:

SEÇMELİ

Uluslararası İlişkiler

1   Devletin bugünkü işlevlerini anlayarak tarihsel gelişmini tanımlayabilmeleri.
2   Devletin evrimsel sürecinin teorik yaklaşımlarını (klasik ve modern liberalizm ile Marksizm) anlayarak ortaya koyabilmek.
3   Devletin gücünü (güçlü, zayıf, başarışız ve çöküş süreçlerini ele alarak) sosyal, siyasal ve ekonomik göstergeleri ortaya koyarak değerlendirebilmek.
4   Devletin iç politikasını ve uluslararası ilişkilerini analiz etmek amacıyla devletin gücüne ilişkin bir araştırma çalışması tasarlayabilmek.
5   Bir grubun parçası olarak rapor hazırlama sürecine katılım ve diğer grup üyeleriyle etkin bir çalışma ortaya koyabilmek.
6   Rapor yazımı ve sunumunda yüksek iletişim becerisi ortaya koyabilmek.
7   Kütüphane ve internet kaynaklarının bağımsız bir şekilde kullanımında beceri sahibi olabilmek.

1 Giriş: Devlet ve Bileşenleri Robert Hislope & Anthony Mughan, Introduction to Comparative Politics, The State and Its Challenges, Cambridge: Cambridge University Press, 2012), pp. 1-21
2 Devletin Kökeni Kenneth Newton & Jan W. Ven Deth, Foundations of Comparative Politics, Cambridge: Cambridge University Press, 2010, pp. 19-23
3 Devletin Tarihsel Gelişimi Patrick O Neill, Essentials of Comparative Politics, New York: W.W. Norton, 2010. pp. 26-34 Hendrik Spruyt, The Origins, Development, and Possible Decline of the Modern State, Annual Review of Political Science, Vol. 5, (2002), pp. 127-134.
4 Devlete ilişkin kuramsal yaklaşımlar Andrew Heywood, Political Theory: An Introduction, New York: Palgrave. MacMillan, 2004, pp. 75-88
5 Devlet Toplum İlişkileri Andrew Heywood, Politics, (Fourth Edition) New York: Palgrave-MacMillan, 2002, pp. 56-78
6 Devlet ve Toplum İlişkileri-I Theda Skocpol, Bringing the State Back In: Strategies of Analysis in Current Research, in Bringing the State Back In, ed. P. Evans, D. Rueschmeyer and T. Skocpol, Cambridge: Cambridge University Press, 1985, pp. 3-37.
7 Devlet ve Demokrasi Francis Fukuyama, States and Democracy, Democratization, 21, 7 (2014), pp. 1326-1340 10. Francis Fukuyama, Democracy and the Quality of the State, Journal of Democracy, 24. 4, (2014), pp. 5-16.
8 Gelişmekte olan ülkelerde devlet B.C. Smith, Understanding the Third World Politics, New York: Palgrave-Macmillan, 2003, pp. 108-134. Chapter 5: The State in the Third World
9 Devletin Gücü ve Meşruiyeti: Zayıf ve Güçlü Devlet-I Robert I. Rotberg, Failed States, Weak States: Causes and Indicators, in State Failure and State Weakness in a Time of Terror, ed. Robert I. Rotberg (Washington DC.: World Peace Foundation, Brookings Institution Press, 2003), pp. 1-25
10 Develetin Gücü ve Meşruiyeti: Zayıf ve Güçlü Devlet II Robert I. Rotberg, Failed States, Weak States: Causes and Indicators, in State Failure and State Weakness in a Time of Terror, ed. Robert I. Rotberg (Washington DC.: World Peace Foundation, Brookings Institution Press, 2003), pp. 1-25
11 Sunumlar
12 Sunumlar

1. Ders anlatımı
2. Grup çalışması
3. Sunum
4. Katılım

1 ARS ARASINAV
2 ODV ODEV PROJE
3 SUN SUNUM
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + ODV * 0.40 + SUN * 0.20

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Rapor hazırlama 1 15 15
Diğer Kısa Sınav 0 0 0