DERS ADI

: BESLENME

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
HEF 2084 BESLENME ZORUNLU 2 0 0 2

Dersi Veren Birim

Hemşirelik

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ DİLEK BÜYÜKKAYA BESEN

Dersi Alan Birimler

Hemşirelik

Dersin Amacı

Dersin Amacı: Bu dersin amacı, beslenmenin sağlıkla ilişkisini açıklayıcı temel beslenme bilgisinin verilmesi ve hemşirelik alanına entegre edilebilmesinin sağlanmasıdır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Temel beslenme bilgisine sahip olur.
2   Yeterli ve dengeli beslenmeye temel hazırlar.
3   Temel besin öğelerinin yapılarını ve vücuttaki işlevlerini açıklayabilir
4   Beslenmenin sağlıkla ilişkisini kavrar.
5   Özel durumlarda (gebe, bebek, okul çağı, adolesan, işçi, yaşlı, vb) beslenmenin önemini fark eder.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş, programın tanıtımı, Dersin hedeflerinin açıklanması, öğrencilerden beklentilerin açıklanması, Beslenmenin Tanımı ve Önemi
2 Karbonhidratlar, Posanın Önemi/ Lipitler ve Proteinler
3 Enerji Metabolizması, Su, İnsan Beslenmesindeki Önemi
4 Mineraller I (Sodyum, Potasyum, Klor Kalsiyum, Flor, Magnezyum)
5 Mineraller II (Demir, Bakır, İyot, Çinko)
6 Yağda Eriyen Vitaminler (A,D,E,K Vitaminleri)
7 Suda Eriyen vitaminler (Tiamin, Riboflavin, Niasin, Pantotenik Asit, Biotin, Kolin, C Vitamini)
8 Ara Sınav
9 Besin Grupları I (Etler, Kurubaklagiller, Yumurta, Süt ve Süt Ürünleri)
10 Besin Grupları II (Tahıl, Sebze- Meyveler, Yağlar, Tatlılar)
11 Özel Durumlarda Beslenme I (Gebe, bebek beslenmesi)
12 Özel Durumlarda Beslenme II (okul çağı, okul öncesi çocuk, adölesan çağı beslenme)
13 Özel Durumlarda Beslenme III (Yaşlı beslenmesi, işçi beslenmesi, sporcu beslenmesi)
14 Dersin Değerlendirilmesi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak:
Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011. Ders Notları.
Yardımcı kaynaklar:
-Hughes, Roger; Margetts, Barrie M. Practical Public Health Nutrition, Wiley-Blackwell
USA, 2010. Ebrary Academic Complete,
http://eds.b.ebscohost.com/eds/detail/detail sid=a1e56091-cc5f-4b71-a4fd-4b9190ee4cf6%40sessionmgr120&vid=0&hid=119&bdata=Jmxhbmc9dHImc2l0ZT1lZHMtbGl2ZSZzY29wZT1zaXRl#AN=edp1130447&db=edspub
-Wetherilt, Huriye, Beslenme rehberi, 2004 İstanbul Ticaret Odası EBSCO . eBooks. http://web.a.ebscohost.com/ehost/ebookviewer/ebook sid=13c0294b-b8d6-40e2-accb-71b001b896f9%40sessionmgr4001&vid=0&hid=4114&format=EB
-Sağlıklı beslenme, EBSCO eBooks 2013
http://web.b.ebscohost.com/ehost/ebookviewer/ebook sid=9d5b00e5-996b-4b5c-bf45-6c9213c80461%40sessionmgr113&vid=0&hid=128&format=EB
Referanslar: -

Diğer ders materyalleri: Sunum notları

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Görsel destekli sunum
Beyin fırtınası
Soru cevap

Değerlendirme Yöntemleri

Başarılı / Başarısız


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Dersin değerlendirilmesinde yarıyıl içi hesaplamaların belirlenmesinde vize notunun %50 si ile final notunun % 50 si ders başarı notu olarak belirlenecektir.
Ders Başarı Notu: %50 yarıyıl içi notu +%50 final notu

Değerlendirme Kriteri

Sınavlarda; hatırlama, karar verme, açıklama, sınıflama, bilgilerini birleştirme becerileri değerlendirilecektir

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Dr. Öğr. Üyesi Dilek Büyükkaya Besen
e-mail: dilek.buyukkaya@deu.edu.tr
Tel: 02324126963

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Salı 15.30-17.15Salı 15.30-17.15

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 2 26
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 1 13
Vize Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavına Hazırlık 1 3 3
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 50

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15
ÖK.1555
ÖK.25555555
ÖK.355555
ÖK.4555555
ÖK.555555