DERS ADI

:

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEÇMELİ

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

Dersi Alan Birimler

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Sütün bileşimi, kimyası ve mikrobiyolojisinin teknolojik açıdan önemini kavrayabilme
2   Süt ürünlerinin üretim teknolojileri hakkında temel bilgileri edinebilme
3   Süt ve ürünlerine özgü analizleri uygulayabilecek duruma gelebilme
4   Süt ve ürünlerinde oluşabilecek kusurların nedenlerini açıklayabilme ve gerekli önemleri alabilme
5   Süt teknolojisinde kullanılan alet, ekipman ve sistemlerin çalışma prensiplerini öğrenebilme
6   Süt ve ürünlerine ilişkin kodeks ve standartlar hakkında bilgi edinebilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Sütün tanımı ve bileşimi, sütün bileşimi ve verimini etkileyen faktörler Süt ürünlerinden numune alma teknikleri
2 Çiğ sütün sağlanması ve fabrikaya kabulü, süt işletmelerinde miktar ölçümü Sütte özgül ağırlık tayini ve ilgili problemlerin çözümü
3 Sütün temizlenmesi, deaerasyonu ve deodorizasyonu Separatörün tanıtımı ve standardizasyon problemleri
4 Süt yağının ayrılması ve standardizasyonu Süt ürünleri ile ilgili kodeks, tüzük ve standartların tanıtılması
5 Sütün homojenizasyonu, pastörize içme sütü teknolojisi Pastörizatörün ve homojenizatörün tanıtımı, çalışma prensipleri
6 Sterilize içme sütü teknolojisi Süt ve ürünlerinde pH ve asitlik tayini
7 Arasınav
8 İçme sütlerinin depolanması Süt ve ürünlerinde yağ tayini ve kurumadde tayini
9 Süttozu üretimi Süttozu analizleri
10 Peynir altı suyu üretimi Kurutulmuş süt ürünlerinin depolanması Peynir mayasında kuvvet tayini ve problemleri
11 Beyaz peynir üretimi Peynirde tuz tayini
12 Kaşar peyniri üretimi Peynirde asitlik ve PH tayini
13 Eritme peyniri üretimi Eritme peyniri hesaplamaları ve Stephan eritme peyniri makinesinin tanıtımı
14 Proje sunumları Uygulama sınavı
15 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sunumlar ve ödevler.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Laboratuvar 14 1 14
Öğrenci Sunumları 2 3 6
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Lab Sınavına Hazırlık 1 5 5
Laboratuvar'a Hazırlık 14 1 14
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavı 1 1 1
Uygulama sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Proje Ödevi 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 126

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11
ÖK.1
ÖK.2
ÖK.3
ÖK.4
ÖK.5
ÖK.6