: TÜRK TEZHİP SANATI DES.TAS. II

Geleneksel Türk Sanatları Yüksek Lisans

DOÇ. AYNUR MAKTAL

Geleneksel Türk Sanatları Yüksek Lisans

öğrencilere Türk Kültürü içinde yer alan tezhip desen teknik ve özelliklerini dünyada bu sanatı icra eden diğer farklı kültürlere ait eserlerin mukayesesiyle oluşturulan sistematik verilerden yola çıkarak özgün analizlerin yöntemlerini açıklayabilmek, kaynaklarını sıralayabilmek ve bu yöntemleri raporlandırarak sözlü seminer yanında uygulamalı halde sunabilme yöntemlerini öğretmektir.

1   Türk Tezhip sanatı ilkelerini benzer ve farklı kültür örnekleri ile karşılaştırıp, analiz edebilmesi, ilgili disiplinin kaynak verilerini sıralayabilmesi,
2   Tezhip sanatında diğer benzer ve farklı kültürlere ait eserlerin mukayesesiyle oluşturulan sistematik verileri disiplinlere ait terminoloji ile açıklayarak, raporlandırabilmesi,
3   İlgili disipline ait kaynak verilerini özellikleriyle açıklayabilmesi, gelişmesi içinde benzer ve farklı yönlerini belirtebilmesi
4   .Özgün desen tasarımlarını, çalışma verilerini kullanarak, akademik disiplin içerisinde raporlandırabilmesi
5   .Özgün desen tasarımlarını sözlü seminer yanında uygulamalı halde sunabilme yöntemlerini bilmesi ve yetkinliğe dönüştürebilmesi, beklenmektedir.

1 Türk Tezhip Sanatı ve desen tasarımı ile İlgili kaynakların karşılaştırılması
2 Türk Tezhip Sanatında Motiflerin sembolik ifadeleri
3 Türk Tezhip Sanatında Tam Usluplaştırılmış Bitki kökenli Motifler ile özgün tasarımlar
4 Türk Tezhip Sanatında Tam Usluplaştırılmış Hayvan kökenli Motifler ile özgün tasarımlar
5 Türk Tezhip Sanatında Tam Usluplaştırılmış Ara Motifler ile özgün tasarımlar
6 Türk Tezhip Sanatında Yarı Usluplaştırılmış Bitki kökenli Motifler ile özgün tasarımlar
7 Türk Tezhip Sanatında Yarı Usluplaştırılmış Hayvan kökenli Motifler ile özgün tasarımlar
8 Türk Tezhip Sanatında Yarı Usluplaştırılmış Ara Motifler ile özgün tasarımlar
9 Türk Tezhip Sanatı Desen tasarımında ayırma (pafta)
10 Türk Tezhip Sanatı Desen tasarımında ayırma motifler,
11 Türk Tezhip Sanatı Desen tasarımında ayırma teknikleri
12 Türk Tezhip Sanatında desen çizim aşamalarında farklı disiplinlerden faydalanılması
13 Özgün tasarımların proje aşamalarının safhalar halinde gösterilmesi.

İlhan Özkeçeci; T. Kompozisyon, İstanbul 2010 ,193s
İ.Ayan BİROL;T. Tezhip Tasarım, İstanbul 2009 ,193s.; Motif, İstanbul 2000, 240s.
İlhan Özkeçeci; T. Tezhip ., Konya 2005 ,s.252.
Ayla Ersoy ; Türk Tezhip Sanatı, İstanbul 1988, s.67.
Mine Esiner Özen; Tezhipte Tığ, Ankara 1995.
Mine Esiner Özen; Yazma K,Sanatları Sözlüğü, Ankara 1995.
Zeren Tanındı: Kitap ve Tezhibi, Osmanlı Uygarlığı, Ankara 2004, s.865-891
A.Maktal-S. Toprak, DEU.İ.F.H. Hat Koleksiyonu , İzmir 2008, 59 s.

Bu derste, Tezhip sanatında desen çizme tekniklerini şematik ve tamamlanmış halini gösteren aşamalarıyla, çizerek uygulamalı olarak en az bir proje üzerinde gösterecek, desen ve çizim tekniklerine ilişkin, terminoloji, tarihi gelişimi ve örnekler üzerinde anlatılarak tasarımda ilkeler, özellikler, farklı disiplinlerle olan ortak ve zıt özellikler üzerinde göstermesi beklenecektir.

1 VZ Arasınav
2 ODV Ödev/Sunum
3 PRJ Proje
5 BNS Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.30 + PRJ * 0.30 + FN * 0.20
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.30 + PRJ * 0.30 + BUT * 0.20

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Ders 2 kredi ile teorik , 2 kredi ile de uygulama şeklinde işlenecektir. Yıl içinde öğrencinin dersin özünü derste kavrayabilmesi maksadıyla hem ara sınavı hem de final sınavı yapılmaktadır. Sınavlarda, ilgili ders kitapları verilen ders notlarındaki anlatımların bilgi olarak, hangi derecede kavrandığı ve ayrıca tasarımla ilgili uygulamaların,hangi derecede beceriye dönüştüğü değerlendirilecektir. Öğrenciden kavramış olduğu ders sistematiği içinde ödev hazırlaması ve sunum yapması beklenecektir.

Sınavlarda sorulan soru adedine göre 100 tam not üzerinden yapılacak dağılım sınav öncesinde belirtilecek, yanıtlara göre hesaplanan puan toplamı değerlendirmeye alınacaktır.
Proje değerlendirmesi, öğrencinin ödev sunumu ve derse katılım oranları da 100 tam puan üzerinden değerlendirilecektir.

Dersin başlama saatinden sonra gelenler derse alınsalar bile ders katılımda yarım ders katılımı olarak değerlendirmeye alınır. Tüm katılımlar yukarıda belirtilen oranla genel değerlendirmeye alınacaktır. Her ders sonuna doğru bir sonraki derste işlenecek konu çalışma-araştırma konusu olarak öğrenciye sunulur. Sunulan konunun dersteki ilk anlatımı öncesi çalışma-araştırma sonuçları tartışıldıktan sonra derse başlanır.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16