: MODERN DÖNEM ÖNCESİ YÖNETİM DÜŞÜNCESİ VE UYGULAMALARI

Kamu Yönetimi Yüksek Lisans

DOÇ.DR. İBRAHİM ARAP

Kamu Yönetimi Yüksek Lisans

Modern dünyanın doğasını anlamak için önceki toplum biçimleri ve değişme süreçlerinin almış olduğu ana yönler çeşitli bilim dallarınca (antropoloji, etnoloji, tarih, folklor vb.) incelenmektedir. Yönetim biliminin disiplinlerarası niteliği bu bilim dallarından yararlanarak yönetim gerçekliğini araştırmayı ve anlamayı olanaklı kılar.
Yönetim gerçekliğini araştırmak ve anlamak öncelikle yönetim düşüncesinin gelişimi ile ilintilidir. Bunun başarılmasının somut araçları uygarlık öncesi dönemi ve farklı uygarlıkların yönetim düşünce ve uygulama biçimlerinin incelenmesidir.
Modern yönetim düşüncesinin ne olduğu sorusu insanlık tarihinin en eski yönetim biçimleri üzerinde çalışılarak yanıtlanması gereken bir sorudur. Ders, yönetim düşüncesinin evrimini tarihsel bir ele alışla, mitolojik, dinsel, felsefi ve politik bilgi malzemesi üzerinden, modern öncesi dönemin farklı yönetim düşünce ve uygulamalarının karşılaştırmalı analizini sunarak incelemeyi amaçlamaktadır. Böylelikle modern yönetim düşüncesinin karmaşık yapısının anlaşılmasına katkı sağlanmaktadır.

1   Farklı yönetim düşünce ve uygulamalarının ortaya çıkış nedenlerini, yönetim olgusunun zaman ve mekanda nasıl ve niçin değişik görünümler aldığını, bu değişikliklerin toplumsallaşma üzerinde yarattığı etkileri örneklerle anlatabilme
2   Modern ve modern öncesi dönem yönetim düşüncesi ve uygulamaları arasındaki süreklilik ve kopuşları belirleyebilme
3   Toplumların belirli davranış kalıplarını ve yönetim modellerini neden geliştirdiğini ve bunlara verdiği anlamları karşılaştırmalı olarak inceleyebilme
4   Modern yönetim düşüncesinin olası değişim dinamiklerine ilişkin kestirimlerde bulunabilme
5   Yönetim olgusuna ilişkin araştırmaların yetersizlikleri, yönlendiriciliği, ideolojik ve etnik merkezci niteliğinin nedenlerinin eleştirel analizini yapabilme

1 Yönetim kavramına disiplinlerarası yaklaşımın gerekliliği ve yönetim olgusunun anlaşılmasında antropolojik bilginin önemi. İnsan ve evrimi. Yönetim düşüncesi ve modern öncesi toplumlar. Modern ve modern-öncesi dönemleştirmesinin belirleyici özellikleri.
2 Avcı ve toplayıcı toplumlar
3 Neoloitik çağ. Mezopotamya uygarlıklarında (Sümer, Babil, Akad, Asur) yönetim düşüncesi ve uygulamaları
4 Antik Mısır
5 Hindistan: Rig Veda, Ramayana, Mahabhrata
6 Uzakdoğu : Taoizm, Konfüçyusçuluk, Budizm ve Şintoizm
7 Ara Sınav
8 Uzakdoğu : Taoizm, Konfüçyusçuluk, Budizm ve Şintoizm
9 Kuzey ve güney Amerika yerlileri
10 Orta Çağ Avrupası
11 Türk destan ve mitolojileri, Kitabeler, Dede Korkut hikayeleri
12 Tek tanrılı dinlerde yönetim düşüncesi ve uygulamaları
13 Mitolojide evrensel öğeler, sembol dili
14 Günümüz ilkel toplumları

Antik Dünya ve Geleneksel Toplumlarda Dinler ve Mitolojiler Sözlüğü. 2000. Yöneten: Yves Bonnefey. Dost: Ankara.
Armstrong, Karen. 2005. Mitlerin Kısa Tarihi. MK: İstanbul.
Barthes, Roland. 2011. Çağdaş Söylenler. Metis Yayınları: İstanbul.
Campbell, Joseph. 2000. Kahramanın Sonsuz Yolculuğu. Kabalcı: İstanbul.
Campbell, Joseph. 2003. Doğu Mitolojisi. İmge: Ankara.
Campbell, Joseph. 2003. Batı Mitolojisi. İmge: Ankara.
Campbell, Joseph. 2003. Yaratıcı Mitolojisi. İmge: Ankara.
Campbell, Joseph. 2006. İlkel Mitolojisi. İmge: Ankara.
Childe, Gordon. 2005. Tarihte Neler Oldu. Kırmızı: İstanbul.
Childe, Gordon. 2005. Kendini Yaratan İnsan. Varlık: İstanbul.
Claster, Pierre. 2006. Devlete Karşı Toplum. Ayrıntı: İstanbul.
Çığ, Muazzez İlmiye. 1995. Kur an, İncil ve Tevrat ın Sümer deki Kökeni. Kaynak: İstanbul.
Engels, F. 2002. Devletin Ailenin ve Özel Mülkiyetin Kökeni. Sol: Ankara.
Frazer, James. 1991. Altın Dal: Dinin ve Folklorun Kökleri. C.I-II. Payel: İstanbul.

1-Haftalık ders içeriğinde yer alan konular üzerine yapılan okumalar doğrultusunda sınıf içi tartışma
2-Ders konuları ile ilgili öğrencilerin grup ya da bireysel araştırmaları ve sunumları
3-Kitap incelemesi

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + YYC * 0.30 + YSS* 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + YYC * 0.30 + BUT* 0.50

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Öğrenciler, haftalık okumalar doğrultusunda derse aktif katılımları, hazırladıkları ödev ve sunumu, yaptıkları kitap incelemesi ve dönem sonu sınavı ile ölçülmektedir

Derse aktif katılımın değerlendirme kriterleri:: 1- Haftalık olarak verilen kaynakları okuyarak edindiği bilgiler ışığında derste tartışmalara katılma. 2- Sunumdan önce verilen diğer öğrencilerin ödevlerini okuma, ödevlerin sunumu sırasında soru sorma, açıklama yapma ve tartışmalara katılma.
Kitap incelemesinde değerlendirme kriterleri: 1- Kitabın niçin seçildiğini ortaya koyan gerekçelendirme, - Niçin bu kitabın incelendiği 2- Öğrencinin kitabı kendi (ve diğer yazarların) fikirleri ile karşılaştırması 3- Kitabın öğrenciye olan katkısının belirtilmesi.
Ödevin ve sunumunun hazırlanmasında değerlendirme kriterleri: 1-Konuyla ilgili literatür taraması yapılması ve incelenen literatürden yeterli ölçüde yararlanılması 2- Ödevin zamanında teslimi, sunumun zamanında yapılması.
Dönem sonu sınavı değerlendirme kriterleri: Dönem boyunca yapılan okumalar ve tartışmalar doğrultusunda soru ya da soruları yorumlama.

İlan Edilecektir

ibrahim.arap@deu.edu.tr