: Moleküler Tıp:Tanı ve Tedavi Yaklaşımlarındaki Moleküler Mekanizmalar

MOT 6044 Moleküler Tıp:Tanı ve Tedavi Yaklaşımlarındaki Moleküler Mekanizmalar SEÇMELİ 3 0 0 9

Moleküler Tıp Doktora

DR.ÖĞR.ÜYESİ MEHTAP YÜKSEL EĞRİLMEZ

Moleküler Tıp Doktora

Son yıllarda yapılan çalışmalarda hastalıkların oluşum mekanizmalarını daha ayrıntılı aydınlatılmaya başlanmış ve bunun sonucu olarak hastalıkların tanı ve tedavisinde yeni yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. Bu dersin amacı hastalıkları sistematik olarak inceleyerek kanser, diyabet, ateroskleroz gibi hastalıkların oluşumunda rol oynayan moleküler mekanizmaları ve tanıda kullanılan hedef molekülleri incelemek ve yeni tedavi seçeneklerini değerlendirmektir.

1   Hastalıkların oluşumunda rol oynayan moleküler mekanizmalar ile tanı ve tedavide kullanılan moleküler yaklaşımlar konusunda bilgiyi hatırlamalıdır.
2   Hastalıkların oluşumunda rol oynayan moleküler mekanizmalar ile tanı ve tedavide kullanılan moleküler yaklaşımlar konusunda kuramsal bilgiyi kavramış olmalı ve açıklamalıdır.
3   Hastalıkların oluşumunda rol oynayan mekanizmalar ile tanı ve tedavide kullanılan moleküler yaklaşımları arasındaki ilişkileri değerlendirip analiz edebilmelidir.
4   Hastalıkların oluşumunda rol oynayan mekanizmalar ile tanı ve tedavide kullanılan moleküler yaklaşımları tartışarak değerlendirebilmelidir. (Ör: Gen tedavisi)
5   Hastalıkların oluşumunda rol oynayan mekanizmaları kullanarak tanı ve tedavide kullanılabilecek yeni moleküler yaklaşımlar tasarlayabilmelidir. (Ör: Reseptörler, sinyal yolakları, transkripsiyon faktörleri, mutasyonlar)
6   Tanı ve tedaviyi daha etkin kılabilecek materyallerin tasarımları, klasik sistemler e kıyasla avantajlarını ve bu alandaki güncel çalışmaların etkilerini değerlendirebilmelidir.

1 Derse giriş Hastalıkların hastalıkların oluşumunda rol oynayan moleküler mekanizmalara genel bakış
2 Karsinogenez ve moleküler temelleri Nükleer kopyalama ve hücre siklüsünü düzenleyen moleküller Hücre büyümesi ve DNA onarımının temel moleküler mekanizmaları Onkogenler, kanser baskılayıcı genler, apoptotik genler
3 Hücre adezyonunu düzenleyen moleküller Sinyal iletimini düzenleyen moleküller Edinsel çevresel karsinojenler Tümör büyümesinin biyolojisi; anjiogenez, invazyon ve metastazın moleküler mekanizmaları
4 Metabolik hastalıkların oluşumunda rol oynayan moleküler mekanizmalar Metabolik hastalıkların tanı ve tedavisine moleküler yaklaşımlar
5 Sindirim sistemi hastalıklarının oluşumunda rol oynayan moleküler mekanizmalar Sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisine moleküler yaklaşımlar
6 Insulin direnci patogenezinde primer ve sekonder adiposit disfonksiyonu
7 Lipodistrofi oluşumunda rol oynayan moleküler mekanizmalar Lipodistrofi tanı ve tedavisine moleküler yaklaşımlar
8 Sistemik skleroz (skleroderma) patogenezinde rol oynayan moleküler mekanizmalar
9 Sistemik lupus eritematosus patogenezinde rol oynayan moleküler mekanizmalar
10 Romatoid artrit patogenezinde rol oynayan moleküler mekanizmalar
11 Ateroskleroz oluşumunda rol oynayan moleküler mekanizmalar Ateroskleroz tanı ve tedavisine moleküler yaklaşımlar
12 Yara iyileşmesinde rol oynayan moleküler mekanizmalar Yara iyileşmesi tedavisinde moleküler yaklaşımlar
13 Obstrüktif apne sendromu oluşumunda rol oynayan moleküler mekanizmalar Obstrüktif apne sendromu tanı ve tedavisine moleküler yaklaşımlar
14 Hastalıklarda Gen Tedavisi
15 Ödev sunumları
16 Final sınavı

1. Molecular Medicine: An introduction. Jens Kurreck, Cy Aaron Stein. John Wiley & Sons, 2015.
2. Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Eds: Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, 4th edition, 2006, Elsevier Saunders, St Louis.
3. Biology of Disease. Eds: Ahmed N, Dawson M, Smith, Wood E, 2007, Taylor & Francis Group, New York.
4. Harper's Illustrated Biochemistry Murray, Bender, Rotham, Kennelly Rodwell and Weil, 28th Edition, 2009,McGraw Hill International Edition.
5. Textbook of Biochemistry with Clinical Correlations. Thomas M. Devlin. Seventh Edition 2011, John-Wiley& Sons Inc. Publication, USA.
6. Functional Biochemistry in Health and Disease. Newsholme, EA and Leech, TR. 2010, WILEY-BLACKWELL, Oxford.
7. Inborn Metabolic Disease. Fernandes J, Saudubray JM, Berghe G, Walter JH. Fourth edition 2006, Springer Medizin Verlag Heidelberg, Germany.
8. Temel Pediatri. Hasanoğlu E, Düşünsel R, Bideci A. Birinci baskı, 2010, Güneş Tıp Kitabevi, Ankara.

Ders, kuramsaldır ve sunumlarla birlikte interaktif yöntemlerle işlenecektir. Öğrencilerin, verilen kaynaklardan yararlanarak derse önceden okumuş olarak gelmeleri beklenmektedir.
Yöntemler: interaktif sunumlar, grup çalışmaları, öğrenci sunumları

1 ODV Ödev/Sunum
2 DKL DerseKatılım
4 BNS Başarı ODV * 0.30 +DKL* 0.30 + FN* 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu ODV * 0.30 +DKL* 0.30 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Kavrama, öğrenme, analiz etme, karşılaştırma, uygulama, interaktif katılım

Örencilerin derse konuyu okumuş olarak gelmeleri beklenmektedir. Mazeret durumlarında ders öğretim üyesini önceden bilgilendirmesi beklenmektedir.

Yard. Doç. Dr. Mehtap Yüksel Eğrilmez

e-posta. mehtap.yuksel@deu.edu.tr Telefon: 412 2606