: İNOVASYON TEKNOLOJİ VE KÜRESELLEŞME

İngilizce İktisat Doktora

PROFESÖR YEŞİM ÜÇDOĞRUK GÜREL

İngilizce İktisat Doktora

Bu ders dünya ekonomisindeki ekonomik değişim ve yenilik dinamikleri ile ilgili konulara değinerek, teknolojik değişim ekonomisinin temel başlıkları hakkında öğrencileri bilgilendirmeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda, teknoloji ve yeniliğin küreselleşme, ülkelerin birbirine yakınlaşması ve birbirlerinin üzerinden atlayarak ekonomik büyüme sağlamalarındaki rolü incelenecektir. Üzerinde durulan konular; ekonomistlerin teknolojik değişimi ölçme yöntemleri, teknolojik değişim ve yeniliğin mikroekonomik temelleri, teknolojik gelişme ve yeniliğin karar verici firma üzerindeki etkileri, teknolojinin büyüme ve ekonomik performans üzerindeki etkileri, teknoloji ve yeniliğin ülkelerin birbirlerini yakalamaları üzerindeki etkileri, gelişmekte olan ülkeler için küreselleşen dünyada var olan teknolojik olanaklar ve hükumet ve uluslararası örgütlerin teknoloji politikası yapım aşamalarıdır.

1   Teknolojik ve yenilik politikalarını yorumlayabilmek için gerekli bilgi altyapısını sağlamak
2   Teknolojik ve yenilik politikalarını tasarlarken birbirini yakalamayı hedefleyen ülkeler için işbirliğinin ve geçmiş başarı hikayelerinden ders çıkarmanın önemini vurgulamak
3   Farklı bilgi kaynaklarından edinilmiş bilgilerin teknoloji ve yenilik ekonomisi ile bağlantısını kurarak gerekli bilgi ağlarını kurabilmek
4   Öğrencilere farklı alanlarda betimleyici analizini yapma ve verilen bir konu üzerinde sunum yapabilme yetkinliklerini geliştirmek
5   Teknoloji, yenilik ve küreselleşmenin ekonomik kalkınma ve büyüme üzerine etkileri hakkında farklı alanlardaki öğrencilere bilgi edindirmek

1 Temel konular: teknoloji ve yenilik kavramları
2 Literatürde yenilik üzerine yapılan çalışmalar
3 Yenilik sistemleri ve ekonomik kalkınma
4 Teknolojik yetkinliklerin oluşturulması ve geliştirilmesi
5 Teknoloji ve küreselleşme
6 Yüksek teknoloji eğitimi ve gelişimi
7 Teknolojik yakalama ve birbirinini geçme (Leapfrogging): Düşünsel temeller
8 Teknolojik yakalama ve birbirinini geçme (Leapfrogging): Güney Kore
9 Teknolojik yakalama ve birbirinini geçme (Leapfrogging): Çin, Hindistan ve Brezilya
10 Teknolojik yakalama ve birbirinini geçme (Leapfrogging): Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT)
11 Teknolojik yeniliğin finansmanı
12 Devletin rolü

Ders için her dönem yenilenmiş bir okuma listesi öğrencilere duyurulacaktır.

1. Dersler
2. Okumalar
3. Makaleler
4. Sunumlar
5. Ders içerisinde sunum yapan diğer öğrencileri değerlendirmek için hakemlik yapmak

1 PRJ PROJE
2 DKT DERSE KATILIM
3 ODV ÖDEV
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU PRJ * 0.40 + DKT* 0.10 + ODV * 0.50

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. Öğrenci,teknoloji ve yenilik ekonomisindeki temel kavramlar ile küreselleşen dünya ekonomilerini tanımlayabilmelidir.
2. Öğrenci, küreselleşme sürecinden geçen ülkelerde gözlenen yapısal değişimleri ve bunların ekonomiler üzerindeki sonuçlarını değerlendirebilmelidir.
3. Öğrenci, farklı yenilik ve teknoloji politikalarının sonuçlarını, yakınlaşma ve teknolojinin evrimi gibi konuları değerlendirebilecektir.
4. Öğrenci, gerekli sayısal ve matematiksal metodları kullanarak farklı sanayi sektörleri ve ülke profilleri ile ilgili betimleyici istatistikleri analiz edebilecektir.
5. Öğrenci, seçilecek bir konu hakkında araştırma yapabilecek ve bu araştırmasını ekonomik yenilik ve teknoloji terminolojisine uygun olarak sunabilecektir.

Derslerin %70'ine katılım mecburidir.

yesim.ucdogruk@deu.edu.tr

Proje Hazırlama 1 50 50