:

2   Akıllı sistemler araçlarını kullanma,
3   Veri madenciliği temel kavramlarını anlama,
4   Uzman ve bulanık sistemler ile uygulama geliştirme,
5   Akıllı sistemler temelli modeller uygulama.

1 Dersin Tanıtımı Temel Kavramlar ve Akıllı Sistemler Modelleri
2 Veri, Veri Tipleri, Veri Depolari
3 Veri, Veri Tipleri, Veri Depolari Veri Madenciligine Giris Veri Ozetleme, Gorsellestirme, Pivot Tablo, OLAP
4 Veri Ozetleme, Gorsellestirme, Pivot Tablo, OLAP Veri Önişleme
5 Raporlama Gösterge tasarımı
6 Siniflandirma
7 Kumeleme
8 Birliktelik Kurallari ve Sepet Analizi
9 Metin ve Web Madenciligi
10 Is Zekasi Uygulamalari ve Guncel Egilimler
11 Is Zekasi Uygulamalari ve Guncel Egilimler
12 Proje Çalışmalarının Sunumları

1. Dersler

Ders anlatımı yüksek derecede etkileşimlidir ve formatı doğrudandır. Öğretim üyesi öğrencileri ortaya çıkan sorulara yanıt vermeye yönlendirir ve tartışılan konulardaki görüşlerini sunmalarını ister. Dersler, kavramanın ek açıklamalar ve örneklerle önemli ölçüde pekiştirildiği bir ortamda temel iş zekası kavramları ve tekniklerini aktarımına yöneliktir. Öğrencilerin istatistik ve matematik bilgilerini gözden geçirmesi gerekebilir.

2. Bilgisayar Uygulamaları
Ders uygulamalarında, karar modelleri kurabilmek amacıyla elektronik tablolama ve ileri veri analizi uygulaması içeren yazılım ortamı tanıtılacaktır. Bu yazılımların kullanımına ilişkin bilgiler, iş zekası uygulamalarıyla ilişkilendirilen sınıf içindeki uygulamalar ve kitap kullanılarak sağlanacaktır.

1 ARS ARASINAV
2 DKT DERSE KATILIM
3 OLY OLAY İNCELEMESİ
4 YYS YARIYIL SONU SINAVI
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS*0.30+DKT*0.10+OLY*0.30+YYS*0.30
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS*0.30+DKT*0.10+OLY*0.30+BUT*0.30

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. Ders Uygulamalarına katılım (%10)

Sık sık sinif ici ve disi uygulama problemleri verilecektir. Öğrencinin bu problemler üzerinde çalışması ve bunları anlaması, dersi başarıyla tamamlayabilmesi için şarttır. Dersin işleniş koşullarına göre ödev şeklinde de tanımlanabilir.

Her öğrenci analitik becerilerini geliştirecek ve aynı zamanda veri girişi ve analizi için veri madenciliği eklentili bir elektronik tablolama aracı ve bir akıllı sistem uygulaması içeren yazılım aracı üzerinde yetkinliğini artıracaktır. Her öğrenci, sınıf içi ödevlere aktif şekilde katılarak iletişim ve analitik becerilerini temel akıllı sistemler kavramları ve işletme uygulamaları üzerinden geliştirecektir.

2.Donem Projesi olarak Vaka Analizi (%30)

Vaka çalışmaları ve gerçek hayat uygulamaları öğrencilerin gerçek durumlara yönelik analiz ve model kurma becerilerini gerçekleştirmesi ve çözüm geliştirmesi için çok iyi bir fırsat sunacaktır. Vakalar dönem başında öğretim üyesi tarafından her öğrenciye/gruba atanacaktır. Konular, üretim veya hizmet odaklı bir işletmenin, devletin ya da kar amacı gütmeyen bir kuruluşun yönetiminde karşılaşılan problemler için bir akıllı sistem ya da iş zekası vakalarının analizine yönelik olacaktır.

Vaka analizi ve gerçek hayat uygulamalarının raporları finalin son haftasından önce öğretim üyesine online ortamda teslim edilecektir. Her vaka ve uygulama raporu Microsoft Word ve/veya Excel kullanılarak yazılacak ve şunları içerecektir: (i) vakanın başlığını ve yazarların tam adlarını içeren bir başlık sayfası, (ii) ikinci sayfadan başlayacak şekilde raporun ana kısmı, (iii) rapor ekleri.

Dönem ortasında önceden duyurulacak bir tarihte arasınav (MT), dönem sonunda yine belirlenen takvime uygun olarak yılsonu sınavı (FN) uygulanacak ve yukarıda belirtilen ağırlıklarla ders başarı notuna eklenecektir.

Proje Hazırlama 1 10 10

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15