DERECE PROGRAMLARI

: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans programı 2018 yılında kurulmuştur. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalının; Türkiye genelinde Gastronomi ve Mutfak sanatları alanında gerçekleştirilecek bilimsel çalışmaların sayısının ve niteliğinin artırılmasına katkı sağlaması hedeflenmiştir.

Kazanılan Derece

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (ALES) Eşit Ağırlık Puan türünden ya da eşlenirliği kabul edilen sınavlardan (GRE/GMAT) en az 55 puan almış olmak,
Yabancı dil sınavlarından (ÜDS/KPDS/YDS/e-YDS/YÖKDİL) ya da eşlenirliği ÖSYM tarafından kabul edilmiş olan diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 puan almış olmak ya da Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nun yaptığı sınavdan en az 55 puan almış olmak,
Not Döküm Çizelgesi; Yüksek Lisans Bilim Sınavından en az 65 puan almış olmak,
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans Programına başvuracak adaylardan mezuniyet notu puan barajı aranmaz.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül Üniversitesinde aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

2 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Bu programın amacı öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Akademik personel yetiştirmenin yanı sıra, bu programın diğer bir amacı ise bilgi ve beceriyle donanmış, gerek ülke içinde, gerekse uluslararası alanda rekabet edebilecek bilinçli, bilgili yönetici şefler yetiştirmektir.

Temel Program Kazanımları

1   Gastronomi ve yiyecek içecek sektörü ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme.
2   Gastronomi ve yiyecek içecek sektörü ile ilgili kuramlara ve ilkelere eleştirel anlayışla yaklaşmasını sağlayacak ileri düzey alan bilgisine sahip olabilme.
3   Gastronomi ve yiyecek içecek sektörüne ilişkin edindiği ileri düzey alan bilgi ve becerisini kullanarak verileri yorumlayabilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırma ve kanıtlara dayanan çözüm önerileri geliştirtebilme.
4   Gastronomi ve yiyecek içecek sektörünün gereksinim duyduğu dil becerilerini, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme
5   Gastronomi ve yiyecek içecek sektörüne ait kompleks, güncel ve mesleki projeleri yönetmek ve operasyon sorunlarının çözümünde karar verme sorumluluğunu alabilme
6   Etkin iletişim kurabilme, takımla ve bağımsız çalışma yapabilme.
7   Gastronomi ve yiyecek içecek sektöründeki hizmet süreçlerini tanımlayabilme, yapılandırabilme ve modelleyebilme ve analiz edebilme.
8   Gastronomi ve yiyecek içecek sektörüne ilişkin çeşitli konularda görüş oluşturabilme, tartışabilme ve karşılaştığı sorunları çözebilme, meslektaşları ile iletişim kurabilme ve bunu en az iki yabancı dilde gerçekleştirebilme.
9   Gastronomi ve yiyecek içecek sektöründeki ulusal ve uluslararası güncel gelişim ve değişimleri izleme ve yorumlayabilme.
10   Toplumsal sorumluluk ve etik biliciyle yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme
11   İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilme
12   Analitik ve bütünsel bakış açısına sahip olma, eleştirisel ve stratejik düşünebilme.

Mezunların İstihdam Profilleri

Mezunlar gastronomi alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektörde, yönetici şef pozisyonlarında çalışabilmektedir. Ayrıca, üniversitelerin ilgili bölümleri ve alanlarında araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, öğretim üyesi pozisyonlarında akademik kariyer yapma olanakları bulunmaktadır.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans programında zorunlu ve seçmeli dersler olup, 2 dönemde gerçekleştirilen derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, son yıllarında tez yürütmek ve başarmakla yükümlüdürler. Staj olanağı yoktur. Birinci dönem derslerinde alanla ilgili teorik ağırlıklı giriş ve ilkeler verilmektedir. İkinci dönem ise analiz ve yorumlama ve araştırmaya dönük niteliktedir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 GMS 5001 GASTRONOMİ BİLİMİ ZORUNLU 3 0 0 6
G 2 GMS 5005 YİYECEK-İÇECEK YÖNETİMİ ZORUNLU 3 0 0 6
G 3 GMS 5003 BESLENME BİLİMİ VE SAĞLIK ZORUNLU 3 0 0 6
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 12
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 GMS 5007 TÜRK VE DÜNYA MUTFAKLARI SEÇMELİ 3 0 0 6
G 2 GMS 5013 ULUSLARARASI VE ULUSAL GIDA MEVZUATI SEÇMELİ 3 0 0 6
G 3 GMS 5011 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET ANALİZİ SEÇMELİ 3 0 0 6
G 4 GMS 5009 MENÜ PLANLAMA SEÇMELİ 3 0 0 6
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 SBE 5000 BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ ZORUNLU 3 0 0 5
B 2 GMS 5096 SEMİNER ZORUNLU 0 2 0 2
B 3 GMS 5098 UZMANLIK ALANI ZORUNLU 2 0 0 3
B 4 GMS 5002 GIDA GÜVENLİĞİ VE SANİTASYON ZORUNLU 3 0 0 5
B 5 GMS 5004 MUTFAK TEKNİKLERİ VE UYGULAMALARI ZORUNLU 3 0 0 5
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 10
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 GMS 5006 GASTRONOMİ VE TURİZM SEÇMELİ 3 0 0 5
B 2 GMS 5012 GASTRONOMİ VE GÜNCEL GELİŞMELER SEÇMELİ 3 0 0 5
B 3 GMS 5010 GASTRONOMİDE DUYUSAL ANALİZ SEÇMELİ 3 0 0 5
B 4 GMS 5008 MUTFAK VE SERVİS YÖNETİMİ SEÇMELİ 3 0 0 5
 
3.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 GMS 5099 TEZ ÇALIŞMASI ZORUNLU 0 1 0 30
TOPLAM:   30
 
4.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 GMS 5099 TEZ ÇALIŞMASI ZORUNLU 0 1 0 30
TOPLAM:   30
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Yüksek Lisans programı teziyle beraber, ilgili dersler (55 AKTS), uzmanlık alanı dersi (2 AKTS), Seminer (3 AKTS) ve tez çalışması (60 AKTS) olmak üzere toplamda 120 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Anabilim Dalı Başkanı : Doç. Dr. Turgay BUCAK
Tel: 0232 743 59 88
e-posta: turgay.bucak@deu.edu.tr