: KLASİK DÖNEMDEN MODERN DÖNEME OSMANLI'DA MİLLET SİSTEMİ:MÜSLÜMANLAR VE GAYRI MÜSLİMLER

TAR 6054 KLASİK DÖNEMDEN MODERN DÖNEME OSMANLI'DA MİLLET SİSTEMİ:MÜSLÜMANLAR VE GAYRI MÜSLİMLER SEÇMELİ 3 0 0 13

Tarih Doktora

DR.ÖĞR.ÜYESİ NURİ ADIYEKE

Tarih Doktora

Osmanlı İmparatorluğunun devraldığı toplumsal yapının katmanları ve unsurları ile Fatih Sultan Mehmet döneminde şekillenen ve Tanzimat / Islahat Fermanı ile şekil değiştiren Osmanlı toplumsal kategorizasyon modeli olan Millet Sistemi nin hukuksal, ideolojik ve geleneksel temelleri incelenerek modern dönemlerdeki problemleri tartışmak.

1   Osmanlı millet sisteminin olijini/kaynağı hakkında tartışmalar konusunda bilgi sahibi olmak,
2   Fatih döneminden itibaren bir imparatorluk kurumu olan Millet sisteminin kurgulanması konusunda bilgi sahibi olmak,
3   Osmanlı millet sisteminin siyasal, hukuksal ve toplumsal şekillenmeleri konusunda bilgi sahibi olmak,
4   Tanzimat reformları ve millet sisteminde yaşanan zihinsel dönüşümler konusunda bilgi sahibi olmak,
5   Modernizm ve milliyetçilikler Osmanlı millet sisteminin pratik dönüşümleri konusunda bilgi sahibi olmak,
6   Osmanlı kimlik sorunu ve gayrı Müslim tebaanın azınlığa dönüşümü konusunda bilgi sahibi olmak.

1 Osmanlı millet sistemi hakkında yapılan çalışmalar ve epistomolojik sorunları.
2 Osmanlı millet/cemaat sisteminin olijini tartışmaları
3 Fatih dönemi öncesinde Osmanlı da Gayrı müslimler.
4 Fatih ve Osmanlı millet sistemi.
5 Millet siteminin siyasi boyutları.
6 Millet sisteminin hukuksal boyutları.
7 Millet sisteminin toplumsal hayattaki şekillenmesi.
8 Cemaatler arasındaki ilişkiler.
9 Ara sınav
10 Tanzimat reformları ve millet sistemi.
11 XIX yüzyıl modernizmi ve Osmanlı millet sistemindeki dönüşüm.
12 Milliyetçilikler ve Osmanlı millet sisteminin çözülmesi.
13 Uluslar arası diplomasi malzemesi olarak Osmanlı gayrı Müslimleri.
14 Osmanlı İmparatorluğunun çözüm arayışları ve kimlik oluşturma çabaları.

ADIYEKE Nuri, Islahat Fermanı Öncesinde Osmanlı İmparatorluğu nda Millet Sistemi ve Gayrımüslimlerin Yaşantılarına Dair , Osmanlı, c.4., Yeni Türkiye Yayınları, Ankara, 1999, ss.255-261.
ANASTASOPOULOS Antonis / KOLOVOS Elias, (eds.) Otoman Rule and the Balkans 1760 1850, Rethymno, 2007.
ANDERSON Benedict, Hayali Cemaatler ve Milliyetçiliğin Kökenleri ve Yayılması, Metis Yayınları, İstanbul, 1995.
AUGUSTİNOS Gerasimos, Küçük Asya Rumları, Ayraç Yayınevi, İstanbul, 1996.
BAER Marc David, Honored by the Glory of Islam - Conversion and Conquest in Ottoman Empire. New York: Oxford University Press, 2008.
BAĞIŞ Ali İhsan, Osmanlı Ticaretinde Gayrı Müslimler, Turhan Ktp. Ankara, 1983.
BOZKURT Gülnihal, Gayrı Müslim Osmanlı Vatandaşlarının Hukuki Durumu (1839-1914), TTK. Yayını

Konu ile ilgili temel literatürün incelenmesi ve derslerde konunun tartışılması.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

tba

1-Vize sınavı ile; öğrencilerin Osmanlı millet siteminin kaynağı konusundaki bilgileri; millet sisteminin kuruluşu, ve bu sistemin siyasal, hukuksal ve toplumsal şekillenmesi konusundaki bilgileri sınanır.
2-Yılsonu sınavı ile öğrencinin; öğrencilerin Osmanlı millet siteminin kaynağı konusundaki bilgileri; millet sisteminin kuruluşu, ve bu sistemin siyasal, hukuksal ve toplumsal şekillenmesi konusundaki bilgileri, Tanzimat reformları, milliyetçilikler ve modernizm karşısında Osmanlı millet sisteminin dönüşümleri ve gayrı Müslim tebaanın azınlığa dönüşlümü sürecindeki bilgileri sınanır.

tba

nuri.adiyeke@deu.edu.tr tel: 18750