: MODERNİZMDEN GÜNÜMÜZE TAKIDA ALTERNATİF MALZEME KULLANIMI VE DENEYSEL UYGULAMALAR I

TMA 6147 MODERNİZMDEN GÜNÜMÜZE TAKIDA ALTERNATİF MALZEME KULLANIMI VE DENEYSEL UYGULAMALAR I SEÇMELİ 2 2 0 8

Tekstil ve Moda Tasarımı Sanatta Yeterlik

Doktora

DR.ÖĞR.ÜYESİ NEŞEM ERTAN AYATA

Tekstil ve Moda Tasarımı Sanatta Yeterlik

Bu ders kapsamında; 20. yüzyılda takı alanında gerçekleşen büyük dönüşümün ışığında Modernizmden günümüze takının gelişiminin incelenmesi; sanatsal takı alanında üretim yapan sanatçıların kullandıkları alternatif malzeme ve üretim yöntemlerinin incelenerek eserlerinin çözümlenmesi planlanmaktadır. Bu bilgiler ışığında öğrencilerin ders kapsamında belirlenen kavramlardan yola çıkarak fikir ve deneysel uygulama yöntemleri geliştirmeleri ve alternatif malzemelerle takılabilir bir obje üretmeleri amaçlanmaktadır.

1   Bu derste verilen eğitim sonunda öğrencinin; 1. Günümüz takı sanatı ile ilgili bilgi sahibi olması
2   2. Takı sanatında kullanılan alternatif malzeme ve üretim yöntemlerini bilmesi
3   3. Belirlediği konseptler doğrultusunda geliştirdiği fikirleri takılabilir objelere dönüştürebilmesi
4   4. Takı üretiminde yeni malzemeler ve alternatif üretim yöntemleri deneyimlemesi

1 1. Ders: Takı tasarımının dönüşümünü etkileyen parametreler
2 2. Ders: Sanatsal takıda kullanılan yeni malzemeler ve teknikler
3 3. Ders: Sanatsal takıda kullanılan yeni malzemeler ve teknikler
4 4. Ders: Sanatsal takıda kullanılan yeni malzemeler ve teknikler
5 5. Ders: 21. yüzyıl takı sanatçıları ve çalışmaları
6 6. Ders: Özgün takı önerileri ve eskizler
7 7. Ders: Eskizlerin değerlendirilmesi
8 8. Ders: Üretim
9 9. Ders: Üretim
10 10. Ders: Üretim
11 11. Ders: Üretim
12 12. Ders: Ara değerlendirme
13 13. Ders: Üretim
14 14. Ders: Üretim
15 15. Ders: Final değerlendirme

Astfalck, J., Broadhead, C., Derrez, P. (2005). New Directions in Jewellery, London: Black Dog Publishing
Design-Ma-Ma. (2011). Contemporary Jewellery Art Innovative Materials, UK: CYPI Press
Estrada,N., (2016), New Necklaces 400 Designs in Contemporary Jewellery, Barcelona: Promopress
Ilse-Neuman, Ursula (2009). Inspired Jewelry From the Museum of Arts and Design, UK: ACC Editions/ Antique Collector s Club Ltd.
Le Van, M. (2009). 500 Plastic Jewelry Designs, Lark Books
Lewin, Suzan Grant (1994). One of a Kind, American Art Jewellery Today, New York: Harry N. Abrams, Inc., Publishers.
Mansell, A. (2008). Adorn New Jewellery. Laurence King Publishing Ltd.
Ogden, J. (2006). Jewellery. London: The Intelligeent Layman Publishers Ltd.
Olver, Liz (2004). The Art of Jewelry Design, from Idea to Reality, London: A&C Black Publishers Limited.
Scarisbrick,D., Ogden, J., Lightbown, R., Hinks, P., Bayer, P., Becker, V., Craven, H. (1989). Jewellery, Makers, Motifs, History, Techniques, London: Thames and Hudson Limited.
Phillips, C. (1996). Jewelry From Antiquity to the Present. New York: Thames and Hudson Inc.
Phillips, C. (2000). Jewels And Jewellery, London: V&A Publications
Watkins, D. (2002). Design Sourcebook Jewellery. London: New Holland Publishers (UK) Ltd.

Ders Kapsamında;
Modernizm sürecinden itibaren görsel örnekleri ile birlikte tarihsel gelişim sürecinin açıklandığı takı olgusundaki dönüşüm aktarılır. Eser veren öncü tasarımcı ve sanatçıların takıya yaklaşımları ile birlikte özellikle kullandıkları malzeme ve üretim yöntemleri incelenir.
Güncel takı tasarımcı ve sanatçılarının üretimleriyle ilgili örneklerin ışığında, öğrenciden tasarım fikirleri geliştirmeleri istenir. Öneriler üzerinde tartışıldıktan sonra son şekli verilen tasarımların üretim malzemeleri ve teknikleri belirlenerek, tasarlanan takılabilir objenin üretimi yapılır.

1 PRP Proje/Rapor
2 PSN Proje/Sunum
3 DKL Derse Katılım
4 BNS Başarı Notu PRP * 0.70 + PSN * 0.20 + DKL * 0.10

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Derse devam ve katılım azami önem taşır. Projelerin uygulama dahil tam ve zamanında teslimi ve talep edilen süreç dokümantasyonu normal koşullarda başarısız olmamak için yeterli olur.

1.Dersin % 80 ine katılım zorunludur.
2.Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Verilen araştırmalar, istenilen eskiz- tasarım çalışmaları ve vb. duyurulan tarihte
getirilmez ise değerlendirme o koşullara göre yapılır, ancak öğrenci istenilenleri
getirmek ile yükümlüdür. Derse katılmamış olmak, derste istenilen yükümlülükleri
yerine getirmemekte mazeret olarak kabul edilmeyecektir.
4.Geciken proje teslimlerinde gecikilen her gün için bir harf notuna denk puan düşüşü
olacaktır.

nesemertan@gmail.com