: SERAMİK HEYKEL II

Yüksek Lisans

PROF. HALİL YOLERİ

Seramik ve Cam Tasarımı Yüksek Lisans

: Bu ders, öğrencinin lisans eğitiminde kazandığı şekillendirme ve tasarım konusunda bilgi ve becerisini kullanarak, kendi belirlediği bir tema doğrultusunda, ileri düzeyde sanat kültürü ve estetiğe sahip, özgün tasarım ve sanat objesi üretebilme yetkinliğini gösterebilmesini amaçlar.

1   Kendi belirlediği soyut veya somut bir temadan yola çıkarak ileri düzeyde sanatsal düşünce üretebilmesi
2   Almış olduğu dersler sonucu kazandığı tasarım bilgisini kullanarak verilen tema doğrultusunda ileri düzeyde özgün tasarım yapabilmesi
3   Tasarım ve üretim sürecini planlayıp kendi başına yürütebilmesi
4   Yapmış olduğu özgün tasarımdan, ileri düzeyde sanat kültürü ve estetiğe sahip bir sanat objesi üretimini geçekleştirebilmesi
5   Üretmiş olduğu düşünce ve buna bağlı ürettiği tasarımı yazılı veya sözlü olarak ifade edebilmesi ve savunabilmesi, beklenmektedir

1 Tanışma ve dersin hedefleri üzerine konuşma, verilecek proje üzerine konuşma.
2 Öğrencinin seçtiği tema doğrultusunda yaptığı araştırmalar üzerine öğrencilerin katıldığı tartışmalar.
3 Öğrencinin seçtiği tema doğrultusunda yaptığı araştırmalar üzerine öğrencilerin katıldığı tartışmalar.
4 Tartışma ve gözden geçirmeler sonucu ortaya çıkan tasarım ve eskizleri üzerine tartışmalar.
5 Tartışma ve gözden geçirmeler sonucu ortaya çıkan tasarım ve eskizleri üzerine tartışmalar.
6 Tartışma ve gözden geçirmeler sonucu ortaya çıkan tasarım ve eskizleri üzerine tartışmalar.Tasarımların onaylanması.
7 Tasarımın uygulanması.
8 Tasarımın uygulanması.Ortaya çıkan problemler ve çözümler üzerine tartışmalar
9 Tasarımın uygulanması.Ortaya çıkan problemler ve çözümler üzerine tartışmalar
10 Tasarımın uygulanması.Ortaya çıkan problemler ve çözümler üzerine tartışmalar
11 Tasarımın uygulanması.Ortaya çıkan problemler ve çözümler üzerine tartışmalar
12 Uygulamanın şekillendirilmesi aşamasından sonraki pişirim ve sır aşamaları
13 Uygulamanın şekillendirilmesi aşamasından sonraki pişirim ve sır aşamaları
14 Sunuma hazırlık ve rapor hazırlanması

Ana kaynak: The figure in Clay-Lark Ceramic Book, Ceramic Form-Peter Lane
Yardımcı kaynaklar: Ceramic Monthly, Ceramic Art And Perseption, Ceramic Technical, Neu Ceramic, Ceramic De Verre, Seramik Federasyonu Dergisi. Sanat ve Seramik sanatı üzerine yazılmış yabancı ve Türk yayınlar. Temaya bağlı her türlü yazılı ve görsel eser.

1. Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları
Belirlediği projenin teması üzerine yapılan araştırmaların, sınıf tartışmalarında öğrencilerle beraber irdelenmesi. Tasarım aşamasında eskiz oluşturma, oluşturulan eskizlerden uygulanılacak tasarımın seçilmesi ve üretim aşamasında uygulanılacak yöntemin üzerine tartışmalar.
2. Ders ve Atölye Çalışmaları
Onaylanan tasarımların üretimi sürecinde, uygulamanın denetlenmesi ortaya çıkan problemler ve çözümleri üzerine tartışma, uygulama yöntemlerine ait teorik bilgilerin aktarılması
3. Sunum
Öğrencinin yaptığı tasarımı ve uygulamasını izleyiciler önünde sunumu ve nihai ürün, sanat objesi üzerine tartışmalar.

1 PRP Proje/Rapor
2 PSN Proje/Sunum
3 DKL Derse Katılım
4 BNS Başarı Notu PRP * 0.70 + PSN * 0.20 + DKL * 0.10

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. Öncelikle değerlendirme uygulaması sonuçlanmış, bitmiş çalışma üzerinden yapılacaktır.
2. Dersin değerlendirmesinde, öncelik tasarımdaki yaratıcılık, yenilikçi yaklaşım ve projenin temayla paralelliği ve uygulamada gösterilen beceri göz önüne alınacaktır.
3. Yapılan işin, hazırlanan bir sunum dosyasıyla sunulması, sunumda öğrencinin tasarımını ve uygulamasını savunması ve sunum dosyası değerlendirilecektir.
4. Öğrencinin derslere devamı, katılımı, soru ve yanıtlarının derse katkısı değerlendirilecektir.

sevim.cizer@deu.edu.tr tel : (232)4129186

Pazartesi 15.00-17.00