: TEKSTİL BASKI TASARIMI ATÖLYE ÇALIŞMALARI I ( PROJE)

TMA 5167 TEKSTİL BASKI TASARIMI ATÖLYE ÇALIŞMALARI I ( PROJE) SEÇMELİ 2 2 0 8

Tekstil ve Moda Tasarımı Yüksek Lisans

DR.ÖĞR.ÜYESİ CEMAL MEYDAN

Tekstil ve Moda Tasarımı Yüksek Lisans

Geleneksel tekstil boyama - baskı teknikleri ve üretim ilişkileri incelenerek tekstil baskı tasarımı veya dekoratif /sanatsal tekstil çalışmalarına yönelik çözümlemelere ulaşmak.

1   Geleneksel tekstil boyama baskı teknikleri ve üretim ilişkilerini bilmesi, uygulayabilmesi beklenmektedir.
2   Tasarım süreciyle ilgili; gerekli yazılı ve görsel araştırma yapabilmesi, yapmış olduğu bu araştırmaları yazılı ve sözlü ifade edebilmesi beklenmektedir.
3   Endüstriyel tekstiller, dekoratif/sanatsal tekstil çalışmalarına yönelik ürünler tasarlayabilmesi ve ürün haline getirebilmesi beklenmektedir.
4   Tasarımlarında ve sanatsal çalışmalarında; yaratıcı, yenilikçi ve estetik boyutta, seçtiği konu bütünlüğünde; renk, biçim ve form ilişkisi kurabilmesi,
5   Çağdaş tekstil tasarımı ve sanatsal çalışmalar oluşturmada geleneksel tarzlardan yararlanma ve bilgi sahibi olma avantajını kullanabilmesi.

1 Öğretim üyesi dersi, farklı kaynaklardan hazırladığı ders notları ve görsel sunumları ile destekleyerek öğrencilere aktarır.
2 Öğretim üyesi dersi, farklı kaynaklardan hazırladığı ders notları ve görsel sunumları ile destekleyerek öğrencilere aktarır.
3 Proje konuları saptanır.
4 Proje konusuna yönelik teknik ve görsel araştırma
5 Proje konusuna yönelik teknik ve görsel araştırma
6 Toplanan görsel malzemeler temaya ve ürüne uygun tasarıma dönüşebilecek biçimde etüt edilecek
7 Proje konusu ve temalar doğrultusunda eskizlere geçiş
8 Eskiz çalışmaları
9 Tasarım çalışmaları
10 Tasarım çalışmaları
11 Tasarım çalışmaları
12 Uygulama
13 Uygulama
14 Ödev sunumu ve proje teslimi

-Andrea Mc Namaro, Patrick Shelling, Design And Practice For Printed Textile, Oxford Universty Pres, 1995
-Bronwen Brown ,Textile Designs: 200 Years Of Patterns For Printed Fabrics Arranged By Motif, Colour, Period And Design , U.S.A, 2002
-Carol Joys, Textile Design, Watson- Guptil Publication, New York 1993
-Elisabetta `Kuky Drudi, Fashion Prints, The Pepen Pres, Amsterdam, 2008
-John Gillow, Bryan Sentance, World Textiles, Thames& Hudson, London, 1996
-Kate Wells, Fabric Dyeing & Printing, Octopus Paperback , 2000
-Peter Phillips, Gillian Bunce, Repeat Pattern, , New York,1993
-Ward,Michael, Art And Design İn Textile, Van Nostrand Reinhold Company, New York,1974
-Weltge Wortmann, Sigrid, Bahaus Textiles/Women Artists Andweaving Workshop, Thames And Hudson, 1993, London.
-Wildhide, Elizabeth, William Morris Decor And Design, Harry N.Abrams,Inc., 1991,Great Britain.

Proje teması görsel ve yazılı araştırılıp, tasarıma kaynaklık oluşturacak materyaller seçilecektir. Eskiz aşaması sonucunda ürüne yönelik tasarımlar oluşturulup, içinden seçilen tasarımlardan bazıları atölye koşullarında ürüne dönüştürülecektir. Tasarım süreci içersinde sınıf katılımıyla birlikte her öğrenci için her türlü fikir herhangi bir önyargı olmadan dile getirilerek yeni fikirlerin ortaya çıkması sağlanır.
Uygulamalar
Öğretim elamanı öğrencilerin tasarım üretim aşamasında yaratıcılığı artıran deneysel uygulamalara önem vermektedir. Bununla birlikte üretimde yaşanan sorunlara çözüm odaklı tutum sergiler.

1 ODV Ödev/Sunum
2 PRJ Proje
3 BNS Başarı Notu ODV * 0.40 +PRJ * 0.60

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Ders değerlendirme aşamasında öncelikle, tasarımlarda yaratıcılık, buluş, yenilikçi yaklaşım, seçilen çıkış noktası ile paralellik, tasarımların seçilen ürün grubuna uygunluğu, tasarımdan üretime geçişte seçilen malzemelerin, tekniğin, uygunluğu, ortaya çıkan ürünün tasarımla uygunluğu ve seri üretimde uygulanabilirliği üzerinden puanlama yapılacaktır. Ödev ve sunum da değerlendirme de yer alacaktır.

cemal.meydan@deu.edu.tr

Tasarım Projesi 14 4 56