: KUMAŞ TASARIMINDA MODA VE ENDÜSTRİ İLİŞKİSİ II

Tekstil ve Moda Tasarımı Sanatta Yeterlik

PROF. NESRİN ÖNLÜ

Tekstil ve Moda Tasarımı Sanatta Yeterlik

Bu dersin amacı; Sanayi Devriminden sonra ortaya çıkan Arts&Crafts, Art nouveau, Art Deco ve Bauhause gibi sanat akımlarının kumaş tasarımı ve moda endüstrisi ilişkisi incelenerek, diğer farklı disiplinlerden sanatçıların kumaş tasarımına etkileri, sanayi devrimi sonrası kumaş modasının oluşma nedenleri, moda kavramının fuarlar, ticaret yolları ve merkantalizm ile olan ilişkisi ve modayı ne şekilde etkilediğini, Kumaş tasarımı, üretimi ve kullanımında modanın yeri ve önemi ayrıntılı olarak incelemektir.

1   Arts&Crafts, Art nouveau, Art Deco ve Bauhause gibi sanat akımlarının kumaş tasarımı ve moda endüstrisi ilişkisini hakkında bilgi sahibi olma.
2   Moda kavramının fuarlar, ticaret yolları ve merkantalizm ile olan ilişkisi hakkında bilgi sahibi olmak
3   İleri düzeyde kumaş tasarımı, moda ve endüstriyel gelişimler hakkında bilgi sahibi olmakİleri düzeyde kumaş tasarımı, moda ve endüstriyel gelişimler hakkında bilgi sahibi olmak
4   Sanayi Devrimi sonrası kumaş tasarımının, moda ve endüstriye etkileri hakkında bilgi sahibi olmak, günümüzle karşılaştırarak analiz ve değerlendirme yapabilmek.
5   Öğrendiği konular doğrultusunda, belirleyeceği temel bir konuya ilişkin sunum hazırlayabilmesi

1 Arts&Craft Hareketi, tasarım kavramının ortaya çıkışı, kumaş tasarım ve üretimiyle ilişkisi
2 Art Nouveau, Art Deco sanat ve tasarım akımlarının kumaş tasarımına ve üretimine etkileri Ressamların, heykeltıraşların ve diğer farklı disiplinlerden sanatçıların kumaş tasarımına etkilerinden de söz edilecektir.
3 Diğer sanat ve tasarım akımlarının kumaş tasarımına ve üretimine etkileri Ressamların, heykeltıraşların ve diğer farklı disiplinlerden sanatçıların kumaş tasarımına etkilerinden de söz edilecektir.
4 Bauhaus'un oluşum nedenleri,kumaş tasarımı ve üretimine etkileri
5 Bauhaus sonrası kumaş tasarımı ve üretimi Farklı kültürlerin,tekstil sektöründe öncü rol oynayan Türkiye, İngiltere,Japonya,Çin gibi ülkelerin kumaş tasarım ve üretimine etkilerinden de bahsedilecektir.
6 Moda kavramının kumaş tasarımı ve üretimi ile ilişkisi Moda kavramının ortaya çıkışı, toplumsal yapı ile ilişkisinden de bahsedilecektir
7 Sanat ve tasarım eğilimlerinin moda ve kumaş tasarımı ile ilişkisi
8 Modanın, kumaş tasarım ve üretiminde fuarlarla ve ticaret yolları ile ilişkisi
9 Kumaş tasarımı ve moda ilişkisinde endüstrinin yeri
10 Kumaş tasarımı ve üretiminde yenilikçi etkiler, yeni malzemelerin ve teknolojilerin etkisi
11 Arasınav
12 Sunum
13 Sunum
14 Sunum

Emre Dölen, Tekstil Tarihi,Marmara Universitesi Teknik Egitim Fakultesi yayınları ;, no. 92/1., Matbaa Egitimi Bolumu yayınları, 1992
JONES, Sue Jenkyn., Moda Tasarımı, Çev:Hüseyin Kılıç, Güncel Yayıncılık, İstanbul, 2009.
GİBBS Jenny A Handbook For İnterior Designers, The Bath Press, London, 1995
-WARD,Michael, Art and Design in Textile, Van Nostrand Reinhold Company, New York,1974
BRADDOCK, Sarah - Marie Omahony ,Techno Textiles, Thames And Hudsonbritish Library,1999
COLCHESTER, Chloé,The New Textiles Trends + Traditions ,Thames And Hudson, London,1996
JOYCE, Carol ,Textile Design,Watson Guptill Publication ,New York ,1993
CONSTANTİNO, Maria,Art Nouveau produced by PRC Publishing Kiln House, London
MELLER, Susan and ELFFERS, Joast, Textile Design Two Hundred Years Of Europen And American Patterns
PARRY, Linda Textiles of Arts&Crafts Movement Thames and Hudson Ltd. London -1990 Myress

1. Dersler
Her derste, o dersin konusu hakkındaki bilgiler görsellerle de desteklenerek öğrenciye aktarılır.
Ders anlatımı yüksek derecede etkileşimlidir ve formatı doğrudandır. Öğretim üyesi öğrencileri ortaya çıkan sorulara yanıt vermeye yönlendirir ve tartışılan konulardaki görüşlerini sunmalarını ister. Öğretim üyesi öğrencileri, derle ilişkili alacakları bir konu hakkında ayrıntılı araştırma yapmalarını, araştırmalarını bir Powerpoint sunumu şeklinde hazırlayarak derste sunmalarını ister.

2. Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları

Gözden geçirme oturumları öğretim üyesi tarafından her hafta dersin ilk saatinde gerçekleştirilecektir. Hazırlanması istenen Powerpoint sunumlar öğrencilerin anlatma gününe kadar gözden geçirilecek ve gerekli düzeltmeler talep edilecektir. Her ders, anlatılacak dersin konusuna yönelik sınıf içi tartışmalar yapılacak, bu tartışmalarda ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda daha detaylı durulması gereken konular saptanacaktır . Öğrencilerin sınıf tartışmalarına katılımı, tartışma konusu ile ilgili görüşlerini sunmaları önemli ölçüde teşvik edilecektir.

1 VZ Arasınav
2 PRJ Proje
4 BNS Başarı Notu VZ * 0.15 + PRJ * 0.60 + FN * 0.25
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.15 + PRJ * 0.60 +BUT * 0.25

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1.Dersin % 70 nine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak, verilen sunumların geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken sunum teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

onlunesrin@gmail.com
0(232)4129002