: SINIF ÖĞRETMENLİĞİNDE MATEMATİK DERS PROGRAMLARININ GELİŞTİRİLMESİ

İSÖ 6064 SINIF ÖĞRETMENLİĞİNDE MATEMATİK DERS PROGRAMLARININ GELİŞTİRİLMESİ SEÇMELİ 3 0 0 8

Sınıf Öğretmenliği Doktora

YRD.DOÇENT NECİP BEYHAN

Sınıf Öğretmenliği Doktora

Matematik öğretimindeki gelişmeler, öğrencilerde ve toplumda oluşan ihtiyaçlara bağlı olarak uygulamadaki programı dış ve iç ölçütlerle değerlendirebilme; çağdaş program geliştirme model ve yaklaşımlarına dayalı olarak matematik öğretim programı öğelerinin oluşturulmasında gerekli süreçleri izleyerek özgün çalışmalar önerebilme ve uygulayabilme.

1   Program geliştirmenin temel kavramlarına sahip olma.
2   İlköğretim ilk kademe matematik dersi temel kavramlarının, öğretim becerilerine sahip olma.
3   Matematik öğretiminde ve programın uygulamasında karşılaşılan sorunların farkında olma
4   Öğrenme öğretme sürecinde karşılaşılan sorunların matematik programı boyutuyla ilişkisini kurabilme ve özgün çözümler üretebilme.
5   İlköğretim matematik öğretim programının geliştirilmesi ile ilgili yapılmış araştırmaları değerlendirebilme.
6   Program geliştirmenin öğretmenin ve okulun günlük işi ve eylemi olduğunu kavrama.
7   Matematik dersinde karşılaşılan bir öğrenme sorununu program geliştirme kavram, öğe ve sürecine dayalı olarak çözebilme.

1 İlköğretim matematik programının geliştirilmesini gerekli kılan nedenler
2 İlköğretim (6-9 yaş) çocuklarının gelişim özellikleri
3 Matematik programının öğeleri : Hedefler, içerik, öğrenme öğretme durumları, değerlendirme
4 Hedef yazmada çağdaş yaklaşımlar
5 Hedef yazma uygulamaları
6 İçerik belirleme ve düzenlemede çağdaş yaklaşımlar
7 İçerik belirleme ve düzenlemede uygulamalar
8 Ara sınav
9 Öğrenme öğretme sürecinin oluşturulmasında çağdaş modeller, kuramlar, yöntemler
10 Öğrenme öğretme sürecinin oluşturulmasında çağdaş model, kuram, yöntemlerin örnek uygulamaları
11 Öğrenme öğretme sürecinin oluşturulmasında çağdaş model, kuram, yöntemlerin örnek uygulamaları
12 Matematik programının değerlendirilmesinde işe koşulan ölçme ve değerlendirme yaklaşım, yöntem-teknikleri ve araçları
13 Matematik programının değerlendirilmesinde işe koşulan ölçme ve değerlendirme yaklaşım, yöntem-teknikleri ve araçlarının uygulaması ve değerlendirilmesi
14 Matematik programı geliştirmede okul ve öğretmenlerin sorumlulukları
15 Final sınavı

Altun. Murat. (2005), Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri için Matematik Öğretimi, Alfa Aktüel Akademi Yayıncılık, Bursa.
Baykul, Yaşar.(2011), İlköğretimde Matematik Öğretimi (1-5. Sınıflar), Pegem A Yayıncılık, Ankara.
MEB.(2005). İlköğretim 1-5. Sınıflar Matematik Programı.
Oklun, S.,Toluk, Z. (2007), İlköğretimde Etkinlik Temelli Matematik Öğretimi,Maya Akademi Yayıncılık, Ankara.
Olkun,S.,Toluk-Uçar, Z.(2006). İlköğretimde Matematik Öğretimine Çağdaş Yaklaşımlar, Ekinoks Yayınları Ankara.
Özçelik, Durmuş Ali ve Diğerleri (1997). İlköğretim Matematik Öğretimi. YÖK/ Dünya Bankası , Ankara.
Özden, Y. (1999). Eğitimde Yeni Değerler. Pegem Yayıncılık. Ankara.
Sönmez, V. (2010).Program Geliştirmede Öğretmen El Kitabı. Pegem A Yayıncılık, Ankara

Anlatım, sunum, gösteri, tartışma, soru-cevap, örnek olay, işbirlikli öğrenme teknikleri

1 YIN Yıl içi Notu
2 YSS Yıl Sonu Notu
3 BNS Başarı Notu YIN * 0.40 + YSS * 0.60

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Öğrencilerin değerlendirilmesi öğrenme çıktıları doğrultusunda ara sınav ve final sınavları ile ölçülmektedir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11