DERECE PROGRAMLARI

: Matematik Doktora

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Matematik Bölümü 1991 yılında kurulmuştur. Lisans programına 1991 yılında başlamıştır. Yüksek lisans ve doktora programları 1993 yılında başlamıştır. Bölüm lisans ve lisansüstü dersleri ile Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve üniversitemizin diğer fakültelerindeki matematik derslerini yürütmektedir. Gelişmekte olan bir bölüm olarak özellikle araştırma alanında kendini güçlendirmeyi ve çeşitli anabilim dallarında büyümeyi hedeflemektedir.

Matematik Doktora Derecesi

Derecenin Düzeyi

Üçüncü Düzey (Doktora Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yüksek Lisans Derecesi diploması, minimum 80/100 veya 3/4 genel not ortalaması, ülke çapında yapılan Lisansüstü Giriş Sınavından (ALES) ilgili alanda en az 60 puan, Enstitü giriş sınavından en az 70 puan, YDS sınavından en az 60 puan veya YÖK tarafından tanınan sınavlardan eşdeğer puan.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nın uygun görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile Enstitü Kurulu'nca belirlenen yatay geçiş koşullarını sağlamaları halinde Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül'de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kabul edilebilir.

4 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 240 AKTS

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Bu programın amacı geniş seçmeli ders olanaklarıyla hem saf matematikte hem de uygulamalı matematikte sağlam bir altyapı oluşturmak, analitik düşünme yeteneğini geliştirmek ve mantıklı çözümler üretmektir. Toplam yirmi iki öğretim üyesi ders vermektedir.

Yabancı Dilde Verilen Derslerin Oranı: %100

Temel Program Kazanımları

1   Matematiğin bazı alanlarında teorik ve uygulamalı bilgileri geliştirmek ve derinleştirmek.
2   Matematikte bağımsız ve eleştirel düşünme yeteneğini geliştirmek.
3   Lisansüstü matematik eğitiminde edindiği bilgileri lisans eğitimine aktarabilmek.
4   Matematik ve bilim dergilerini takip ederek kendisini güncel tutabilme yeteneğini kazanmak.
5   Matematikte ve ilgili alanlarda, bireysel veya grup olarak, araştırma çalışmaları yapmak.
6   Disiplinlerarası bir yaklaşımla uygulamalı matematikte analiz yapabilmek, model kurabilmek ve metotlar geliştirmek.
7   Matematik alanlarında yaygın kullanılan yazılımları kullanabilmek.
8   Matematiğin dalları içindeki uygulamaları ile saf matematiğin kavramlarına hakim olmak.
9   Bilim, toplum ve tarihteki matematiğin dinamik rolünü anlayabilmek.
10   Matematiğin çeşitli alanları arasındaki karşılıklı ilişkiyi anlayabilmek.
11   İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde aktif olarak kullanabilmek, yurtiçi ve yurtdışı meslektaşlarıyla rahat bir şekilde iletişim kurabilmek ve periyodik literatürü takip edebilmek.

Mezunların İstihdam Profilleri

Mezunlarımız, akademisyen, öğretmen olabilmekte, finans veya bilgi işlem sektöründe kariyer yapabilmektedirler.

Mezunlar doktora sonrası çalışmalara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi

Ders Yapısı ve Kredileri

Programın zorunlu derslerine ek olarak, öğrenciler danışmanlarının onayı ile kendi tez konularına uygun seçmeli derslere kayıtlanırlar. Gerekli durumlarda, danışmanının onayı ile başka programlardan (DEU veya diğer üniversiteler) da derslere kayıtlanabilirler.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem

1 .Dönem:
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 30

2 .Dönem:
B 1 FBE 6668 Bilim Felsefesi ve Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
B 2 MAT 6098 Doktora Uzmanlık Alanı ZORUNLU 3 0 0 9
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 16

3 .Dönem:
G 1 MAT 6094 Doktora Seminer ZORUNLU 0 3 0 5
G 2 MAT 6098 Doktora Uzmanlık Alanı ZORUNLU 3 0 0 9
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 16

4 .Dönem:

5 .Dönem:
G 1 MAT 6099 Doktora Tez ZORUNLU 0 0 0 30

6 .Dönem:

7 .Dönem:
G 1 MAT 6099 Doktora Tez ZORUNLU 0 0 0 30

8 .Dönem:

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları uygulanmaktadır.
Ders değerlendirme kriterleri, o dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir.

Mezuniyet Koşulları

Üçüncü devre (Doktora Derecesi) Programı dersler (en az 67 AKTS), Ph. D. Seminar (5 AKTS), Ph. D. Research (18 AKTS) / Ph. D. Thesis (150 AKTS), tez önerisi, doktora yeterlik sınavı ve tez sınavı olmak üzere toplam 240 AKTS kredisinden oluşmaktadır. Öğrenciler minimum 2.50/4.00 Ağırlıklı Not Ortalaması'na sahip olmalı ve tüm dersleri en az CB / S / TP notları ile geçmelidir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Başak Karpuz