: DIŞ TİCARETTE STANDARDİZASYON, BELGELENDİRME VE KALİTE

İngilizce Dış Ticaret Yüksek Lisans

DR.ÖĞR.ÜYESİ AYSUN KAPUÇUGİL İKİZ

İngilizce Dış Ticaret Yüksek Lisans

Bu ders, ürün ve hizmetlerin rekabet edebilirliklerini artırmaya, ticaret yapanlar arasında adil rekabet ortamı sağlamaya ve yerli tüketicileri korumaya yönelik bütünleşik bir yaklaşım olarak, öğrencilerin
kalite güvencesi ve standartları konusunda farkındalıklarını artırmayı, dış ticarette standardizasyon, belgelendirme, akreditasyon ve kalite prensipleri ve gereksinimlerini derinlemesine anlamalarını sağlamayı amaçlamaktadır.

1   Standartların uyumlaştırılması yoluyla ticareti kolaylaşmak için uluslararası standartlar konusunda bilgi sahibi olmak.
2   Ticaret yapılan alanlara yönelik sağlıkla ilgili ölçütler ve teknik engeller konusunda benimsenen bölgesel yaklaşımları Dünya Ticaret Örgütünün normları ile uyumlaştırma yollarını tanımlayabilmek.
3   Kalite güvence yaklaşımlarını başarılı bir şekilde uygulamaya yönelik gerekliliklerin farkında olmak ve bunları (ISO 9000 belgesini almak için gerekli adımları) yerine getirebilmek.
4   Kalite Sistemlerini Belgelendirme Kurumu, Ürünleri ve Kalite Testlerinin Laboratuvarını Belgelendirme Kurumu, Personel Belgelendirme Kurumu, Teknik Muayene Belgelendirme Kurumu gibi belgelendirme konusunda akredite olan kurumları bilmek ve bu kurumların dış ticaretteki rollerini anlayabilmek.
5   Kalite, güvenlik ve uygunluk değerlendirme ile ilgili uluslararası uygulamaları temel alarak tüketicileri korumaya yönelik düzenlemeleri kullanabilmek.
6   Sektörel rekabeti kolaylaştırmak için bir bölgedeki ürünlerin kaliteli üretimine yönelik standartları kullanabilmek.

1 Dersin Tanıtımı - Küreselleşme, Kalite ve Standartlar - Satndartların Tanımlanması ve Kalite - Ulusal Kalite Sistemi
3 Kamu ve Özel Sektörün Rolü - Teknolojiyi Benimsemeye yönelik Koordinasyon Mekanizmaları - Standardizasyona Devletin Katılımı - Ulusal Standartlar Kurumları - Ulusal Metroloji Kurumları
4 Standartlarla Uyumun Değerlendirilmesi: Uygunluk Değerlendirme Çerçevesi - Belgelendirme - Test, Kalibrasyon ve Muayene - Akreditasyon
6 ISO 9000 Kalite Yönetim Standartları - Kalite Yönetim prensipleri - ISO 9000 nin fonksiyonu
7 - ISO Dokümantasyonu - ISO 9000 ve Rekabet Avantajı - ISO 9000 Belgelendirmesine yönelik Kurum İçi Engeller - ISO 9000 nin Yayılmasını Etkileyen Ulusal Faktörler
8 Yarıyıliçi Sınavı
11 Dış Ticarette Mevcut Uluslararası Standartlar ve diğer gereklilikler - BS OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi - ISO 14001 çevre yönetim sistemi
13 Dış Ticarette Mevcut Uluslararası Standartlar ve diğer gereklilikler - ISO 27000 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi - ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Standardı
14 Genel Değerlendirme

Ana kaynaklar:
Quality Systems and Standards for a Competitive Edge; J. Luis Guasch, Jean-Louis Racine, Isabel Sanchez, Makhtar Diop, Washington, DC: The World Bank, 2007.
Certified Quality Manager Handbook; Okes, Duke and Westcott, Russell T.; ASQ Quality Pres; 2000.

Uluslararası Standartlar:
- BS OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi
- ISO 14001 çevre yönetim sistemi
- ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi standartları
- ISO 27000 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
- ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Standardı
- Avrupa Birliği nin EURAPGAP (İyi Tarım Uygulamaları) ve HACCP Standartları

1. Dersler
2. Sınıf içi tartışmalar
3. Ödevler
4. Vaka Analizi

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. Vaka Analizi, öğrencilere ticaret işlemlerini kolaylaştırmaya yönelik uluslararası standartları ve kalite güvence yaklaşımlarını tanımaları ve kullanmaları için gereken bilgiyi derinleştirebilecekleri bir öğrenme fırsatı sunacaktır. Vaka analizi için iki kişilik ekipler oluşturulmalıdır. Bu hedef sayıdan her türlü sapma öğretim üyesinin onayını gerektirir. Vakalar dönem başında öğretim üyesi tarafından her ekibe atanacaktır.
2. Vaka analizi bir işbirliği çabası gerektirir. Her grup üyesinin grup çalışmasına yaklaşık olarak eşit katkı sağlamasını garantilemek ekibin sorumluluğundadır. Vakalar, öğretim üyesi ve grup üyeleri tarafından notlandırılacaktır. Ekibin her üyesinin dönem sonunda kendisinin ve diğer ekip üyelerinin katkısını değerlendirmesi istenecektir. Dersin son haftasında bir akran değerlendirme formunun doldurulması istenecektir.
3. Vaka analizi raporları, konunun açık şekilde anlaşılmış olması, ele alış ve tartışmanın özgünlüğü, sonuçların doğruluğu, rapor içeriğinin kapsamlılığı ve analizin derinliği, netlik ve organizasyon, format, noktalama, gramer gibi sunum mekanikleri ve görsellerin kaliteleri üzerinden değerlendirilecektir
4. Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (i) derslere katılım durumuna, (ii) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (iii) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.
5. İki not arasındaki sınırda olan notlar için iyi bir katılım, notunuzu bir üst düzeye taşıyabilir.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.
3. Derse katılmamış olmak ev ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Geciken vaka raporlarında gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

ozkan.tutuncu@deu.edu.tr, aysun.kapucugil@deu.edu.tr

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10