: MÜZİKTE DÖNEMLER VE STİLLER II

Doktora

DOÇ. EBRU GÜNER CANBEY

Müzik Sanatta Yeterlik

Öğrencilere, Barok ve Klasik Dönem Müzikleri ile bu dönemlerde yer alan müzik stilleri ve biçimleri hakkında temel bilgileri kavrayabilme ve de diğer tüm sanat dallarında bu dönemlerin uygulanma yöntemlerini örneklendirerek açıklama becerisi kazandırmaktır.

1   Barok Müzik hakkında temel kavramları açıklayabilmesi ve Barok Dönemde ortaya çıkan müzik stillerini eserler ile örneklendirerek tanımlayabilmesi,
2   Klasik Dönem Müziği hakkında temel kavramları açıklayabilmesi ve Klasik Dönemde ortaya çıkan müzik stillerini eserler ile örneklendirerek tanımlayabilmesi,
3   Barok ve Klasik Dönem bestecileri ile önemli yapıtlarını birbirinden ayırt ederek sınıflandırabilmesi,
4   Barok ve Klasik Dönemlerine ait güzel sanatlar alanlarındaki diğer sanat dallarına ilişkin temel yaklaşımları tartışabilmesi,
5   Barok ve Klasik Dönem Müziği ve stilleri temel almak üzere diğer tüm sanat dallarına ilişkin araştırma yaparak, elde ettiği bulguları bir rapor haline getirip yazabilmesi

1 Romantik Dönem
2 Romantik Dönem
3 Romantik Dönem
4 Romantik Dönem
5 20. Yüzyıl Müziği
6 20. Yüzyıl Müziği
7 20. Yüzyıl Müziği
8 20. Yüzyıl Müziği
9 Romantik Dönem ve 20. Yüzyıl Müziği arasındaki farklar
10 Romantik Dönem ve 20. Yüzyıl Müziği arasındaki farklar
11 Dönem Ödevi Sunumları
12 Dönem Ödevi Sunumları
13 Dönem Ödevi Sunumları
14 Ara Sınav
15 Final Sınavı

Kamien, Roger. 1998, Music: An Appreciation, McGraw-Hill, A.B.D.
Yardımcı kaynaklar: Antmen, Ahu. 2008, 20. Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar, Sel Yayıncılık, İstanbul.
Diğer ders materyalleri: Müzik Dönemlerine ilişkin yazılı, görsel ve işitsel kayıtlar.

Dersler
Ders anlatımı, Müzik Dönemleri ve Stilleri ile ilgili ana başlıklar ve konu ile ilgili araştırma yöntemlerin öğretim elemanı tarafından anlatılmasının ardından belirlenen müzik dönemleri hakkında yazılı, görsel ve işitsel kayıtların öğretim elemanı tarafından derste sunulması ve de öğrencilerin seçilen her müzik dönemi için hazırladıkları ödevlerin sunumları yolu ile yapılır.
Ödevler
Ödevler, derste uygulanacak müzik dönemi ile ilgili, öğrencinin bir sonraki derse kadar konuyu araştırarak hazırlaması gereken yazılı raporlardan oluşur.

1 VZ Arasınav
2 ODV Ödev/Sunum
3 FN Final
4 BNS Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.30 + FN * 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.30 +BUT * 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Sınavlar:
Dönem boyunca iki yazılı sınav gerçekleştirilecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının %70 ini yazılı sınavlardan elde edecektir. Öğrenciler, soruları her sınav sırasında öğretim elemanı tarafından dağıtılacak kâğıtlar üzerine cevaplayacaklardır. Sorular, sınıfta işlenen konuları, ödev olarak verilen konuları içerecektir. Sınavlar, öğreticinin inisiyatifine bağlı olarak kapalı uçlu (test) ya da açık uçlu sorulardan oluşabilir.

Dönem Ödevi:
Öğrencilere kendilerine bildirilecek tarihe kadar hazırlayıp teslim edecekleri bir araştırma ödevi verilecektir. Öğrenciler başarı puanlarının %30 unu bu ödevlerden elde edecektir. Öğrencinin gerçekleştireceği ödev öğretim elemanı tarafından belirlenecek müzik dönemi ya da dönemlerini müzik stilleri, armonik ve biçimsel yapı, besteciler ve önemli yapıtları ile tarihsel süreç açılarından açıklanmasını amaçlayan rapor biçimindedir. Ödevler, rapor halinde Microsoft Word kullanılarak, yazım kurallarına uygun biçimde yazılacak, basılı olarak bir kopyası da öğretim üyesine teslim edilecektir.

Sınavlar
Yazılı sınavlar öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan bilgi temelli yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.

Dönem ödevi:
Öğrencinin, öğretici tarafından seçeceği müzik akımlarını müzik, resim, mimari, heykel, edebiyat ve de tarihsel yönden araştırarak incelemeyi, elde ettikleri bulguları rapor halinde aktarmaları başarı için esastır. Öğrencinin, araştırma sonucu elde ettiği bilgileri ödev halinde sunarken içerik ve aktarma yöntemi yazım kuralları gibi yazılı anlatım ilkelerinin kalitesi bakımından da değerlendirilecektir.

0 232 412 95 50 ebru.guner@deu.edu.tr

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14