: ÇÖZÜMLEME TEKNİKLERİ II

Müzik Sanatta Yeterlik

DOÇ. EBRU GÜNER CANBEY

Müzik Sanatta Yeterlik

Öğrencilere, bir müzik parçası üzerinde armonik ve form analizi yapabilme teknikleri ve nota üzerinde şifreleme yöntemleri ile yazılı ve sözlü açıklama becerisi kazandırmaktır.

1   Dört partili koro yazısına ait temel kavramları tanımlayabilmesi, yatay ve dikey olarak ses partilerini takip edebilmesi,
2   Akora yabancı sesler olan, Geçit, Rötar, Evme, Basamak ve Kaçamak seslerini birbirinden ayırt ederek, nota üzerinde işaretlendirerek tanımlayabilmesi,
3   Bir müzik parçası üzerinde analiz yöntemi ile armonik ve form analizi yaparak elde ettiği bulguları nota üzerinde belirtebilmesi,
4   İki ve üç bölmeli şarkı formlarına ait temel özellikleri birbirinden ayırt edebilmesi,
5   Bir çalgı kullanarak seslendirdiği herhangi bir tonal müzik parçasına ait teknik özellikleri derinlemesine anlayarak daha iyi icra edebilmesi,

1 Müzik Formlarına Giriş Motif ve Cümle Kavramları ele alınacak, müzik parçaları üzerinde örneklendirilerek açıklanacaktır.
2 Periyot Kavramı: Öncül-Soncul Periyot Kavramı ele alınarak öncül-soncul ilişkisi açıklanacak, aralarındaki farklar örneklerle karşılaştırılacaktır.
3 Şarkı (Lied) Formları: İki Bölmeli Şarkı Formu Şarkı (Lied) Formları hakkında genel bilgi verilerek, iki bölmeli (a-b) şarkı formu ele alınacaktır.
4 Akora Yabancı Sesler ile Analiz: İşleme, Geçit, Basamak, Kaçamak, Gecikme, Evme Akora yabancı sesler olan işleme, geçit, basamak, kaçamak, gecikme ve evme kavramlarının yer aldığı bir müzik parçası analiz edilecektir.
5 Armonik ve Form Analizi Tonal bir müzik parçası, form ve armonik oluşumları açısından nota üzerinde analiz edilecektir. Parçanın akorları, çevrim durumları, akora yabacı sesler ve yapısı gerekli şifreler ile yazılarak gösterilecektir.
6 Kadans Kavramı Kadans kavramı üzerinde durulacaktır. Armonik olarak Tam ve Kırık Kadans konusu ele alınacaktır.
7 Pedal Sesi Kullanımı Tonik ve Dominant dereceleri üzerinde kullanılan pedal kavramı el alınacaktır.
8 Triolu Şarkı Formu Triolu Şarkı Formu örneklerle incelenecektir.
9 Rondo ve Çeşitleri Rondo Formu ve çeşitleri ele alınacak ve örneklerle ele alınacaktır.
10 Varyasyon (Çeşitleme) Formu Varyasyon (Çeşitleme) Formu örneklerle incelenecektir.
11 Sonatine ve Sonat Allegrosu Formu Sonatine ve Sonat Allegrosu Formu temel özellikleri üzerinde durulacaktır.
12 Çözümleme Çalışması Şarkı, Triolu Şarkı, Rondo, Varyasyon, Sonatine, Sonat Allegrosu Formlarında yazılmış müzik parçalarından seçilecek kesitler armonik yönden analiz edilecektir.
13 Çözümleme Çalışması Şarkı, Triolu Şarkı, Rondo, Varyasyon, Sonatine, Sonat Allegrosu Formlarında yazılmış müzik parçalarından seçilecek kesitler armonik yönden analiz edilecektir.
14 Vize
15 Final Sınavı

Ana kaynak: Stein, Leon. Structure and Style: The Study and Analysis of Musical Forms (Yapı ve Stil: Müzik Biçemlerinin Çalışma ve Analizi), A.B.D: Summy-Birchard
Diğer Ders Materyalleri: Öğretim elemanın hazırlayacağı çözümleme çalışmaları

Dersler
Ders anlatımı, çözümleme ve akor analizi teknikleri ile ilgili temel bilgiler olan, akor tanımlama, akora yabancı sesler olan, Geçit, Rötar, Evme, Basamak ve Kaçamak seslerini birbirinden ayırt edebilme ve nota üzerinde işaretlendirmelerine ilişkin yöntemlerin öğretim elemanı tarafından anlatılması yolu ile yapılır.
Ödevler
Ödevler, derste uygulanan konu ile ilgili, öğrencinin bir sonraki derse kadar mevcut bir müzik parçası üzerinde çözümleme yapacakları yazılı çalışmalardan oluşur.

1 VZ Arasınav
3 BNS Başarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Sınavlar:
Dönem boyunca iki yazılı sınav gerçekleştirilecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının %100ünü bu yazılı sınavlardan elde edecektir. Öğrenciler, soruları her sınav sırasında öğretim elemanı tarafından dağıtılacak kâğıtlar üzerine cevaplayacaklardır. Sorular, sınıfta işlenen konular ile ödev olarak verilen konuları içerecektir.

Sınavlar
Yazılı sınavlar öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan bilgi temelli yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler. Öğrencilerin sınavlar sırasında çözümleme yaparken elde ettikleri bulguları şifreleme yöntemi ile yazmaları başarı için esastır.

ebru.guner@deu.edu.tr

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14