 50 si ders başarı notu olarak belirlenecektir.

Final Başarı Notu: %50 yarıyıl içi notu + %50 final notu=100 tam not üzerinden en az 60 olması gerekir.
Minimum Final Notu: 100 tam not üzerinden en az 50 olmalı
Bütünleme Başarı Notu: %50 yarıyıl içi notu + %50 final notu=100 tam not üzerinden en az 60 olması gerekir.
Minimum Final Notu: 100 tam not üzerinden en az 50 olmalı

Sınavlarda; hatırlama, karar verme, açıklama, sınıflama, bilgilerini birleştirme becerileri değerlendirilecektir.
Öğrencilerin hazırlamış oldukları ödevlerin değerlendirilmesi ara sınav notu olarak kabul edilecektir.

Doç. Dr. Gülşah GÜROL ARSLAN
gulsah.arslan@deu.edu.tr