: POSTMODERNİST GRAFİK TASARIMDA YAPILANMA VE ESTETİK SORUNLAR

GRA 6102 POSTMODERNİST GRAFİK TASARIMDA YAPILANMA VE ESTETİK SORUNLAR SEÇMELİ 3 0 0 6

Grafik Sanatta Yeterlik

PROF.DR. HACI YAKUP ÖZTUNA

Grafik Sanatta Yeterlik

1960 sonrası yaşanan sosyo-kültürel, ekonomik, siyasi ve teknolojik değişimlerin grafik tasarım üzerindeki etkileriyle ilgili olarak ileri düzeyde kuramsal okumalar yapmak, tartışmalar yapmak ve öneriler sunmak, literatür incelemeleri yapmak, araştırma raporları yazmak, yapılan konu hakkında seminerler vermek bu dersin amaçları arasında yer alır. Çoğulcu bir toplumda grafik tasarımın ve tasarımcının rolünü anlamak, grafik tasarımın estetik ve sosyal uygulamaları hakkında ileri düzeyde değerlendirme ve yorumlama yapmak, bu dersin diğer amaçlarını oluşturur.

1   1960 sonrası yaşanan sosyo-kültürel, ideolojik ve teknolojik değişimlerin grafik tasarım ve tasarımcılar üzerindeki etkisini ileri düzeyde analiz ederek kavramsal, analitik ve eleştirel bakış açısına sahip olabilmesi
2   Çoğulculuk, çok kültürlülük, eklektik, çok ulusculuk, küreselleşme bağlamında grafik tasarım ürünlerini ve tasarımcıları ileri düzeyde inceleyebilmesi
3   Postmodern tasarım kuramları ile ilgili konular hakkında eleştirel düşünebilmesi, araştırma raporları yazabilmesi ve sunum becerilerini ileri düzeyde geliştirebilmesi
4   Hem Tasarım kültürünü anlayabilmesi ve hem de grafik tasarım ve popüler kültür arasındaki karşılıklı etkileşimleri ileri düzeyde farkedebilmesi
5   1960 sonrası Toplumsal sorumluluk bilinciyle üretilen grafik tasarım ürünlerini inceleyebilmesi ve alanına aktarabilmesi beklenmektedir.

1 Derse Giriş
2 Popüler Kültür ve Pop Art Literatür İncelemesi
3 Literatür İncelemesi ile ilgili Tartışma
4 Literatür İncelemesi ile ilgili Tartışma
5 Yapıbozumculuk ve Grafik Tasarım Literatür İncelemesi
6 Literatür İncelemesi ile ilgili Tartışma
7 Literatür İncelemesi ile ilgili Tartışma
8 Belirlenen Konu ile ilgili Sözlü Seminer
9 Postmodernizm ve grafik tasarım Literatür incelemesi
10 Literatür İncelemesi ile ilgili Tartışma
11 Literatür İncelemesi ile ilgili Tartışma
12 Çağdaş Tasarımcılar ve Eklektik Uygulamalar Genel Tartışma
13 80 sonrası Global Kültür ve Grafik Tasarım Genel Tartışma
14 Toplumda Tasarımcıların sosyal sorumluluğu ve rolü Genel Tartışma Belirlenen Konu ile ilgili Sözlü SEMİNER
15 Final Sınavı

Ana kaynak: Heller, Steve and Véronique Vienne. (2003). Citizen Designer: Perspectives on Design Responsibility. New York:Allworth Press.
Lupton, Ellen and Abbott Miller. (1996). Design, Writing, Research. New York:Phaidon.
Meggs, Philip. (1998). A History of Graphic Design (3rd or 4th ed.). New York:John Wiley and Sons.
Faster, Hall. (1984). Re:Post, Art After Modernism adlı kitapta. Cambridge:MIT. S. 189-201.
Poynor, Rick. (2003). No More Rules: Graphic Design and Post Modernism. New Haven:Yale University Press.
Yardımcı kaynaklar: Huyssen, Andreas. (1986). Mass Culture as Woman:Modernism s Other, After the Great Divide adlı kitapta, Bloomington:İndiana University Press. S.44-62

Helfand, Jessica. (2001). Screen: Essays on Graphic Design, New Media and Visual Culture. New York:Princeton Architectural Press.
Heller, Steve ve Elinor Pettit. (1998). Design Dialogues. New York:Allworth.

JOBLING, Paul; CROWLEY, David. Graphic design: reproduction and representation since 1800. Manc

1 ODV Ödev/Sunum
2 PRJ Proje
3 SEM Seminer
4 DKL DerseKatılım
5 BNS Başarı Notu ODV * 0.30 + PRJ * 0.30 + SEM * 0.30 + DKL * 0.10

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Prof: Dr. H. Yakup Öztuna
Dokuz Eylül Üniversitesi