: DENİM KUMAŞLARDA DENEYSEL TASARIM VE ÜRETİM SÜREÇLERİ

Tekstil ve Moda Tasarımı Yüksek Lisans

DOÇ. GÜLCAN BATUR ERCİVAN

Tekstil ve Moda Tasarımı Yüksek Lisans

Denim pamuk ipliklerinden üretilen çözgüsü indigo boyalı, atkı ipliği ham pamuk ipliğinden dokunmuş kumaştır. Tarihsel süreç içersinde denim kumaş dayanıklılığı sebebiyle ilk işçi kıyafeti olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise denim, dünya tekstilinde üretim ve tasarım açısından büyük bir pazar payına sahip olması, denim tasarımının önemini de beraberinde getirmiştir. Ders kapsamında denim kumaşın gelişimi, denim kumaşların üretim aşamaları, yöntemleri ve bitim işlemleri ve üretim süreçleri irdelenecektir. Ağartma, eskitme, yıpratma vb denim yıkama teknikleri ve CAD- CAM sistemleriyle çalışan lazer teknolojisiyle uygulama çalışmaları yapılacaktır. Ayrıca denim kumaşlar üzerinde deneysel lazer uygulamalarıyla hazırlanan vektörel desenler tasarım ve üretim süreçlerinin irdelenmesi amaçlanmaktadır.

1   Denim kumaşların üretim aşamaları, yöntemleri ve bitim işlemleri ve üretim süreçleri hakkında bilgi sahibi olması
2   Denim kumaşlar bitim işlemleriyle deneysel yenilikçi uygulamalar yapabilmesi
3   Farklı tekstil tekniklerini bir arada kullanarak, uygulanabilirlik, işlevsellik kriterlerine uygun ürün geliştirebilmesi
4   Denim kumaşlarla CAD_CAM sistemleri ve lazer teknolojisini kullanarak yenilikçi, özgün estetik yaklaşımlı tekstil ürünleri geliştirebilmesi
5   Ağartma, eskitme, yıpratma vb denim yıkama teknikleri hakkında bilgi sahibi olması ve uygulama çalışması yapabilmesi
6   Denim kumaşlar üzerinde lazer uygulamalarıyla hazırlanan vektörel desenler tasarım ve üretim çalışması yapabilmesi

1 Denim kumaşın gelişimi, denim kumaşların üretim aşamaları teknik temel bilgilerin verilmesi.
2 Denim yıkama ve bitim işlemleri ve üretim süreçleri irdelenerek öğrencinin temel teknik uygulamalarla ilgi bilgi sahibi olması sağlanması.
3 Cad - cam sistemleriyle birlikte lazer teknolojisini kullanarak denim kumaş üzerine deneysel uygulama yapmasının sağlanması
4 Tekstil denim sektörü ile sağlanan işbirlikleri ile bu alanda teknojik uygulama çalışması yapılmasını sağlanması
5 Deneysel Uygulama çalışması
6 Deneysel uygulama çalışması
7 Cad cam sistemleriyle birlikte lazer teknolojisini kullanarak denim kumaş üzerine deneysel uygulama yapması
8 Belirlenen tema ve teknikler ile ev tekstili ya da moda trendlerine uygun tasarım yapması
9 Tasarım, teknik, uygulama çalışması

Balfour Jenny (2000), İndigo, London, British Museum Publication Ltd
Harris Jennifer (1993), 5000 Years of Textiles, London, British Museum Publication Ltd
Gillow John & Sentance Bryan ( 2004) A Visual Guide To Traditional Techniques World Textiles , London, Thames Hudson.
Gürcüm B.H. , Bulat F.( 2016), Tekstil Tasarımında İnovatif Bir Yaratıcılık Aracı Olarak Lazer Kesim idil, Cilt 6, Sayı 28, Volume 6, Issue 28
Wells Kate (1997) Fabric Dyeing Printing, London, Conran Octopus Ltd.
Wilson Janet (2013), Classic and Modern Fabrics The complete Illustrated Sourcebook, Holland, Thames&Hudson.

1.Dersler
Denim kumaşın gelişimi, denim kumaşların üretim aşamaları, yöntemleri ve bitim işlemleri ve üretim süreçleri irdelenerek öğrencinin temel teknik uygulamalarla ilgi bilgi sahibi olması sağlanır. Öğrencinin tekstil denim sektörü ile sağlanan işbirlikleri ile bu alanda teknojik uygulamalar yapması sağlanır. Ayrıca özellikle cad cam sistemleriyle birlikte lazer teknolojisini kullanarak denim kumaş üzerine deneysel uygulama yapması için yönlendirilir. Bununla birlikte öğrencinin yerli ve yabancı literatürü araştırması yazılı ve görsel olarak sunmalarını hazırlamalarını ister.Öğrencileri, belirlenen tema ve teknikler ile ev tekstili ya da moda trendlerine uygun tasarım yapması beklenir. Ayrıca öğrencinin uygulama alanlarına yönelik ortaya çıkacak konularda çözüm üretmeye yönlendirilir.

2. Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları

Tasarlama aşamasında eskiz oluşturma, uygulaması yapılacak tasarımların seçimi ile ilgili verilen süreler bazında, gözden geçirme oturumları öğretim elemanı tarafından her hafta dersin ilk ve son saatinde gerçekleştirilecektir. Eskiz ve sunum dosyaları bu oturumlarda çözülecek problemlerin temelini oluşturacaktır. Öğrencilerin sınıf tartışmalarına katılımı, tasarımları ile ilgili görüşlerini sunmaları önemli ölçüde teşvik edilecektir.

1 UGG Uygulama
2 ODV Ödev
3 BNS Başarı Notu UGG * 0.50 + ODV * 0.50

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1.Dersin % 80 nine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3.Derse katılmamış olmak verilen ev ödevlerinin ve projelerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü olacaktır.

batur.gulcan @gmail.com

Pazartesi 09:00- 10:30