DERS ADI

:

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEÇMELİ

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

Dersi Alan Birimler

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yağ hammaddelerini sınıflandırabilme ve tanıtabilme.
2   Yağın kimyasal yapısını ve beslenmedeki önemini kavrayabilme.
3   Temel yağ analizlerini gösterebilme.
4   Yağlı tohumların bozulmadan depolanabilmesi için gerekli önlemleri alabilme.
5   Tohumlardan ham yağ ve ham yağdan rafine yağ üretim aşamalarını ayrıntılı olarak açıklayabilme.
6   Hayvansal ve bitkisel yağlar arasındaki farkı, yağın fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından açıklayabilme.
7   Zeytinyağı üretim teknolojisini açıklayabilme ve zeytinyağının beslenmedeki önemini kavrayabilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Hücrede yağ asitlerinin sentezi. Ülkemizde üretilen bazı yağlı tohumların tanıtılması
2 Yağların kimyasal yapısı. Yağlı tohumlarda nem tayini
3 Beslenmemizde yemeklik yağların önemi. Yağlı tohumlardan soxhlet yöntemi ile yağ tayini
4 Ticari öneme sahip yağlar. Yağlarda sabunlaşma sayısı tayini-çözelti hazırlama
5 Yağlı tohum ve meyve ticareti borsa kriterleri. Yağlarda sabunlaşma sayısı tayini
6 Yağlı tohumların depolanması. Yağlarda teorik olarak sabunlaşma sayısının hesaplanması
7 Vize
8 Ham yağ elde etme yöntemleri. Yağlarda teorik olarak iyot sayısının hesaplanması
9 Ham yağ elde etme yöntemleri. Yağlarda iyot sayısı tayini-çözelti hazırlama
10 Ham yağın rafinasyonu. Yağlarda iyot sayısı tayini
11 Ham yağın rafinasyonu. Yağlarda özgül ağırlık tayini
12 Zeytinyağı üretim teknolojisi. Yağlarda erime noktası tayini
13 Yağların katı hale getirilmesi. Yağlarda mineral yağ tayini
14 Margarin üretimi. Yağlarda sabun aranması
15 Final Uygulama Sınvı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

yüz yüze anlatım, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Laboratuvar 14 1 14
Öğrenci Sunumları 2 3 6
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Lab Sınavına Hazırlık 1 5 5
Laboratuvar'a Hazırlık 14 1 14
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
Uygulama sınavı 1 1 1
Proje Final Sunumu 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 126

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11
ÖK.1
ÖK.2
ÖK.3
ÖK.4
ÖK.5
ÖK.6
ÖK.7