: AB'DE İNOVASYON , BİLİM VE TEKNOLOJİ

Avrupa Çalışmaları Doktora

PROF.DR. YEŞİM ÜÇDOĞRUK GÜREL

Avrupa Çalışmaları Doktora

Bu dersin amacı öğrencilerin değişen teknolojinin ekonomik sistemleri nasıl etkileyebileceğini ve ekonomik faktörlerin teknolojiyi değiştiren kararlara nasıl bağlı olduğunu anlamalarını ve analiz etmelerini sağlamaktır. Bu bağlamda ders, özellikle AB'nin teknoloji ve yenilik politikalarına odaklanmaktadır. Derste ele alınan konular, yenilik ve teknoloji ekonomisi, bilgi ve iletişim teknolojileri, bilgi üretimi, beşeri sermayenin adaptasyonu, eğitim-öğretim-öğrenme organizasyonu, bireysel beceriler, yenilik kavramı, teknoparklar ve tekno-şehirler, küresel dünyada yenilik ve rekabet, ekonomik kalkınma için teknoloji ve yenilik politikaları, Dijital Ekonomiye dönüşüm, AB'de Horizon 2020 çerçevesinde Ar-Ge ve yenilik politikalarının karşılaştırılabilir sonuçları. Son olarak bu derste öğrenciler, AB ile Türkiye'nin teknoloji ve yenilik birikimlerini ve yetkinliklerini karşılaştırma olanağına sahip olacaklardır.

1   Bilgi toplumunda yeni teknolojileri ve bilimsel dinamizmi anlamak ve öğrenmek
2   AB'nin odaklandığı bilim, teknoloji ve yenilik alanlarındaki gelişmeyi incelemek
3   AB'nin bilim ve teknoloji politikalarını Lizbon ve 2020 stratejileri kapsamında analiz etmek
4   Bilimsel düşüncedeki paradigma değişimini bilgi ve iletişim teknolojileri ve dijital ekonomi yoluyla anlamak
5   Bilgi toplumu ile ekonomik kalkınma arasındaki ilişki hakkında bilgi sahibi olmak ve dijital ekonomiye dönüşüm yoluyla uygulanan teknoloji politikalarını değerlendirebilmek

1 Yenilik, sistemler ve evrim: giriş ve temel kavramlar
2 Teknolojik değişim teorileri
3 Yenilik üzerine bakış açıları: ürün ve süreç yenilikleri
4 Yenilik ve politika uygulamaları
5 Teknoloji, yenilik ve insan kaynağı: tanımlar
6 Teknoloji, yenilik ve politika: AB
7 Teknoloji, yenilik ve politika: AB
8 Teknoloji, yenilik ve politika: Turkiye
9 Avrupa Komisyonu, İnovasyon Birliği Skor Tablosu
10 Avrupa Komisyonu, Yenilik Birliği Rekabet Edebilirlik Raporu
11 OECD, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Skor Tablosu
12 Tartışmalar

Ders, konuyla ilgili yapılan araştırma ve tartışmalarla, öğretim üyesi tarafından verilen klasik dersin yanı sıra yapılacaktır. Bu içerikte, katılım önemlidir ve ayrıca öğrencinin dönem ve final performansını belirleyebilecek kritik bir faktördür. Ayrıca, öğrencilerin dersten önce ilgili materyalleri okuması da önemlidir. Her öğrenci sınıfta sunmak ve dönem sonunda öğretim üyesine teslim etmek için bir dönem ödevi hazırlamalıdır. Söz konusu makale, araştırmalarda kullanılan bilimsel yazım kurallarına uygun olmalıdır. Ayrıca, en geç final sınavının yapıldığı gün teslim edilmesi ve beyan edilen tarihte başarıyla sunulması gerekir.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1) Öğrenci, inovasyon ve teknolojinin temel kavramlarını tanımlayabilecektir.
2) Öğrenci, ortaya çıkan dijital teknolojilerin ve iş modeli uygulamalarının olası nedenleri ve sonuçlarının farkında olacaktır.
3) Öğrenci dijital toplumdaki dönüşümü göstermek için temel ekonomik ilkeleri kullanabilecektir.
4) Öğrenci, inovasyon ve teknolojiyle ilgili hızlı ve radikal değişikliklerin ekonomik servet yaratma ve sosyal yıkım etkilerini analiz edebilecektir.

%70 derse katılım zorunludur.

Prof. Dr. Yeşim Üçdoğruk Gürel
e-mail:yesim.ucdogruk@deu.edu.tr