DERS ADI

: YEMEK STİLİSTLİĞİ VE FOTOĞRAFÇILIK

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0003 YEMEK STİLİSTLİĞİ VE FOTOĞRAFÇILIK SEÇMELİ 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

Dersi Alan Birimler

Efes Meslek Yüksekokulu
İkram Hizmetleri
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

Dersin Amacı

Ders, günümüzde mutfak alanında ayrı birer profesyonel meslek alanı haline gelmiş olan Yemek Stilistliği ve Yemek Fotoğrafçılığı kavramlarını teorik ve uygulamalı olarak öğrenciye aktarmayı hedefler.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yemek stilistliği ve Yemek Fotoğrafçılığı meslekleriyle ilgili bilgileri elde etme, değerlendirme, kayıt etme ve uygulama becerisi
2   Ürünlerin fotoğraflanması için masa üstü kompozisyon oluşturabilir.
3   Dersi alan öğrenci temel düzeyde fotoğraf çekim tekniklerini öğrenir
4   Hazırlanan yemeğin profesyonel anlamda sofra sunumuna uygun şekilde tasarımlanması becerisi
5   Yemek fotoğrafçılığında planlamanın önemini kavrayabilir.
6   Yemek fotoğrafçılığının özel gereksinimlerini kavrayabilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Fotoğrafa Giriş
2 Fotoğraf Makinesinin tanıtımı, makine ve makine ayarları
3 Fotoğraf Işığı Ayarları
4 Fotoğrafta Kompozisyon
5 Stüdyo Fotoğrafçılığı
6 Yemek Stilistliğine Giriş
7 ARA SINAV
8 Salata ve sebzelerde tabak tasarımı ve sunum kuralları
9 Şarküteri ürünleri ve kahvaltılık ürünlerde tabak tasarımı ve sunum kuralları
10 Et yemeklerinde tabak tasarımı ve sunum kuralları
11 Balık ve deniz ürünlerinde tabak tasarımı ve sunum kuralları
12 Tatlılar, soslarda tabak tasarımı ve sunum kuralları
13 Tatlılar, soslarda tabak tasarımı ve sunum kuralları

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1-Fotoğraf, Roger Bellone, Dost Kitabevi, 2010
2-Fotoğraf Sanatında Kompozisyon, Sabit Kalfagil, Fotoğrafevi, 2006
3-Digital Food Photography and Styling, Helene Dujardin, Wiley, 2011
4-Food Photography, Nicole Young, Peachpit Press, 2011
5-The Art of Preparing food for the camera, Delores Custer, Wiley, 2010
6-Food Stylist Handbook, Denise Vivaldo, Gibbs Smith Pres., 2010
7-Food Presentation Secrets, Cara Hobday, Firefly Books, 2010

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, konularla ilgili gerçek olay ve durumlarla ilgili video izlenimi, ödevler, sunumlar ve konuya dair akademik makalelerin incelenmesi sayesinde güncel araştırmaların da takip edilmesi.

Değerlendirme Yöntemleri

Başarılı / Başarısız


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 76

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.11
ÖK.21
ÖK.31
ÖK.41
ÖK.51
ÖK.61