: TÜRK CİLT SANATI TARİHİ VE EKOLLERİ II

Geleneksel Türk Sanatları Yüksek Lisans

DOÇ. GÜL GÜNEY

Geleneksel Türk Sanatları Yüksek Lisans

Bu dersin amacı; İslam coğrafyasında ortaya çıkan ilk cilt örnekleri, bu örneklerde kullanılan ekoller, bu ekollerin birbiri ile olan ilişkileri , Yurt içi ve yurtdışı müze ve kütüphanelerde yer alan Arap, İran, Hint, Türk cilt örnekleri ve bu örneklerde yer alan bezeme özelliklerini ,öğretmektir.

1   İslam çoğrafyasında görülen ilk cilt örnekleri hakkında teknik bilgi ve donanıma sahip olmak
2   İslam dünyasında görülen cilt örneklerinde görülen tasarım bilgisine sahip olmak
3   Arap Hint, İran ve Türk ciltlerinde görülen ekollerden yararlanmak ve tasarım aşamasında kullanmak
4   Farklı İslam çoğrafyasında yer alan cilt örneklerindeki bezeme tekniklerini kendi tasarımlarında kullanabilmek
5   Eğitim dönemi boyunca edindiği kuramsal bilgiler ve oluşturacağı görsel kaynakçadan yola çıkarak özgün bir cilt tasarımı yapabilmesi

1 Türk cilt sanatında ekoller
2 Herat ekolu cilt sanatı
3 Şiraz ekolu cilt sanatı
4 Tebriz ekolu cilt sanatı
5 Ekollerin etkileşimi (teknik ve bezeme açısından)
6 Şiraz ekolu etkisinde yapılmış Türk ciltleri
7 Herat ekolu etkisinde yapılmış Türk ciltleri
8 Tebriz ekolu etkisinde yapılmış Türk ciltleri
9 Bağdat , Şam Örnekleri
10 Öğrenci sunumları
11 Öğrenci sunumları
12 Değerlendirme
13 Değerlendirme

ASLANAPA Oktay,(1982), Osmanlı Devri Cild Sanatı. Türkiyemiz, Sayı 38, S.
ARITAN Ahmet Saim,(2006), Kitap Sanatlarımızın Değerlendirilmesi Bağlamında Türk Cilt Sanatının Geleceği Uluslar Arası Geleneksel Sanatlar Sempozyumu, Bildiriler Cilt1S.21-31
BİROL İnci A, Derman Çiçek(1991)Türk Tezyinatı Sanatlarında Motifler İstanbul: Koş matbaacılık
CUNBUR, Müjgan,(1968)Kanuni Devrinde Kitap Sanatı, Kütüphaneleri ve SüleymaniyeKütüphanesi, Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni,Cilt 17.S.3
ÇIĞ, Kemal (1971). Türk Kitap Kapları.(Baskıyok) İstanbul: Doğan Kardeş matbaacılık
DUNCAN Haldane.(1983).Islamıc Bookbindings in The Victoria and Albert Museum,(1.Baskı) London:The World of İslam Festival Trust.
Gül Güney ders notları, , Manisa İl halk Kütüphanesi, Süleymaniye Kütüphanesi, Topkapı sarayı Müzesi , vb. gibi müze ve koleksiyonlarda yer alan cilt örneklerinin örnekleri slatlar eşliğinde sunulacaktır.
ÖZCAN, Yılmaz(1990)Türk Kitap Sanatında Şemse Motifi.(Baskı sayısı yok) Ankara:Mas matbaacılık

Konuyla ilgili ana kaynaklarla ilgili bilgi verildikten sonra öğrenci çeşitli kütüphane ve müzelerde yer alan farklı dönem ve ekollere ait cilt örneklerini tespit edecektir. Öğrencinin araştırma yöntemlerine hakim olabilmesi ve edindiği bilgileri yorumlayıp karşılaştırabilmesi amacıyla bir derste bir sunum yapması istenecektir. Ödev olarak tespit ettiği ciltlerden yararlanarak özgün bir cilt tasarımını renkli olrak çalışacaktır.

1 VZ Arasınav
2 ODV Ödev/Sunum
4 BNS Başarı Notu VZ * 0.15 + ODV * 0.60 + FN * 0.25
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.15 + ODV * 0.60 + BUT * 0.25

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Öğrencinin çeşitli müze ve kütüphanelerde tespit ettiği cilt örneklerinin detaylı araştırmaları farklı örneklerle kıyaslanarak sunulacaktır. Öğrencinin yaptığı kuramsal araştırmaları sonucu gerçekleştireceği özgün tasarımdaki yaratıcılığı ve özgünlük derecesi de göz önüne alınacaktır.

Arasınav, final, sunum ve ödev teslimi oranları 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek ve ortalamaları 100 tam puan üzerinden alınacaktır. Derse katılım %80 oranında zorunludur.

Dersle ilgili teorik bilgiler sözlü ve yazılı biçimde öğrenciye aktarıldıktan sonra, bir sonraki dersle ilgili öğrenci bilgilendirilir ve konuyla ilgili ön araştırma yapması beklenir.

Tezhip anasant Dalı
e mail: gul.guney@deu.edu.tr