DERS ADI

:

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEÇMELİ

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

Dersi Alan Birimler

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yemek konusunun değişik alanlarda değerlendirebilme becerisi
2   Yaratıcılığını yemek kavramı etrafında şekillendirebilme becerisi
3   Yemek kültürü alanında okuma alışkanlığı
4   Çalışma hayatında farklı bir temel eğitimin sağladığı kültür ve görgü üstünlüğü
5   Mutfak kültürü ve sanat ilişkisinin, sanatsal alanlardaki şekillenmeye nasıl etki ettiği konularında bilgi sahibi olurlar.
6   Sanatsal süreçlerde ilgili bilgileri elde etme, değerlendirme, kayıt etme ve uygulama becerisi kazanırlar.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Güzel sanatlar kavramının tanımı. Sanat ve zenaat kavramlarının açıklamalı kıyaslaması. Yemek sanatı nın diğer sanat dalları arasındaki yeri.
2 Güzel sanatlarda bir ifade biçimi olarak yemek kavramı ve yiyecek maddeleri
3 Müzik ve yemek - ilişki analizi ve örnek dinletiler
4 Edebiyat ve yemek; dilde deyim ve diğer ifade biçimleri arasında yemek kavramlarının kullanımı. Güncel edebiyattan okunacak eserlerin bildirilmesi.
5 Sözlü edebiyatta yemek, mitoloji, masal, Dede Korkut hikayeleri, halk edebiyatı, fabllar, çizgi romanlar
6 Mesnevi, Seyahatname, Divan edebiyatı, Türk ve dünya şiiri
7 Arasınav
8 Tiyatro, roman, öykü, anı - Türk edebiyatı
9 Tiyatro, roman, öykü, anı - Dünya Edebiyatı
10 Güncel edebiyattan okunmuş olan eserlerin tartışılması
11 Sinema ve yemek; yemeğin sinemaya yansıma biçimi; kült filmler; önemli yönetmenler
12 Türk sinemasından yemek kültürü/kavramı/yeme-içme öyküsü içeren bir film izlenmesi ve analizi
13 Dünya sinemasından yemek kültürü/kavramı/yeme-içme öyküsü içeren bir film izlenmesi ve analizi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, konularla ilgili gerçek olay ve durumlarla ilgili video izlenimi, ödevler, sunumlar ve konuya dair akademik makalelerin incelenmesi sayesinde güncel araştırmaların da takip edilmesi.

Değerlendirme Yöntemleri

Başarılı / Başarısız


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 76

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11
ÖK.1
ÖK.2
ÖK.3
ÖK.4
ÖK.5
ÖK.6