DERS ADI

: Otel İşletmelerinde Maliyet Analizleri

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUİ 6082 Otel İşletmelerinde Maliyet Analizleri SEÇMELİ 3 0 0 10

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği Doktora

Dersin Düzeyi

Doktora

Ders Koordinatörü

PROF.DR. OSMAN AVŞAR KURGUN

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği Doktora

Dersin Amacı

Katılımcılara maliyet kavramı ve maliyet türleri hakkında bilgi vererek, maliyet verilerinin otel işletmelerinde karlılık analizinin gerçekleştirilmesi ve karar vermede kullanmalarına yönelik yetkinlik kazandırılmasıdır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Otel İşletmelerinde karma maliyetleri sabit ve değişken bileşenlerine ayırabilmek.
2   Otel İşletmelerinde birim maliyetleri hesaplayabilmek.
3   Karlılık analizlerini gerçekleştirmek.
4   Otel işletmelerinde katkı payı en yüksek iş alanını belirlemek.
5   Otel işletmelerinde mevsim dışı kararları verebilmek.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Muhasebe Türleri
2 Turizm Muhasebesi Ve Özellikleri
3 Maliyet ve İlişkili Kavramlar
4 Faaliyet Hacmi Açısından Maliyet Türleri I: Sabit, Yarı Sabit Maliyet ve İlgi Aralığı Kavramı
5 Faaliyet Hacmi Açısından Maliyet Türleri II: Doğrusal Değişken, İç Bükey ve Dış Bükey Maliyet
6 İşlevsel ve Karar Verme Açısından Maliyet Türleri
7 Karma Maliyetler ve Katkı Payı Kavramı
8 Otel İşletmelerinde Karma Maliyetler ve Teknik Tahminleme Yöntemi ile Ayrımı
9 Otel İşletmelerinde Karma Maliyetlerin En Yüksek En Düşük Noktalar ve Çok Noktalı Grafik Yöntemi ile Ayrımı
10 Otel İşletmelerinde Yüksek Maliyetlere Karşın Satışı Sürdürme ya da Durdurma Kararı
11 Otel İşletmelerinde Mevsim Dışı Kararları
12 Otel İşletmelerinde Mevsim Dışı Kararları
13 İşlevsel ve Karar Verme Açısından Maliyet Türleri
14 İşlevsel ve Karar Verme Açısından Maliyet Türleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Alparslan Usal, Avşar Kurgun, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009, 224 sf.

Yardımcı kaynaklar: Konuyla ilgili yerli ve yabancı yazından makale örnekleri ve uygulamaları içeren diğer süreli yayınlar.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı ve örneklerin analizi

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık
ödevleri kapsamaktadır (%40).
2. Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır.
Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay
çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

Değerlendirme Kriteri
Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve
kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek
verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri
ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derse İlişkin Politika ve Kurallar
1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin okuma listesine gereken önemi vermesi gerekmektedir.
4. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

avsar.kurgun@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi / 10:00-12:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 2 26
Vize Sınavına Hazırlık 1 35 35
Final Sınavına Hazırlık 1 52 52
Web'de Tarama ve Kütüphane Çalışması 13 5 65
Kitap Okuma 13 2 26
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 250

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9
ÖK.14
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.54