: YENİ BORÇLAR KANUNU'NUN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE UYGULANMASI I

ÖZH 5047 YENİ BORÇLAR KANUNU'NUN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE UYGULANMASI I SEÇMELİ 3 0 0 7

Özel Hukuk Yüksek Lisans

YRD.DOÇENT DAMLA GÜRPINAR

Özel Hukuk Yüksek Lisans

1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek olan yeni Borçlar Kanunumuz, çok önemli yenilikler ve değişiklikler içermektedir. Özel Hukuk alanında yüksek lisans yapacak öğrencilerimizin lisansta aldığı pek çok bilgi yeni Kanun'un yürürlüğe girmesiyle güncelliğini yitirecektir. Bu durum yeni mezunlarımızı ve öğrencilerimizi tedirgin de etmektedir. Hukukçuların bu tedirginliğini gidermek için sık sık yurt çapında sempozyumlar düzenlenmektedir. Ancak bu sempozyumlarda da konular zaman darlığı nedeniyle yeterince derinlemesine incelenememektedir. Bu yüzden hiç olmazsa lisansüstü eğitime devam etmek isteyen özel hukukçuların bu yeni Kanunu ve getirdiklerini daha iyi tanıma ve öğrenme fırsatı bulmaları amaçlanmaktadır.

1   Türk Borçlar Kanunu'nun getirdiği değişiklikleri ve yeni hükümleri anlayıp yorumlayabilme.
2   Türk Borçlar Kanunu'nun getirdiği değişiklikleri ve yeni hükümleri önceki Kanun hükümleriyle karşılaştırabilme.
3   Türk Borçlar Kanunu'nun getirdiği değişiklikleri ve yeni hükümleri yabancı hukuklarla karşılaştırabilme.
4   Türk Borçlar Kanunu'nun getirdiği değişikliklerin ve yeni hükümlerin uygulanabilirliğini belirleyebilme.
5   Türk Borçlar Kanunu'nun getirdiği değişiklikleri ve yeni hükümleri eleştirebilmek, eksikliklerini tespit ederek yeni çözümler önerebilme.

1 Türk Borçlar Kanununun Getirdiği Yeniliklere Genel Bakış
2 TBK. m.1-m. 19'da Getirilen Yenilik ve Değişiklikler
3 TBK. m. 20-25 (Genel İşlem Şartları)
4 TBK. m. 26-m. 48'de Getirilen Yenilik ve Değişiklikler
5 TBK. m. 49-m. 76'da Getirilen Yenilik ve Değişiklikler (Genel Olarak Haksız Fiil Hukukunun Sistematiği, Haksız Fiilin Unsurları)
6 TBK. m. 49-m. 76'da Getirilen Yenilik ve Değişiklikler (Tazminat Davalarına İlişkin Bazı Sorunlar)
7 TBK. m. 49-m. 76'da Getirilen Yenilik ve Değişiklikler (Kusursuz Sorumluluk Halleri)
8 Ara sınav
9 TBK. m. 77-82'de Getirilen Yenilik ve Değişiklikler
10 TBK. m. 83-m. 111'deGetirilen Yenilik ve Değişiklikler
11 TBK. m.112-126'da Getirilen Yenilik ve Değişiklikler
12 TBK. m. 127-m.145'te Getirilen Yenilik ve Değişiklikler
13 TBK. m . 146-m. 182'de Getirilen Yenilik ve Değişiklikler
14 TBK. m. 183-m.204'te Getirilen Yenilik ve Değişiklikler TBK. m. 205- m.206 (Sözleşmenin Devri ve Sözleşmeye Katılma) Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun Genel Hükümler Bakımından İncelenmesi

Ana kaynak:
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu ve Gerekçesi
Yardımcı kaynaklar:
1. Türk Borçlar Kanunu Sempozyumu, Derl. Doç. Dr. M. Murat İnceoğlu, Ocak 2012 İstanbul.
2. Prof. Dr. Cevdet Yavuz'a Armağan, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu Hükümlerinin Değerlendirilmesi Sempozyumu (3-4 Haziran 2011), Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi Özel Hukuk Sempozyumu Özel Sayısı, İstanbul 2011.
3. Oğuzman/Öz, Borçlar Hukuku Genel hükümler (I. Ve II. Ciltler), İstanbul 2012.
4. Gökhan Antalya, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, İstanbul 2012.

Dersi veren öğretim üyesi konuyu anlatacak, ilgili mevzuatı ve bilimsel eserleri inceleyerek derse gelmiş olan öğrenciler, öğretim üyesinin anlatımının ardından açılacak tartışmalara katılacaktır.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.10 + YYS* 0.60
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.10 + BUT* 0.60

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Derslere eksiksiz katılım beklenmektedir. Herhangi bir mazereti sebebiyle bir derse katılamayacak olan öğrenci, mutlaka dersten bir önceki gün, dersi veren öğretim üyesine e-posta ile durumunu açıklamak zorundadır. İlan edilen ders saatlerinde öğrencilerin kişisel programları nedeniyle sonradan değişiklik yapılmayacaktır. Dersi alan tüm öğrencilerin birbirlerinin iletişim bilgilerine da sahip olmaları gerekmektedir.

damla.gurpinar@deu.edu.tr

Ders saatlerinin hemen bitiminde