DERS ADI

: YİYECEK İÇECEK OTOMASYON SİSTEMLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0030 YİYECEK İÇECEK OTOMASYON SİSTEMLERİ SEÇMELİ 2 0 0 2

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

Dersi Alan Birimler

Efes Meslek Yüksekokulu
Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Amacı

Öğrencilere, yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde kullanılan otomasyon sistemleri hakkında genel bilgiler vererek yaygın yönetim sistemlerinin fonksiyonlarını ve uygulamalarını öğretmekle birlikte ilgili departmanların yönetimini sağlayan otomasyon sistemlerini tanıtmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yiyecek-içecek işletmelerinde bilgisayar ve bilgisayar destekli hizmetleri kavrar
2   Donanım, yazılım, fatura yönetimini kavrar.
3   Satış analizi, mönü yönetimini açıklar
4   İçki dağıtımı ve kontrol sistemlerini anlar
5   Fidelio yazılımında yiyecek ve içecek modülü Yiyecek ve içecek maliyet hesaplamalarını kavrar
6   Stok kontrolü işlemlerini bilir

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yiyecek içecek işletmelerinin tanımlanması, sınıflandırılması ve özellikleri
2 Yiyecek içecek hizmet işletmelerinin gelişim trendi ve özellikleri.
3 Otel otomasyonu hakkında temel bilgiler
4 Yiyecek-içecek hizmetleri sunan işletmelerde bilgisayar ve bilgisayar destekli hizmetleri tanıma
5 Donanım, yazılım, fatura yönetimi
6 Satış analizi
7 ARASINAV
8 Menü yönetimi
9 İçki dağıtımı ve kontrol sistemleri.
10 Yiyecek kontrol sistemleri
11 Fidelio yazılımında yiyecek ve içecek modülü
12 Yiyecek ve içecek maliyet hesaplamaları
13 Stok kontrolü. Satışlar. Satın alma. Satıcılar. Satış noktaları uygulamaları

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Aykut Pajo, Turizm İşletmelerinde Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ve Otel Otomasyon Programları, 2013, Detay Yayıncılık

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, konularla ilgili gerçek olay ve durumlarla ilgili video izlenimi, ödevler, sunumlar ve konuya dair akademik makalelerin incelenmesi sayesinde güncel araştırmaların da takip edilmesi.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 52

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.111
ÖK.211
ÖK.311
ÖK.411
ÖK.511
ÖK.611