: TÜRK TEZHİP SANATI DES.TAS.I

Geleneksel Türk Sanatları Yüksek Lisans

DOÇ. AYNUR MAKTAL

Geleneksel Türk Sanatları Yüksek Lisans

Öğrencilere, Türk Tezhip sanatında akademik çalışma disiplini ve sorgulama sürecini kullanarak tezhip sanatında desen çizme ilkelerini tanımlayabilme ve uygulayabilme yöntemlerini ve ilgili kaynakları öğretmektir.

1   Türk Tezhip sanatında akademik çalışma disiplini ve sorgulama sürecini tanımlayabilmesi, ilgili disiplinlerle ilişkilendirebilmesi
2   Tezhip sanatında desen çizme ilkelerini tanımlayabilme ve uygulama yöntemlerini sistematik hale getirebilmesi,
3   Türk Tezhip sanatında desen çizme ilkelerini kullanarak, örnekler üzerinde analiz edebilmesi,
4   Türk Tezhip sanatında desen çizme ilkelerini farklı disiplin kuralları ile karşılaştırabilmesi verileri analiz edebilmesi,
5   Türk Tezhip sanatında desen çizme ilkelerini kullanarak, becerilerinin uzmanlık alanları konusunda yetkinliğe dönüştürebildiğini gösteren örnekler sunabilmesi, beklenmektedir.

1 Türk Tezhip Sanatı ve desen tasarımı ile İlgili kaynaklar
2 Türk Tezhip Sanatı tarihi gelişimi içinde motif yapıları
3 Türk Tezhip Sanatında Tam Usluplaştırılmış Motiflerin anatomik gelişimi, kompozisyonda işlevleri
4 Türk Tezhip Sanatında, Orta Asya kökenli motifler ve Usluplaştırma yöntemleri
5 Türk Tezhip Sanatında, Orta Asya kökenli motiflerin Farklı kültürlerdeki ,ortak ve farklı özellikleri
6 Türk Tezhip Sanatında, Orta Asya kökenli motiflerin Anadoludaki gelişimi
7 Türk Tezhip Sanatında, Sembolik motif ve kompozisyonda işlevleri
8 Türk Tezhip Sanatında, Yarı Usluplaştırılmış Bitki kökenli Motiflerin kompozisyonda işlevleri
9 Türk Tezhip Sanatında, Yarı Usluplaştırılmış Hayvan kökenli Motiflerin kompozisyonda işlevleri
10 Türk Tezhip Sanatında desen tasarımı çizim çeşitleri
11 Türk Tezhip Sanatında desen tasarımı üslupları
12 Türk Tezhip Sanatı desen tasarımı ve klasik renkler
13 Türk Tezhip Sanatında desen aşamalarının örneklerle gösterilmesi projelerinin değerlendirilmesi ve sunumu

Ana kaynak:
İlhan Özkeçeci; T. Kompozisyon, İstanbul 2010 ,193s
İ.Ayan BİROL;T. Tezhip Tasarım, İstanbul 2009 ,193s.; Motif, İstanbul 2000, 240s.
İlhan Özkeçeci; T. Tezhip ., Konya 2005 ,s.252.
Ayla Ersoy ; Türk Tezhip Sanatı, İstanbul 1988, s.67.
Mine Esiner Özen; Tezhipte Tığ, Ankara 1995.
Mine Esiner Özen; Yazma K,Sanatları Sözlüğü, Ankara 1995.
Zeren Tanındı: Kitap ve Tezhibi, Osmanlı Uygarlığı, Ankara 2004, s.865-891
A.Maktal-S. Toprak, DEU.İ.F.H. Hat Koleksiyonu , İzmir 2008, 59 s.

Yardımcı kaynaklar:
Referanslar:
Diğer ders materyalleri:
Onbin Yıllık İran Medeniyeti İki bin Yıllık Ortak Miras, T.SM.,Şubat 2010, 335s.

1 VZ Arasınav
2 ODV Ödev/Sunum
3 PRJ Proje
5 BNS Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.30 + PRJ * 0.30 + FN * 0.20
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.30 + PRJ * 0.30 + BUT * 0.20

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Ders 2 kredi ile teorik , 2 kredi ile de uygulama şeklinde işlenecektir. Yıl içinde öğrencinin dersin özünü derste kavrayabilmesi maksadıyla hem ara sınavı hem de final sınavı yapılmaktadır. Sınavlarda, ilgili ders kitapları verilen ders notlarındaki anlatımların bilgi olarak, hangi derecede kavrandığı ve ayrıca tasarımla ilgili uygulamaların,hangi derecede beceriye dönüştüğü değerlendirilecektir. Öğrenciden kavramış olduğu ders sistematiği içinde ödev hazırlaması ve sunum yapması beklenecektir.

Sınavlarda sorulan soru adedine göre 100 tam not üzerinden yapılacak dağılım sınav öncesinde belirtilecek, yanıtlara göre hesaplanan puan toplamı değerlendirmeye alınacaktır.
Proje değerlendirmesi, öğrencinin ödev sunumu ve derse katılım oranları da 100 tam puan üzerinden değerlendirilecektir.

Dersin başlama saatinden sonra gelenler derse alınsalar bile ders katılımda yarım ders katılımı olarak değerlendirmeye alınır. Tüm katılımlar yukarıda belirtilen oranla genel değerlendirmeye alınacaktır. Her ders sonuna doğru bir sonraki derste işlenecek konu çalışma-araştırma konusu olarak öğrenciye sunulur. Sunulan konunun dersteki ilk anlatımı öncesi çalışma-araştırma sonuçları tartışıldıktan sonra derse başlanır.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16