: OSMANLI DÖNEMİNDE DOKUMA KUMAŞ SANATI II

Yüksek Lisans

PROF. NESRİN ÖNLÜ

Tekstil ve Moda Tasarımı Yüksek Lisans

Bu ders; Osmanlı Dokuma Kumaşlarının desen türlerini ve özelliklerini ayrıntılı olarak ele almayı, desen uslupları hakkında bilgiler vermeyi amaçlamaktadır.

1   Osmanlı dokuma kumaşlarının desen türlerini ve özelliklerini, aralarındaki farklılıkları bilebilmesi, gördüğünde tanıyabilmesi
2   Osmanlı dokuma kumaşlarındaki desenlerin üsluplarını bilebilmesi
3   Osmanlı dokuma kumaşlarına ait desenlerin dönem özelliklerini ve kumaş türlerine göre farklılıklarını bilebilmesi
4   Öğrendiği konular doğrultusunda, belirleyeceği temel bir konuya ilişkin sunum hazırlayabilmesi

1 Osmanlı Dokuma Sanatında motifler ve desen düzenleri hakkında genel bir bilgilendirme
2 Osmanlı dokuma kumaşlarındaki motif ve desenler, özellikleri
3 Osmanlı dokuma kumaşlarındaki motif ve desenlerin dönemlere göre değişen özellikleri
4 Osmanlı dokuma kumaşlarındaki motif ve desenlerin düzenleri ve uslupları
5 Osmanlı dokuma kumaşlarındaki motif ve desenlerin detaylı anlatımı Çintemani,Üç Benek,Pars Beneği
6 Osmanlı dokuma kumaşlarındaki motif ve desenlerin detaylı anlatımı Rumi,Nar,Kozalak,Hurma
7 Osmanlı dokuma kumaşlarındaki motif ve desenlerin detaylı anlatımı Hatayi,Karanfil,Lale
8 Osmanlı dokuma kumaşlarındaki motif ve desenlerin detaylı anlatımı Rozet,Gül,Palmet
9 Osmanlı dokuma kumaşlarındaki motif ve desenlerin detaylı anlatımı Sümbül,Yaprak
10 Osmanlı dokuma kumaşlarındaki motif ve desenlerin detaylı anlatımı Diğer Bitkisel Motifler
11 Ara sınav
12 Osmanlı dokuma kumaşlarındaki motif ve desenlere yönelik öğrencilerin sunumları
13 Osmanlı dokuma kumaşlarındaki motif ve desenlere yönelik öğrencilerin sunumları
14 Osmanlı dokuma kumaşlarındaki motif ve desenlere yönelik genel değerlendirme

Ders İçin Önerilen Kaynaklar:
Ana kaynak:
İpek
Hülya Tezcan, Patricia L.Baker, Jennifer Wearden, Silks for The Sultans, Yayınlayan:Ertuğ Kocabıyık
Yardımcı kaynaklar:
Nevber Gürsu, Türk Dokumacılık Sanatı
Lale Görünür, Osmanlı İmparatorluğu nun Son Dönemi nde Kadın Giysileri,Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu,Mas Maatbaacılık A.Ş.,2010,İstanbul
Referanslar:
Diğer ders materyalleri: Konuyla ilişkili müzelerin katalogları

Dersler
Her ders, o dersin konusu hakkındaki bilgiler görsellerle de desteklenerek öğrenciye aktarılır. Öğretim üyesi öğrencileri, alanları doğrultusunda bir ürün tasarım yapmaya yönlendirerek, seçecekleri bir tema doğrultusunda alanlarına yönelik ayrıntılı araştırma yapmalarını, araştırmalarını bir Powerpoint sunumu şeklinde hazırlayarak derste sunmalarını, araştırmalar doğrultusunda yeni tasarımlar yapmalarını ister.
Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları
Gözden geçirme oturumları öğretim üyesi tarafından her hafta dersin ilk saatinde gerçekleştirilecektir. Seçtikleri konu doğrultusunda yapacakları tasarımların tasarlama süreçleri(eskiz, tasarım haline getirme ve üretim süreci) her ders takip edilecektir. Hazırlanması istenen Powerpoint sunumlar öğrencilerin anlatma gününe kadar gözden geçirilecek ve gerekli düzeltmeler talep edilecektir. Her ders, anlatılacak dersin konusuna yönelik sınıf içi tartışmalar yapılacak, bu tartışmalarda ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda daha detaylı durulması gereken konular saptanacaktır. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına katılımı, tartışma konusu ile ilgili görüşlerini sunmaları önemli ölçüde teşvik edilecektir.

1 ODV Ödev/Sunum
2 PRJ Proje
3 DKL Derse Katılım
4 BNS Başarı Notu ODV * 0.30 + PRJ * 0.50 +DKL * 0.20

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1.Dersin % 70 nine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak, verilen sunumların geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken sunum teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

onlunesrin@gmail.com
0(232)412 9002